Câştigătorii de la Sevilla revin in iarbă

Steliştii care au câştigat Cupa Campionilor Europeni vor juca în 7 mai, la 26 de ani de la cucerirea trofeului, într-un turneu demonstrativ de fotbal la Cheile Grădiştei.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Câştigătorii de la Sevilla revin in iarbă

Câştigătorii de la Sevilla revin in iarbă (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Festivităţile de marcare a cuceririi de către Steaua a CCE au fost de 26 de ani încoace ori "sublime", ori au lipsit cu desăvârşire. La 10 ani s-a organizat un meci cu Barcelona, apoi s-au ţinut diverse festivităţi la 15, 20 şi 25 de ani de la câştigarea trofeului. Ca un mesaj de a nu fi uitaţi, anul acesta echipa Steaua '86 revine din nou pe teren.

Rating record la telejurnal

Reportajul despre festivitatea de premiere a steliştilor câştigători ai CCE, difuzat la Telejurnalul din 17 mai 1986, a înregistrat probabil cel mai crescut rating din istoria televiziunii de dinainte de '89. În orice ţară civilizată, o asemenea performanţă ar trebui sa ofere an de an un motiv de sărbătoare. Dar nu şi la noi, unde valorile din aproape niciun domeniu nu sunt respectate, iar performanţele nu sunt apreciate. Odată cu trecerea anilor, deşi nicio altă echipă românească nu a mai reuşit o asemenea performanţă, a crescut şi dezinteresul pentru aniversarea finalei de la Sevilla. Iar "Steaua '86" în loc sa devina o marca înregistrată de succes, cum ar fi fost firesc, riscă să fie aruncată în anonimat. Nici "puiul" trofeu de la Sevilla nu a avut o soartă mai bună, într-o perioadă vehiculându-se tot felul de versiuni în ceea ce priveşte destinaţia acestuia. Ba că "puiul" ar fi fost vândut, ba că s-a pierdut, apoi înlocuit cu unul "santinelă", ba că a fost aruncat într-un rastel al patronului Gigi Becali, preocupat doar de propria imagine. Iar festivităţile de marcare a evenimentului s-au ţinut cu greu sau deloc, majoritatea având un aer cazon sau un uşor iz politic.

Boloni şi Lăcătuş ar putea absenta

Acum, la 26 de ani de la cucerirea CCE, jucătorii de atunci şi-au propus să-şi pună pe ei echipamentele şi să coboare din nou în iarbă. Dar nu pe gazonul de pe Sanchez Pizjuan, ci pe terenurile de la Complexul Cheile Grădiştei. Organizatorul acţiunii, Ovidiu Gârbacea, suporter stelist înflăcărat, fost antrenor al lotului olimpic de biatlon, spune în glumă că nu a invitat Barcelona deoarece a ratat calificarea în finala de anul acesta a UCL. "Aşa că am chemat naţionalele jurnaliştilor şi artiştilor". "Nu ştim sigur de vin Boloni şi Lăcătuş. În rest, toţi ceilalţi care au fost la Sevilla nu au probleme să ajungă", spune Duckadam, care adaugă în glumă că de se va ajunge la penaltiuri, ar putea să treaca şi în poartă.

Câteva exemple de sărbătorire a CCE:

1986 - Casa Poporului - tovarăşul Nicolae Ceuşescu a acordat Ordinul Steaua RSR clasa I echipei pentru "contribuţia adusă la creşterea sportului românesc peste hotare". La dineu au mai participat tovarăşii Emil Bobu, Lina Ciobanu, Ion Coman, Manea Mănescu, Nicu şi Ilie Ceauşescu, Vasile Milea şi Haralambie Alexa.

1996 - stadionul Ghencea - Steaua a organizat un meci demonstrativ cu FC Barcelona.

2001 - hotel Intercontinental - Viorel Păunescu a oferit câte o plachetă fiecărui component al echipei. Au mai participat ministrul Tineretului şi Sportului, Georgiu Gingăraş şi alte personalităţi din lumea politică.

2003 - hotel Marriott - Gigi Becali a înmînat rentele viagere în valoare de 5 milioane de lei pe lună foştilor jucători. Bine, obiceiul nu l-a ţinut foarte mult.

2005 - .... - Duckadam: "Anul acesta nu se va organiza nimic. Acum se împlinesc 19 ani, dar înseamnă că numai din zece în zece ani trebuie să sărbătorim? Mi se pare jenant".

2006 - Corbeanca - componenţii Stelei împreună cu familiile, au sărbătorit 20 de ani de la câştigarea CCE.

- redacţia Pro Sport - Componenţii Stelei 1986 au fost prezenţi în redacţia cotidianului.

2009 - sediul din Bulevardul Ghencea - Clubul Steaua a oferit jucătorilor câte un tricou de joc cu numele fiecăruia inscripţionat pe spate.

2010 - ... - Ienei: "S-a dorit sărbătorirea de către Guvern, dar s-a renunţat între timp la idee. Românii uită prea repede valorile pe care le au".

2011 - Palatul Cercului Militar Naţional - Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a oferit emblema "Onoarea Armatei Române" antrenorilor şi componenţilor lotului. Jucătorii au mai fost invitaţi la un restaurant.

Cifre: 100 - este numărul suporterilor români care nu s-au mai întors în ţară după ce au asistat la finala CCE de la Sevilla; 53 - este media de vârstă a foştilor jucătorilor stelişti din finala de la Sevilla, care vor juca la Cheile Grădiştei.

Steaua a câştigat, în 7 mai 1986, la Sevilla, Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins în finală, cu scorul de 2-0 (0-0, 0-0), după executarea loviturilor de departajare, FC Barcelona. Helmuth Duckadam a apărat toate cele patru lovituri executate de spanioli, în timp ce pentru Steaua au marcat Lăcătuş şi Balint, iar Majearu şi Boloni au ratat. Performanţa reuşită de Duckadam pe stadionul "Sanchez Pizjuan" de a apăra 4 penaltiuri este înscrisă în Cartea Recordurilor.

(Material realizat de Romeo Chiriac, romeo@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici