Cele mai mari catastrofe de pe stadioane, în ultimele decenii. Sute de morţi şi răniţi

  • Tragediile de pe stadioane au marcat tragic istoria fotbalului, cu ciocniri violente, lipsă de control al mulţimii şi infrastructură inadecvată, ducând la pierderi de vieţi omeneşti.
  • Ultimul incident, cel din Guineea, soldat cu 56 de morţi, e o aducere aminte a altor catastrofe similare din istorie.
Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Cele mai mari catastrofe de pe stadioane, în ultimele decenii. Sute de morţi şi răniţi

Dezastrul de pe Hillsborough din 1989

Reuters trece în revistă cele mai tragice evenimente de pe stadioane, soldate cu morţi şi răniţi, în ultimele decenii ale istoriei sportului mondial.

Decembrie 2024, Guineea

Un meci de fotbal în Nzerekore, Guineea, s-a încheiat tragic după o decizie controversată a arbitrului, care a declanşat violenţe şi o îmbulzeală în stadion. 56 de oameni au murit, potrivit autorităţilor.

Octombrie 2022, Indonezia

Un dezastru în mulţime a avut loc pe stadionul Kanjuruhan din Malang, Java de Est, după un meci de fotbal între Arema FC şi Persebaya Surabaya. După înfrângerea cu 3-2 a lui Arema, fanii au invadat terenul, iar poliţia a răspuns prin aruncarea de gaze lacrimogene, ceea ce a dus la o îmbulzeală fatală, cu 125 de morţi şi peste 320 de răniţi.

Ianuarie 2022, Camerun

Înaintea unui meci din optimile Cupei Africii între Camerun şi Comoros, o încăierare pe stadionul Olembe din Yaoundé a provocat moartea a cel puţin opt persoane şi rănirea a altor 38.

Februarie 2012, Egipt

Violenţele au izbucnit la finalul unui meci între Al-Masry şi Al-Ahly în Port Said, Egipt. În urma înfruntărilor, cel puţin 73 de oameni au murit şi peste 1.000 au fost răniţi. Ca urmare, campionatul egiptean a fost suspendat timp de doi ani.

Martie 2009, Coasta de Fildeş

La Abidjan, înaintea unui meci de calificare pentru Cupa Mondială împotriva Malawi, 19 persoane au murit în haosul din faţa stadionului Felix Houphouet-Boigny.

Mai 2001, Ghana

Un incident tragic a avut loc pe stadionul principal din Accra, unde 126 de persoane au murit în înghesuială, după ce poliţia a tras gaze lacrimogene pentru a dispersa fanii care se revoltau.

Aprilie 2001, Africa de Sud

La Johannesburg, o altă îmbulzeală pe stadionul Ellis Park în timpul unui meci din liga sud-africană a dus la moartea a cel puţin 43 de persoane, când fanii au încercat să pătrundă în stadionul supraaglomerat.

Octombrie 1996, Guatemala

În timpul unui meci de calificare pentru Cupa Mondială la Guatemala City, 82 de persoane au decedat şi alte cel puţin 147 au fost rănite, din cauza supraaglomerării tribunelor.

Mai 1992, Franţa

Colapsul unei tribune la stadionul Furiani din Bastia înaintea semifinalei Cupei Franţei între Olympique de Marseille şi Bastia a provocat moartea a 18 persoane şi rănirea a peste 2.300. Ca urmare, parlamentul francez a adoptat o lege care interzice organizarea meciurilor oficiale în Franţa pe 5 mai, în memoria victimelor.

Ianuarie 1991, Africa de Sud

La stadionul Oppenheimer din Orkney, 42 de persoane au murit într-o învălmăşeală în timpul unui meci de pregătire între Kaizer Chiefs şi Orlando Pirates, după ce un fan a atacat cu cuţitul susţinătorii echipei Chiefs.

Aprilie 1989, Marea Britanie

În dezastrul de la Hillsborough din Sheffield, 96 de suporteri ai echipei Liverpool au fost striviţi de mulţime într-o zonă supraaglomerată şi încercuită a stadionului în timpul semifinalei FA Cup între Liverpool şi Nottingham Forest. O a 97-a victimă a murit în 2021, după ce a suferit daune cerebrale iremediabile. Această tragedie rămâne una dintre cele mai semnificative din fotbalul englez.

Martie 1988, Nepal

Mai mult de 90 de fani au murit încercând să fugă pe ieşirile încuiate în timpul unei furtuni de grindină la stadionul naţional de fotbal din Kathmandu, Nepal.

Mai 1985, Belgia

Înaintea finalei Cupei Europene între Juventus şi Liverpool pe stadionul Heysel din Bruxelles, 39 de fani au murit şi mai mult de 600 au fost răniţi din cauza violenţei dintre fani.

Mai 1985, Marea Britanie

La stadionul Valley Parade din Bradford, un incendiu izbucnit în tribune în timpul unui meci din liga a treia între Lincoln City şi Bradford City a dus la moartea a cel puţin 56 de persoane şi rănirea a peste 200.

Octombrie 1982, Rusia

În timpul unui meci din Cupa UEFA între Spartak Moscova şi HFC Haarlem pe stadionul Luzhniki din Moscova, o aglomerare în zona ieşirii a dus la moartea a cel puţin 66 de persoane. Autorităţile din fostul Uniune Sovietică nu au dezvăluit tragedia timp de mulţi ani, iar când au făcut-o, au menţionat un bilanţ oficial de 66 de morţi, deşi numărul celor care au murit se presupune să fi fost de până la 340.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici