- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (08.01.2013, 17:19)
- Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluburile, obligate să le încheie contracte de muncă fotbaliştilor şi să plătească impozitele
Cluburile de fotbal din România vor fi obligate să încheie cu jucătorii contracte de muncă, în urma cărora vor plăti impozite către statul român conform legislaţiei în vigoare, a declarat pentru MEDIAFAX, prim vicepreşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Aamatori şi Nonamatori, Emilian Hulubei.
Urmărește
1970 afișări
Cluburile, obligate să le încheie contracte de muncă fotbaliştilor şi să plătească impozitele (Imagine: Shutterstock)
Acordul semnat de UEFA şi de asociaţiile patronale şi sindicale la nivel european în ceea ce priveşte contractul cadru care va trebui implementat într-un an în fotbalul românesc a creat nemulţumiri în rândul conducătorilor de cluburi, potrivit preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir.
Hulubei spune că obligativitatea încheierii contractelor de muncă şi implicit achitarea taxelor pe care le presupun aceste acte îi îngrijorează pe conducătorii grupărilor din Liga I.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
"Toţi fotbaliştii români au contracte de prestări servicii la momentul actual. În urma acestui acord vor fi obligaţi să aibă contracte de muncă. De aceea s-a creat acest haos, de aceea au apărut aceste nemulţumiri în rândul conducătorilor de cluburi. Nu le convine pentru că totul va fi transparent în ceea ce priveşte impozitele. Cluburile vor fi obligate să plătească toate impozitele aferente unui contract de muncă. Aceasta e principala nemulţumire a lor. În acord se vorbeşte doar de relaţii de muncă, în timp ce în fotbalul românesc vorbim despre convenţii civile mascate. Sunt făcute aşa pentru a evita impozitele către stat. Impozitele pe care trebuie să le plătească angajatorul în cazul unui contract de muncă sunt mult mai mari", a declarat Hulubei.
Acordul semnat la Bruxelles de UEFA, de Uniunea Ligilor Profesioniste de Fotbal Europene (EPFL), de Asociatia Cluburilor Europene (ECA) şi de Federaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti - Divizia Europa (FIFPRO - divizia Europa) stabileşte cerinţe minime pentru contractele fotbaliştilor profesionişti din Europa.
Potrivit acestora, se aplică legislaţia naţională a ţării unde clubul este înregistrat legal, dacă nu se convine explicit utilizarea unei alte legislaţii. Legislaţia naţională a muncii poate conţine prevederi obligatorii, care nu pot fi modificate de jucător şi de club şi de care trebuie să se ţină cont.
Orice încetare prematură a contractului trebuie să fie motivată (justă cauza). În cazul unor perioade prelungite datorate accidentării/bolii sau incapacităţii permanente a jucătorului, clubul îi poate prezenţa jucătorului o notificare/un preaviz rezonabil.
Contractul defineşte toate obligaţiile financiare ale clubului, cum ar fi salariul (regulat, lunar, săptămânal, pe bază de performanţă), alte beneficii financiare (bonusuri, recompense pentru experienţă, apariţii internaţionale), alte beneficii (care nu sunt financiare, cum ar fi maşină, cazare şi masă), asigurare medicală şi de sănătate pentru accidente şi boală (obligatorie prin lege) şi plată salariului pe perioada incapacităţii (definirea va fi făcută prin includerea consecinţelor cu privire la salariile plătite) şi costurile pentru fondul de pensii/asigurări sociale (obligatorii prin lege sau contract colectiv de muncă). De asemnea clubul şi jucătorul convin că plata taxelor să se facă conform legislaţiei naţionale.
Contractul mai reglementează şi impactul financiar în cazul schimbărilor majore în veniturile clubului (de exemplu promovarea/retrogradarea).
Noul tip de contract explică politica de sănătate şi siguranţă a clubului, care include asigurarea obligatorie ce acoperă bolile, accidentările şi examinarea medicală/dentară regulată precum şi tratamentul medical/dentar cu personal calificat, în timpul sarcinilor care ţin de executarea contractului.
Printre obligaţiile jucătorului sunt prevăzute următoarele: să nu prejudicieze reputaţia clubului sau fotbalului (de exemplu prin declaraţii în mass media), să nu practice jocuri de noroc sau alte activităţi conexe cât timp practică fotbalul. Dacă jucătorul încalcă oricare din obligaţiile sale din contract, clubul îi poate impune o serie de penalităţi, în funcţie de gravitatea faptei, conform regulamentelor disciplinare. Clubul îşi arogă dreptul de a lua orice măsuri împotrivă jucătorului descoperit vinovat de practici de dopaj, ţinând seama de principiul managementului individual al cazurilor.
Clubul şi jucătorul trebuie să respecte Contractul Colectiv de Muncă, dacă este acceptat conform legii de angajatori şi angajaţi, iar clubul şi jucătorul aprobă acest fapt prin semnătura lor pe contract.
Acordul dintre Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA), Uniunea Ligilor Profesioniste de Fotbal Europene (EPFL), Asociatia Cluburilor Europene (ECA) şi Federaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti - Divizia Europa (FIFPRO - divizia Europa) a fost semnat la Bruxelles la sfârşitul anului trecut.
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marţi, că Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) a propus un contract cadru jucător-club pe care conducerile grupărilor din Liga I în consideră "inacceptabil".
El a adăugat că LPF va da un răspuns privind propunerea sindicatului fotbaliştilor după întrunirea Comitetului Executiv al ligii. "Anul 2013 a început în fotbal cu scandal. Pentru că AFAN-ul ne-a trimis prin federaţie un simulacru de contract între jucători şi cluburi... Şi cluburile ne trimit acum hârtii peste hârtii, ne dau telefoane şi spun că aşa ceva este inacceptabil. Am spus să convocăm imediat Comitetul Ligii şi să punem în discuţie problema, iar apoi să mergem cu un răspuns la federaţie", a spus Dragomir.
Preşedintele Ligii susţine că un asemenea contract cadru nu există în nicio altă ţară europeană, dar a refuzat să ofere detalii în ceea ce priveşte conţinutul acestuia. "Asemenea contracte nu se mai fac în nicio ţară din Europa. Nu pot să spun ce conţine contractul decât după şedinţa Comitetului Executiv al Ligii. Nu ştiu ce se acceptă şi ce nu şi de aceea nu pot să spun", a precizat Dumitru Dragomir.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe