- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai scandaloase 10 cazuri de înşelătorie din istoria sportului
Cotidianul spaniol Marca a realizat un material cu cele mai scandaloase 10 cazuri de înşelătorie din istoria sportului, cursa trucată de la Singapore, din 2008, în care este implicată echipa de Formula 1 Renault, putând intra în această ierarhie.
Pilotul Nelson Piquet Jr (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Să câştigi un maraton folosindu-te de metrou sau de maşină, întrerupătoare pentru a falsifica rezultate, autorănirea, goluri cu mâna, să încerci să-şi răneşti rivalul tău... toate astea cu scopul de a obţine un trimf. Lumea sportului a oferit de-a lungul anilor numeroase cazuri cu trişori care au indignat", scrie Marca.
Sursa citată menţionează că este dificil de spus care este cea mai mare "farsă" din istoria sportului, însă accidentul voluntar provocat de pilotul Nelson Piquet Jr. la Marele Premiu al statului Singapore, în 2008, pentru a favoriza victoria coechipierului său, Fernando Alonso, poate intra în această ierarhie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Lista celor mai scandaloase 10 cazuri de înşelătorie din istoria sportului:
- Dora se numea de fapt Herman: Dora Ratjen a fost o atletă germană care a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936. S-a clasat pe locul 4 în proba de săritura în înălţime. În 1938, a participat la Campionatele Europene de la Viena, unde a stabilit un nou record mondial în proba de săritura în înălţime. Totuşi, Dora era de fapt un bărbat, Hermann Ratjen, care a mărturisit că s-a dat drept femeie pentru că l-au obligat naziştii. În 1938, s-a descoperit înşelătoria şi rezultatele înregistrate i-au fost anulate.
- Metroul este mai bun pentru a câştiga un maraton: Rosie Ruiz este o atletă americană de origine cubaneză, care a câştigat clasicul maraton de la Boston în 1980. Sportiva a încheiat cursa cu timpul de 2 ore, 31 de minute şi 56 de secunde (cu 25 de minute mai puţin decât timpul înregistrat la maratonul de la New York, la care a concurat), situaţie care a provocat suspiciuni printre organizatori şi adversari. Ea a fost descalificată, fiind bănuită că atât la cursa de la New York, cât şi cea de la Boston a folosit metroul pentru a încheia competiţia.
- "Mâna lui Dumnezeu": Pe 22 iunie 1986, Diego Armando Maradona a marcat cel mai faimos gol din istoria fotbalului, însă problema este că l-a marcat cu mâna... Este vorba despre primul gol al Argentinei în meciul cu Anglia, scor 2-1, în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal. Acel gol a fost botezat "Mâna lui Dumnezeu".
- Pată neagră în istoria Spaniei: Federaţia Spaniolă a Sporturilor pentru sportivii cu probleme de intelect s-a prezentat cu o echipă de baschet la Jocurile Paralimpice de la Sidney, din 2000. Spania a câştigat medalia de aur, însă problema este că s-a descoperit ulterior că numai doi din jucătorii spanioli aveau handicap, restul neîndeplinind condiţiile necesare pentru a participa la întrecerile paralimpice. Printre aceştia se aflau un jurnalist la o publicaţie economică, care a susţinut că realiza un reportaj, şi jucători dintr-o ligă inferioară de baschet. Spania a fost obligată să înapoieze medalia de aur.
- Angajăm bătăuş: În anii '90 Tonya Harding şi Nancy Kerrigan erau reginele patinajului artistic în SUA. Rivalitatea dintre cele două era atât de mare încât Harding şi soţul acesteia, Jeff Gillooly, au plătit un prieten pentru a o accidenta pe Kerrigan (aceasta a fost lovită cu o bară peste genunchiul drept, în timpul unui antrenament pentru Campionatele SUA, pe 6 ianuarie 1994) pentru a nu mai putea concura la JO de la Lillehamer. Kerrigan şi-a revenit însă la timp, a participat la Olimpiadă şi a câştigat medalia de argint.
- Întrerupătorul magic: Boris Onischenko, sportiv rus specialist în proba de pentatlon, participant la JO din 1968, 1972 şi 1976, a intrat în istorie cu o faimoasă farsă la JO de la Montreal, din 1976. Onischenko instalase la floreta sa un întrerupător electric, cu care puncta lovituri rivalilor săi în competiţia de scrimă.
- Mănuşi cu ghips: În 1983, modestul pugilist Luis Resto l-a făcut KO pe mai titratul Billy Collins (care câştigase până la acel moment toate cele 14 meciuri disputate la profesionişti). În urma unei plângeri făcute de staff-ul lui Collins, s-a demonstrat că Resto concurase având bandajele din mănuşi întărite cu ghips. Autorul înşelătoriei fusese antrenorul lui Resto, Carlos "Panama" Lewis.
- Tăietura cea mai faimoasă din istorie: Pe 3 septembrie 1989, Roberto Rojas, portarul naţionalei statului Chile, a provocat suspendarea partidei cu Brazilia, contând pentru preliminariile Cupei Mondiale din 1990. În timpul meciului, disputat pe stadionul "Maracana", Rojas, care dorea să evite înfrângerea echipei sale, a profitat de incidentele izbucnite în incinta arenei şi s-a tăiat singur pe faţă cu un obiect pe care îl avea într-o mănuşă. Rojas a afirmat că a fost lovit de un obiect aruncat din tribune. Înregistrarea video a partidei a demonstrat că Rojas minţise, iar portarul chilian a fost exclus pe viaţă din activitatea competiţională.
- Jucând golf în manieră proprie: În timpul unui turneu de calificare la British Open din 1985, jucătorul de golf David Robertson a fost surprins aranjând mingea acolo unde îi convenea lui (mergea înaintea adversarilor şi îşi aranja mingea, fără să fie văzut). A fost amendat cu 30.000 de euro şi a fost suspendat din circuitul profesionist timp de 30 de ani.
- Primul trişor din istoria olimpismului modern: Fred Lorz este pentru mulţi primul trişor din istoria olimpismului modern. Atletul american a câştigat maratonul de la JO de la San Luis, din 1904, dar când a mers să-şi ridice medalia de aur a aflat că este descalificat, pentru că folosise o maşină pentru o porţiune de 10 kilometri din cursă.
Echipa de Formula 1 Renault este acuzată că a provocat în mod voluntar un accident al pilotului său secund, Piquet Jr., la Singapore pentru a favoriza victoria coechipierului Fernando Alonso. Renault a anunţat, miercuri, plecarea directorului general Flavio Briatore şi a directorului tehnic Pat Symonds, în urma suspiciunilor privind accidentul lui Nelson Piquet Jr., echipa urmând să fie audiată de FIA pe 23 septembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:44
-
astăzi, 19:35