Chivorchian şi-a depus candidatura la preşedinţia FRF

Fostul preşedinte al cluburilor Ceahlăul Piatra Neamţ, FCM Bacău şi Poli Timişoara, Gheorghe Chivorchian, s-a înscris oficial, luni, la alegerile pentru preşedinţia FRF, devenind astfel al şaptelea candidat la cea mai înaltă funcţie din fotbalul românesc.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Chivorchian şi-a depus candidatura la preşedinţia FRF

Gheorghe Chivorchian (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

După depunerea dosarului, Chivorchian şi-a lansat candidatura într-o conferinţă de presă, în care cuvântul de început l-a avut actorul Mitică Popescu. Invitatul special a citit o scrisoare a lui Gheorghe Chivorchian către nepotul său în vârstă de un an, căruia îi promite să scape fotbalul românesc de "minciună şi dezorganizare".

"Fotbalul din România are nevoie urgentă de strategie, finanţare, viziune şi de un manager puternic, determinant. Toate acestea mă îndreptăţesc să candidez pentru a ocupa postul de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal", a anunţat Chivorchian în conferinţa de presă.

În strategia sa pentru redresarea şi relansarea fotbalui românesc se regăsesc măsuri precum limitarea numărului mandatelor preşedintelui FRF la două şi alegerea organelor de conducere ale federaţiei, preşedinte, secretrar general, Comitet Executiv şi Comitet de Urgenţă, de către Adunarea Generală.

Chivorchian susţine reorganizarea Comitetului Executiv al FRF, care în opinia sa trebuie să fie alcătuit din reprezentanţi ai unor companii multinaţionale, patroni de firme, oameni din mediu bancar şi jurişti. "Juriştii trebuie să armonizeze foarte bine legislaţia civilă cu cea sportivă, astfel încât să nu mai avem campioană stabilită la TAS sau FIFA şi alte litigii", spune Chivorchian.

Reorganizarea sistemului competiţional este o altă măsură prin care acesta doreşte reformarea fotbalului românesc. Astfel, Liga I ar trebui să aibă 16 echipe, din care să retrogradeze 4; Liga a II-a - o singură serie cu 20 de echipe, din care 4 promovează şi patru retrogradează; Liga a III-a - patru serii de câte 14 echipe din care promovează câştigătoarele şi retrogradează 20 direct plus formaţia cu cel mai slab punctaj din toate seriile.

Gheorghe Chivorchian doreşte crearea unor centre de excelenţă pe zone geografice în vederea promovării rapide a jucătorilor valoroşi spre loturile naţionale şi Liga I, dar şi limitarea vârstei jucătorilor care vor evolua în Liga a III-a la maxim 23 de ani. "Dacă până la 23 de ani nu ai făcut pasul la Liga a II-a sau la Liga I blocăm performanţa şi atunci îţi ofer posibilitatea să joci la Liga a IV-a sau a V-a", a explicat candidatul.

În opinia acestuia, Comisia Tehnică a FRF trebuie să aibă un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte formarea antrenorilor, iar din componenţa ei să nu lipsească Mircea Lucescu, Ladislau Boloni, Cornel Dinu, Cosmin Olăroiu şi Dan Petrescu.

În ceea ce priveşte comisiile federale, Chivorchian a afirmat că litigiile financiare dintre jucători şi cluburi trebuie să fie judecate mai întâi de instanţele civile iar apoi puse în aplicare de cele sportive. "În opinia mea, litigiile de ordin financiar trebuie judecate de instanţele civile, deciziile comunicate Comisiei pentru Statutul Jucătorilor şi aplicate prin statutele şi regulamentele FRF. În acest fel nu vom mai pierde timp inutil şi nu vom mai avea polemici", a precizat Chivorchian.

Candidatul este dispus să lucreze alături de actualii angajaţi ai FRF, dar numai după efectuarea unui "audit al resurselor umane". "Voi face un audit al resurselor umane. Nu înseamnă că pe 5 martie mă voi duce la federaţie şi toată lumea va pleca. Întâi trebuie să verificăm, pentru că acum sunt oameni competenţi la FRF", a spus fostul preşedinte de club.

Conform prtoiectului, sursele de venit ale FRF ar trebui suplimentate din accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare, din vânzarea drepturilor TV ale Ligii a II-a, din instituirea unor taxe pentru agenţii de jucători, din sumele încasate de Loteria Naţională şi casele de pariuri prin utilizarea numele formaţiilor din fotbalul românesc, precum şi din impozitarea pariurilor on-line.

Dacă va câştiga alegerile, Gheorghe Chivorchian promite că va înfiinţa o comisie specială care să depisteze meciurile trucate de la toate eşaloanele fotbalului românesc. "Pentru combaterea trucării meciurilor şi a corupţiei în fotbal, voi crea un departament specializat care va avea ca atribuţii depistarea jocurilor trucate la toate nivelurile. Pentru că foarte multă lume pleacă dezamăgită de la stadion. Oamenii văd că echipa lor conduce cu 2-0 şi apoi la final se întâmplă altceva. Oamenii de afaceri se îndepărtează, autorităţile locale la fel, de aceea eu mă voi strădui să fac fotbalul corect şi transparent", a mai spus candidatul.

Şapte candidaţi s-au înscris oficial la alegerile pentru preşedinţia FRF, care vor avea loc în cadrul Adunării Generale din 5 martie, depunerea dosarelor la Casa Fotbalului putându-se efectua până la sfârşitul acestei zile, la ora 24.00, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul federaţiei.

Cei şapte candidaţi care s-au înscris în cursa pentru şefia FRF sunt următorii: fostul internaţional Gheorghe Popescu, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, fostul preşedinte al cluburilor Ceahlăul Piatra Neamţ, Poli Timişoara şi FCM Bacău, Gheorghe Chivorchian, preşedintele FR de Minifotbal, Răzvan Burleanu, fostul fotbalist Marcel Puşcaş, fostul jucător dinamovist Sorin Răducanu şi profesorul universitar Paul Zarna.

Actualul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a anunţat că nu mai doreşte încă un mandat la şefia instituţiei, dar a precizat că îl sprijină la alegeri pe Gheorghe Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici