- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cocaina a devenit drogul preferat al europenilor
Traficanţii de cocaină au invadat Europa, consumul acestui drog ridicându-se, în câţiva ani, la un nivel istoric, mai ales în Spania şi în Marea Britanie, au declarat, pentru AFP, experţii reuniţi la Madrid.
"Cocaina va atinge în Europa niveluri similare celor observate în Statele Unite în anii 1980", a avertizat Karen Tandy, directoarea Agenţiei anti-drog americane DEA (Drug enforcement administration), cu ocazia celei de a 25-a Conferinţe Internaţionale despre stoparea consumului de stupefiante.
În jur de 10 milioane de europeni, adică aproape 30 la sutădintre adulţii de pe continent, au prizat cocaină măcar o dată în viaţa lor, ceea ce este un record, potrivit raportului Observatorului European de droguri şi toxicomanie din anul 2006.
Marea Britanie şi Spania sunt ţările fruntaşe în top. Cel puţin patru la sutădintre adulţii acestor ţări recunosc că au prizat cocaină anul trecut, în timp ce media europeană este de unu la sută.
Experţii atribuie acest fenomen creşterii populaţiei stabilite în Europa prin venirea cartelurilor latino-americane, la sfârşitul anilor 1990, dar şi din cauza imaginii pe care o are acest drog în viziunea tinerilor adulţi din mediul citadin.
"Cocaina este asociată cu reuşita, cu modul de viaţă urban şi cu atmosfera de sărbătoare", a explicat Julian Vicente, analist pentru Observatorul European de droguri şi toxicomanie, pentru AFP.
Acest drog a devenit, de asemenea, mult mai accesibil. ConformObservatorului European, cu sediul în Lisabona, prizarea de cocaină în Europa a scăzut cu 22 la sutăîntre anii 1999 şi 2004. În 2005 însă, aproximativ 80 la sutădin cocaina ibero-americană care nu a fost transportată în Statele Unite a ajuns în Europa, relatează DEA. Astfel, cocaina a ajuns al doilea drog dintre cele mai consumate de pe continent, primul fiind cannabisul.
Spania a fost principala "poartă de intrare" a cocainei, din cauza legăturilor istorice şi lingvistice pe care le are cu America Latină. Autorităţile spaniole au confiscat, între anii 2001 şi 2005, o medie anuală de 39 de tone de cocaină, principala sursă de provenienţă fiind Columbia, prima ţară producătoare mondială a acestui drog, conform DEA.
Aceste date au determinat DEA să organizeze în Spania prima conferinţă internaţională în afara graniţelor continentului american de la crearea acestei întruniri anuale din anul 1983.
În cadrul unui interviu pentru AFP, Ministrul columbian al Apărării, Juan Manuel Santos, a cerut "o mai mare conştiinciozitate" din partea Uniunii Europene şi o contribuţie europeană minimă în Planul Columbiei de luptă împotriva traficului de cocaină.
Stretegia cartelurilor sud-americane pentru Europa are la bază o logică comercială: piaţa americană fiind saturată, cocaina se vinde mai scump în Europa, unde apare mai rar. Anul trecut, preţul en gros al kilogramului de cocaină oscila în Europa între 28.000 şi 56.000 de euro, în timp ce în Statele Unite era între 9.000 şi 28.000 de euro, potrivit DEA.
Pentru a păcăli poliţiştii, traficanţii columbieni transportă cocaina prin porturile unor ţări africane, unde nu există supraveghere atentă, iar corupţia este mai răspândită.
Pentru a pune capăt acestei situaţii, mai multe ţări europene, printre care Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Italia, Spania, Portugalia şi Ţările de Jos, au decis crearea unui organism comun în care operaţiunile poliţiştilor dinaceste statesă aibă loc pe mare. Acest sistem va fi inaugurat în2007 la Lisabona.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO