- Home
- Sport
- (02.08.2024, 17:13)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul Imane Khelif: ce înseamnă „intersexual” şi care este diferenţa faţă de „transgender”
Algerianca Imane Khelif a iscat discuţii la nivel mondial.
Urmărește
12408 afișări
Pugilista algeriană Imane Khelif, 25 de ani
Pugilista italiană Angela Carini, în vârstă de 25 de ani, s-a retras din meciul de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 împotriva algeriencei Imane Khelif, de la categoria 66 de kilograme, după câteva secunde de luptă.
A decis să părăsească ringul explicând gestul său prin durerea insuportabilă resimţită de la pumnii adversarei.
Retragerea a stârnit controverse politice naţionale, parţial legate de intersexualitatea lui Khelif şi de nivelurile sale ridicate de androgeni (hormoni masculini). Sportiva algeriană Imane Khelif nu este o persoană transgender, ci o femeie intersexuală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Khelif, în ciuda faptului că este una dintre favoritele pentru medalia de aur la categoria superuşoară a boxului feminin, nu este imbatabilă. În timpul carierei, ea s-a clasat pe locul 17 la Campionatele Mondiale din 2018, pe locul 33 în 2019 şi a pierdut în sferturile de finală ale Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 cu scorul de 5-0.
În 2022 a ajuns în finala Campionatului Mondial, dar a fost învinsă. Născută în Algeria în 1999, o fotografie de familie îi confirmă identitatea feminină din copilărie, iar în Algeria este interzisă schimbarea genului în documente.
N-a trecut un test hormonal la Mondialele din India
În urmă cu un an, pugilista nord-africană a fost exclusă din finala Campionatului Mondial de box de la New Delhi din cauza unui test hormonal pe care nu l-a trecut. Nivelurile sale de testosteron au fost crescute, iar testele ADN au relevat prezenţa cromozomilor XY, caracteristici sexului biologic masculin, potrivit Asociaţiei Internaţionale de Box (IBA).
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat că, potrivit standardelor sale, sportiva îndeplineşte cerinţele pentru a concura.
Termenul „intersex” se referă la toate variaţiile naturale ale caracteristicilor sexuale care nu se încadrează în categoriile tradiţionale masculine sau feminine. Aceste variaţii pot implica cromozomi, hormoni, organe genitale externe sau organe de reproducere interne. Unele afecţiuni nu sunt întotdeauna vizibile la naştere.
Persoanele intersexuale pot avea caracteristici anatomice, cromozomiale sau hormonale care nu se potrivesc cu definiţiile standard ale bărbatului sau femeii.
Persoanele intersexuale nu au un handicap. Jocurile Paralimpice sunt rezervate celor cu dizabilităţi fizice, vizuale sau intelectuale, în timp ce Olimpiadele primesc persoane fără dizabilităţi, inclusiv persoane intersexuale.
Estimările Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului sugerează că până la 1,7% din populaţia lumii se naşte cu trăsături intersexuale. Aceasta înseamnă că intersexualitatea este la fel de comună ca şi părul roşcat, care se estimează că este prezent la 1-2% din populaţie.
În România nu se ştie cu exactitate câte persoane intersexuale sunt.
Principala diferenţă dintre intersex şi transgender se referă la biologie şi identitatea de gen. În timp ce persoanele intersexuale se nasc cu caracteristici sexuale fizice care nu se potrivesc cu definiţiile tipice ale bărbatului sau femeii, persoanele transsexuale au o identitate de gen care nu se potriveşte cu sexul atribuit la naştere.
A fi transgender se referă la modul în care o persoană se identifică şi se exprimă în ceea ce priveşte genul (masculin, feminin, non-binar etc.), indiferent de caracteristicile sexuale biologice ale acesteia.
Presa internaţională oferă diverse exemple, pentru a clarifica şi mai mult definiţiile intersex şi transgender. Iată cazul a două persoane intersexuale. Alex (nu este numele său real) s-a născut cu cromozomi XY, de obicei asociaţi cu sexul masculin, dar are şi organe genitale care nu se potrivesc în mod clar cu definiţiile tradiţionale ale masculinului sau feminin.
Un alt exemplu mai specific: Jordan (un alt nume fictiv) are cromozomi XX, care sunt în general consideraţi de sex feminin, dar s-a născut cu caracteristici asociate de obicei sexului masculin. Aceste caracteristici fizice fac din Jordan o persoană intersexuală.
Intersexualitatea, pe scurt, se referă la variaţiile biologice ale caracteristicilor sexuale. Cu toate acestea, a fi transgender se referă la identitatea de gen a unei persoane şi la modul în care aceasta alege să se exprime. Nivelurile ridicate de testosteron pot fi naturale şi nu fac neapărat o persoană transsexuală.
Chiar şi hiper-androgenismul, sau androgenismul, nu este neapărat considerat o boală în sine, ci mai degrabă o afecţiune care poate fi un simptom al altor patologii sau variaţii hormonale. Se caracterizează prin niveluri ridicate de androgeni (hormoni masculini) în sângele unei femei, care pot provoca o serie de complicaţii.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe