Christoph Daum: În anii '90 naţionala României a fost una dintre cele mai bune din lume

Antrenorul german Christoph Daum (62 de ani) a acordat, vineri, pentru site-ul Federaţiei Române de Fotbal, primul interviu în calitate de selecţioner al naţionalei României, în care dezvăluie câteva lucruri din filozofia sa de antrenor şi vorbeşte despre primul său contact cu fotbalul autohton.

Urmărește
1355 afișări
Imaginea articolului Christoph Daum: În anii '90 naţionala României a fost una dintre cele mai bune din lume

Christoph Daum: În anii '90 naţionala României a fost una dintre cele mai bune din lume

Deşi contestat de multă lume din fotbalul românesc, Daum a fost ales de oficialii Federaţiei Române de Fotbal drept noul selecţioner al naţionalei. În ciuda ostilităţii cu care a fost primit, antrenorul german a rostit doar cuvinte frumoase când a venit vorba despre fotbaliştii şi echipele din România.

Christoph Daum a dezvăluit care a fost primul său contact cu fotbalul din România: "A trecut mult timp de la primul meu contact cu fotbalul românesc, dar ne aducem bine aminte, cu toţii, de meciul din Cupa Campionilor Europeni dintre Steaua Bucureşti şi Barcelona şi de jocul cu AC Milan din 1989. 1986 şi 1989 au fost anii în care am cunoscut mai bine fotbalul românesc. Apoi, anii ‘90, în care naţionala României a fost una dintre cele mai bune din lume. Desigur, am urmărit toţi jucătorii români atunci. Pot să vă spun că, în 1990, la Cupa Mondială, am fost în Italia şi am încercat să-l conving pe Lăcătuş să vină să joace la FC Köln, pentru că era la momentul acela jucătorul pe care mi-l doream din naţionala României. Dar aveaţi, desigur, şi alţi jucători extraordinari, care au influenţat timp de un deceniu fotbalul mondial. Fotbalul românesc mi-e cunoscut de foarte mult timp şi mi-a fost întotdeauna foarte apropiat", a spus Daum, conform FRF.

Fostul antrenor de la FC Koln, Stuttgart, Beşiktaş, Fenerbahce şi Bursaspor şi-a exprimat părerea despre fotbaliştii români, a vorbit şi despre stilul său ca antrenor, despre arta motivării jucătorilor. Daum a numit trei reguli pe care jucătorii săi trebuie să le respecte.

"Cea mai importantă regulă este ”tratează-i pe ceilalţi aşa cum vrei să fii tratat!”. Şi cred că, dacă această regulă este aplicată, atunci se lucrează corect. A doua regulă ar putea să sune aşa: ”Nu întreba ce poate face echipa ta pentru tine, ci întreabă-te ce poţi face tu pentru echipă”, ceea ce înseamnă că trebuie să reuşim să transformăm calităţile individuale în calităţi de echipă. Iar apoi aş mai spune: ”Orice s-ar întâmpla, nu renunţa niciodată!”. Exprimat în engleză ar fi: ”Niciodată, sub nicio formă, nu renunţa, treci peste, ocoleşte, treci prin, dar niciodată nu renunţa!”. Sunt câteva afirmaţii-cheie, care au contat totdeauna pentru mine, pentru viaţa mea, pentru echipele mele, pentru jucătorii mei şi care au condus la succes atât pe teren, cât şi în afara lui, iar fiecare a putut să-şi urmeze destinul cu responsabilitate".

Daum este cunoscut pentru modul cum reuşete să-şi motiveze jucătorii. Despre acest lucru, antrenorul german de 62 de ani a spus: "Motivarea e adeseori un termen greşit înţeles sau utilizat. Motivarea nu e nimic altceva decât comunicare corect aplicată, ceea ce înseamnă ca în colaborarea cu ceilalţi să stabileşti obiective comune, cu care jucătorul să se identifice. Neapărat, jucătorul trebuie să găsească sens în aceste obiective. Doar dacă vede sensul obiectivelor, atunci acesta se va identifica sută la sută cu ele. Nu pot să fac un jucător sau pe altcineva să întreprindă ceva de care nu e convins, dar împreună putem concepe strategii, în plan mental, pentru că mentalul şi tot domeniul gândirii şi simţirii influenţează în mod deosebit întâi succesul, apoişi trăirile pe care le am. Motivarea, în spiritul creării unei atmosfere în care fiecare să dea performanţa maximă, în spiritul ajutării jucătorului să se concentreze sută la sută. Motivarea ca recunoaştere şi găsire a sensului şi a utilităţii, ceea ce înseamnă că motivarea trebuie să corespundă scopurilor, să aibă sens şi să fie utilă. Pot să fac împreună cu dumneavoastră timp de un minut exerciţii care cred că vă vor spori imediat motivarea"

De asemenea, Daum a încercat să-şi facă o descriere ca antrenor şi ca om: "Nu ajung câteva cuvinte să-i descrii toate faţetele acestei persoane şi, în primul rând, e vorba ca fiecare să recunoască în el pe cineva care trăieşte 24 de ore pentru fotbal. Mi-a spus odată un jurnalist: nu merge să trăiţi 24 de ore pentru fotbal, pentru că mai trebuie să dormiţi câteva ore. I-am spus: aveţi dreptate, dar şi când dorm, visez fotbal. Şi atunci, fotbalul e prezent, fotbalul e viaţa mea. Chiar dacă pentru unii este doar un joc, fotbalul e viaţa mea. Îmi sunt la fel de importanţi copiii, familia mea şi, dacă mai am puţin timp liber, atunci citesc cu plăcere o carte bună, merg la un concert bun, nu trebuie să fie de muzică clasică, am fost şi la concerte pop . De curând, am fost la Amsterdam la un concert al lui Neil Diamond, un interpret din tinereţea mea şi a fost fantastic, la fel şi la alte concerte unde am participat. Merg şi în concediu, pentru deconectare, şi fac ceea ce eu numesc ”meditaţie activă” sau joc golf. Şi chiar dacă sunt permanent în conflict cu timpul cred, totuşi, că fiecare ar trebui să-şi planifice câteva procente din timpul pe care îl are pentru familie, pentru prieteni, pentru propriul corp şi pentru sănătate. Pentru că numai când îmi merge mie bine pot să le fiu alături celorlalţi şi să-i ajut", a spus Christoph Daum, conform site-ului frf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici