Cernat: Rapid nu a depus suficiente probe pentru depunctarea lui Dinamo

Preşedintele Comisiei de Disciplină a FRF, Daniel Cernat, a declarat, duminică, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că echipa Dinamo nu a fost depunctată în urma scandărilor rasiste ale suporterilor deoarece oficialii clubului Rapid nu au depus probe suficiente la dosar.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Cernat: Rapid nu a depus suficiente probe pentru depunctarea lui Dinamo

Cernat: Rapid nu a depus suficiente probe pentru depunctarea lui Dinamo (Imagine: Mediafax Foto)

Cernat a precizat că Dinamo a fost sancţionată cu disputarea unui meci cu porţile închise pentru incidentele de la partida cu Rapid, din Cupa României, conform articolului 54.2, care prevede că această pedeapsă este valabilă la prima întâlnire oficială. Astfel, Dinamo va disputa partida cu FC Timişoara, de la Cluj-Napoca, fără spectatori.

Reporter: Cum de s-a ajuns ca Dinamo să dispute meciul cu FC Timişoara fără spectatori?

Daniel Cernat: Dinamo a fost sancţionată în baza articolului 54.2 şi, conform acestui articol, Dinamo a fost obligată să joace următorul meci oficial fără spectatori. Articolul 54.2 prevede clar: "Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri rasiste sau se fac vinovaţi de alte comportări rasiste sau dispreţuitoare la un meci, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de 60.000 – 70.000 lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, clubul fiind obligat să joace următorul joc oficial fără spectatori. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă în mod corespunzător". Vizavi de de această hotărâre, Dinamo a făcut o cerere de lămurire a hotărârii. În această situaţie, Comisia a trebuit să stabilească care e următorul joc oficial al clubului Dinamo. Analizând prevederea regulamentară a articolului 27, care defineşte organizarea de meciuri fără spectatori, Comisia a constatat că sancţiunea de a juca un meci cu porţile închise impune numai organizatorului unui meci să nu permită accesul publicului. Pentru acest motiv şi pentru a prevedea menţiunile articoluliu 54.2, litera C, a trebuit să stabilească care e următorul meci la care clubul Dinamo are calitatea de organizator. Constatând, în baza unei adrese a Direcţiei de Competiţii din cadrul FRF, că primul meci al clubului Dinamo în calitate de organizator era cel cu FC Timişoara, din semifinalele Cupei României, Comisia nu a avut altă posibilitate decât să constate că primul meci oficial este cel din Cupă şi, ţinută de expresia "următorul meci", nu a putut decât să precizeze că Dinamo este obligată să execute sancţiunea în meciul cu FC Timişoara. Practic situaţia de fapt a generat o excepţie de la regulă, întrucât, dacă Dinamo nu era desemnată, prin tragere la sorţi ca organizator al meciului cu Timişoara, primul meci în care ar fi avut calitatea de organizator, ar fi fost cel cu CFR, din Liga I, iar sancţiunea trebuia executată la acel meci. Regula instituită de Regulament nu a avut în vedere o situaţie de excepţie ca aceasta, soluţia s-a impus datorită acestei calităţi dobândite de clubul Dinamo.

Rep: De ce s-a judecat acest caz cu întârziere, fapt acuzat de conducerea clubului FC Timişoara?

D.C.: Ca să răspund tuturor comentariilor care s-au făcut pe marginea acestei decizii, trebuie precizat că speţa nu s-a putut judeca joia trecută, ca urmare a cererii de amânare înaintate de clubul Dinamo şi a solicitării acestuia ca observatorul întâlnirii, Hacic Garabet să fie audiat. De asemenea, clubul Rapid nu a depus la dosar probe în susţinerea memoriului prin care a solicitat depunctarea clubului Dinamo şi excluderea acestuia din Cupa României.

Rep: Oficialii clubului Rapid consideră prea blânde sancţiunile în acest caz.

D.C.: Clubul Rapid a făcut plângere numai pentru scandările discriminatorii nu şi pentru bannere. Rapid nu a putut dovedi prezenţa scandărilor invocate prin mijloace video. S-a prezentat doar o copie a unui banner cu caracter discriminatoriu. Nici proba video adusă nu a putut dovedi prezenţa altor banere cu caracter discriminatoriu. În plus, în raportul observatorului nu s-a trecut decât o singură scandare cu caracter discriminatoriu. Coroborând toate datele de la dosar, Comisia nu a putut constata decât faptul că s-a probat existenţa unei singure scandări şi a unui singur banner. Pentru acest motiv, sancţiunea a fost cea prevăzută de articolul 54.2 şi nu dintre cele prevăzute de 54.4, unde se prevăd sancţiuni mai aspre pentru circumstanţe agravante.

Rep: După ce Rapid a depus plângerea la Comisia de Disciplină, cei de la Dinamo au acuzat că suporterii giuleşteni au scandat contra foştilor sportivi, Florea Dumitrache şi Marian Cozma. Ce probe au depus dinamoviştii?

D.C.: În raportul observatorului nu s-a făcut nicio menţiune faţă de atitudinea suporterilor rapidşti şi nici oficialii dinamovişti nu au depus nimic la dosar. Solicit conducătorilor de club, ca în situaţia în care sunt nemulţumiţi de o prevedere regulamentară, să o accepte pentru că regulamentul, bun sau rău, trebuie acceptat.

Dinamo Bucureşti va juca un meci cu porţile închise şi va plăti o amendă de 60.000 de lei, a decis, joi, Comisia de Disciplină a FRF, care a analizat incidentele de la meciul Dinamo - Rapid, din Cupa României. Comisia de Disciplină a analizat incidentele de la meciul Dinamo - Rapid, după ce FC Rapid a solicitat sancţionarea FC Dinamo cu depunctarea şi suspendarea terenului propriu pentru scandările rasiste ale suporterilor alb-roşii la meciul direct din sferturile de finală ale Cupei României.

Partida Dinamo - FC Timişoara, contând pentru semifinalele Cupei României, este programată, marţi, cu începere de la ora 20.45, pe Stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" din Cluj-Napoca.

Următorul meci pe teren propriu al echipei Dinamo este cel cu CFR Cluj, din etapa a XXVIII-a a Ligii I, programat în 2 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici