- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câştigarea Cupei Mondiale ar putea susţine creşterea economică în Spania sau Olanda
Adevăratul câştigător al finalei Cupei Mondiale ar putea fi economia ţării campioane, urmând ca Spania sau Olanda să beneficieze de o creştere economică suplimentară de circa 0,25 puncte procentuale de pe urma victoriei în cel mai urmărit meci al lumii, consideră mai mulţi analişti.
Câştigarea Cupei Mondiale ar putea susţine creşterea economică în Spania sau Olanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Accelerarea creşterii economice va avea la bază cheltuielile mai mari pentru consum şi ar putea ajunge la aproximativ 0,25 puncte procentuale, potrivit analistului ABN Amro Bank Hein Schotsman, citat de Bloomberg. Pentru Spania, câştigarea Cupei Mondiale ar putea însemna creştere economică în 2010 în loc de contracţie.
Finala Cupei Mondiale între două state europene oferă un prilej de bucurie populaţiei în toiul crizei datoriilor suverane. Ambele finaliste au nevoie de câştigarea trofeului, notează Bloomberg. Olanda, încă afectată de costurile salvării de la prăbuşire a principalelor instituţii financiare ale ţării, a trecut şi printr-o cădere a guvernului în februarie, în timp ce în Spania una din cinci persoane nu are un loc de muncă, şomajul fiind cel mai ridicat din Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
"Ar fi bine pentru economia ţării să câştige Olanda. Câştigarea Cupei Mondiale induce un sentiment colectiv pozitiv, care determină cheltuieli de consum mai mari cu un impact pozitiv în economie care poate ajunge la 0,25-0,5 puncte procentuale", a afirmat directorul general al ING Groep Olanda, Officer Jan Hommen.
Până în prezent niciunul din cele două state nu a câştigat turneul şi beneficiază deja de o expunere internaţională mare. Spania a ajuns pentru prima dată în finală, în timp ce Olanda a mai ajuns de două ori în ultima fază a competiţiei.
Victoria în finală ar creşte cheltuielile de consum cu 700 de milioane de euro, sau 0,25% din PIB, consideră economistul ING Charles Kalshoven.
"Recuperarea economică depinde încă de refacerea stocurilor şi exporturi, cu cererea internă scăzută, aşa că o creştere a cheltuielilor de consum ar fi oportună acum", a adăugat el.
Economia Olandei, a cincea ca mărime din Uniunea Europeană, ar putea înregistra o creştere de 1,25% în acest an, potrivit estimărilor guvernului, în timp ce Spania, cu un PIB de două ori mai mare, se aşteaptă la o contracţie de 0,3%. Comisia Europeană prognozează un declin economic de 0,4% pentru Spania şi un avans de 1,3% în cazul Olandei.
În 2006, câştigarea Cupei Mondiale de către Italia a determinat ABN Amro să majoreze prognoza pentru creşterea economiei italiene de la 0,2% la 1,7%. În anul respectiv, PIB al Italiei a crescut cu 2%, maximul unei perioade de şase ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului