Cine este prima patinatoare care face o cvadruplă la Jocurile Olimpice de Iarnă? A obţinut medalia de aur

Patinatorii artistici ruşi au cucerit luni medalia de aur pe echipe la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a reuşit primele sărituri cvadruple ale unei patinatoare în competiţiile olimpice.

Urmărește
5468 afișări
Imaginea articolului Cine este prima patinatoare care face o cvadruplă la Jocurile Olimpice de Iarnă? A obţinut medalia de aur

Sursa Foto-Wikipedia Commons

Statele Unite au luat argintul, în timp ce Japonia a obţinut bronzul.

Favorită înaintea competiţiei, Rusia şi-a asigurat aurul încă dinainte de componenta feminină de patinaj simplu liber, iar Valieva a încununat în stil mare competiţia zilei.

Purtând mănuşi roşii izbitoare şi patinând pe clasicul „Bolero" al lui Maurice Ravel, ea a reuşit un Salchow cvadruplu la începutul programului său şi un toeloop cvadruplu în combinaţie, înainte de a cădea la o nouă încercare de toeloop cvadruplu.

În ciuda greşelii, ea a terminat cu uşurinţă pe primul loc, cu un scor de 178,92 puncte, în faţa japonezei Kaori Sakamoto (148,66), a doua clasată.

„Sunt foarte fericită că am reuşit două sărituri cvadruple şi un triplu Axel", a declarat Valieva reporterilor, citată de Reuters.

„Al doilea meu toeloop (cvadruplu) nu a funcţionat, dar voi lucra la el. Este un sentiment incredibil să patinezi în primul tău sezon de seniorat şi oamenii vorbesc deja despre tine. Am această responsabilitate, dar cred că mă pot descurca cu ea".

Deşi revoluţionară, performanţa ei a fost la o oarecare distanţă de recordul ei mondial de 185,29 la patinaj liber, de la Cupa Rostelecom, de la Sochi, în noiembrie.

Stanislav Pozdnyakov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus (ROC), a aplaudat patinajul lui Valieva, în timp ce coechipierele ei au încurajat-o din loja lor.

„Sperăm să nu repete şi în celelalte probe căderile care au avut loc astăzi în proba de patinaj liber", a declarat Pozdnyakov.

„Kamila atrage întotdeauna o atenţie deosebită din partea spectatorilor din ţară şi din străinătate. Ea are întotdeauna mai multă responsabilitate".

ROC a terminat cu un total de 74 de puncte, o victorie categorică în faţa Statelor Unite (65) şi a Japoniei (63).

A fost al doilea titlu olimpic pe echipe la patinaj artistic câştigat de patinatorii ruşi, care concurează la Beijing ca reprezentanţi ai Comitetului Olimpic Rus (ROC) şi nu ai naţiunii lor de origine, din cauza sancţiunilor pentru dopaj.

Rusia a câştigat primul titlu pe echipe la debutul său din 2014, la Soci, în timp ce ruşii care au concurat sub un steag olimpic neutru la Pyeongchang au luat argintul în urmă cu patru ani.

Duo-ul rusesc Aleksandr Galliamov şi Anastasia Mishina au terminat luni pe primul loc la perechi, în ciuda unei căderi surprinzătoare pe gheaţă cu câteva secunde înainte de finalul probei de patinaj liber.

Galliamov şi-a pierdut echilibrul la ultima ridicare, suferind o deducere, dar scorul lor de 145,20 a fost mult peste cel al japonezilor Riku Miura şi Ryuichi Kihara (139,60), clasaţi pe locul al doilea.

„Pur şi simplu mi-am pierdut echilibrul, nu am putut să mă ţin", a declarat Galliamov reporterilor.

Mishina a spus că lipsa de somn ar fi putut fi de vină.

„Am avut un antrenament la ora 6 dimineaţa, asta s-a întâmplat", a spus ea. „Îmi place să mă trezesc devreme, dar nu la 4 dimineaţa".

Perechea americană Madison Chock şi Evan Bates a produs un dans liber uimitor pe un medley "Daft Punk" pentru a câştiga componenta de dans pe gheaţă, cu 129,07 puncte, devansându-i pe ruşii Victoria Sinitsina şi Nikita Katsalapov (128,17).

Chock a jucat rolul unui extraterestru, iar Bates pe cel al unui astronaut, evoluţia asigurând echipei Statelor Unite medalia de argint, în defavoarea Japoniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici