- Home
- Sport
- RIO DE JANEIRO, (10.08.2016, 13:14)
- Monica Stoica
COMENTARIU: Triumful gimnastelor americane la Jocurile Olimpice de la Rio şi inteligenţa românească: Soţii Karolyi, antrenorii Nadiei Comăneci - VIDEO
Echipa de gimnastică feminină a Americii a triumfat marţi, în concursul pe echipe de la Jocurile Olimpice. Şi-au apărat titlul câştigat la Londra acum patru ani, fără să aibă, în mod direct, adversar. Americancele sunt imbatabile, cu execuţiile lor perfecte. Cine e, de fapt, în spatele succesului?
Urmărește
11897 afișări
COMENTARIU: Triumful gimnastelor americane la Jocurile Olimpice de la Rio şi inteligenţa românească: Soţii Karolyi, antrenorii Nadiei Comăneci - VIDEO (Imagine: Facebook/USAGymnastics)
Care-i explicaţia pentru această diferenţă colosală între echipa Americii şi celelalte fete care au concurat în finala feminină de la individual compus, rusoaicele, chinezoaicele, japonezele, clasate, în ordinea enumerării, pe locurile doi, trei şi patru? Răspunsul este ferm şi fără tăgadă: Inteligenţa românească. Martha Karolyi, fosta antrenoare a Nadiei Comăneci, este coordonatoarea echipei feminine de gimnastică a Americii.
La cei 73 de ani, Martha încă supervizează toate aspectele ce ţin de gimanstică în SUA. Martha face tot: se ocupă de programele ce încurajează micuţele fetiţe să practice acest sport, dar şi de elita de talie mondială.
Creierul Marthei şi succesul echipei feminine de gimanstică a Americii. Ce se ascunde în spatele zâmbetului larg al campioanelor din SUA
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Márta Károlyi este o antrenoare română de gimnastică de etnie maghiară, născută în România şi stabilită ulterior în Statele Unite ale Americii. A fost antrenoare (împreună cu Béla Károlyi) a lotului de gimnastică al României care a antrenat, printre alte, şi pe Nadia Comăneci. La începutul anilor 1980 soţii Károlyi au rămas în Statele Unite ale Americii unde au cunoscut un al doilea vârf mondial al activităţii lor de antrenori antrenând lotul de gimnastică feminină al Statelor Unite ale Americii.
Márta Károlyi este soţia antrenorului Béla Károlyi. Soţii Károlyi au cunoscut consacrarea naţională, europeană şi mondială la începutul anilor 1970 ca antrenori ai lotului de gimnastică feminină al României.
Primul succes de amploare al cuplului antrenorilor Károlyi a fost realizat în anul 1975, la Skien, în Norvegia, la cea de-a zecea ediţie a Campionatelor Europene de gimnastică feminină, când Nadia Comăneci, secundată magistral de Teodora Ungureanu, au mutat resetările competiţiilor gimnasticii mondiale la un alt nivel de valoare nemaicunoscut anterior.
Declaraţiile Marthei Karolyi. Un sistem, o strategie fără hibe
Karolyi a declarat, potrivit unui articol publicat în revista Time pe 9 august, că o echipă olimpică imbatabilă nu este doar rezultatul talentului şi muncii a cinci atlete desăvârşite. Legendara antrenoare vorbeşte despre un sistem care antrenează mintea şi trupul sportivului încă de când intră pentru prima dată într-o sală de gimnastică. Relaţia antrenor-sportiv este, iarăşi, de maximă importanţă. Se lucrează la unison, cu pasiune şi dedicare, pentru ca exerciţiile să fie fără cusur. Bineînţeles, sistemul de care vorbeşte Karolyi implică lipsa de probleme materiale, săli sportive complet echipate şi alte avantaje.
Prin contrast, în unele săli de gimnastică din România, lipsesc cu desăvârşire aparatele: gimnastele nu au, de pildă, paralele unde să se antreneze. Telespectatorii văd concursurile şi exerciţiile la paralele ale româncelor, pentru care primesc note mici, în comparaţie cu alte gimnaste, însă motivele din spatele acestor rezultate sunt foarte multe şi încep de la o stare materială precară.
Sistemul american, însă, nu se confruntă cu astfel de probleme ridicole. Aşadar, cheia succesului este talentul, şlefuit prin munca asiduă, dar şi...aportul financiar. Nu în ultimul rând, americanii se pricep să momească oameni strălucitiţi, precum soţii Karolyi. Oferindu-le siguranţă materială şi un cadru propice pentru performanţă.
Astfel a fost posibilă calificarea echipei feminine de gimanstică în finala de marţi cu un punctaj care devansa echipa Chinei, clasată pe poziţia a doua la calificări, cu 10 puncte. Este un fapt fără precedent într-un sport în care atleţii performează practic versiuni diferite ale aceloraşi exerciţii şi elemente. De când a început să propună reforma în gimnastica feminină din State, Martha Karolyi a stabilit cu o exactitate algoritmică exerciţii potrivite în funcţie de abilităţile fiecărei gimnaste.
Dacă Simone Biles câştigă medalia de aur în concursul de la individual compus, va fi, în subsidiar, un succes care i se datorează Marthei: Biles ar reuşi să câştige al patrulea titlu olimpic consecutiv la individual compus în gimanstica feminină pentru SUA.
Formula soţilor Karolyi
Formula Marthei şi a soţului său, antrenorul Nadiei Comâneci, e simplă, dar strictă. Este bazată pe modelul centralizat ce a dat roade în România. În America, soţii Karolyi au reuşit să descentralizeze sistemul, să-l ajusteze prielnic pentru sistemul de cluburi sportive independente din America.
În fiecare lună, cele mai bune gimnaste, alături de antrenorii lor, călătoresc către ferma izolată unde locuiesc soţii Karolyi, din Huntsville, Texas, relatează TIME. Acolo se află şi centrul naţional de antrenament pentru echipa SUA. Se organizează cantonamente de o săptămână, astfel că antrenorii pot învăţa strategii de la experţii aduşi în tabără de Martha Karolyi. Acolo atleţii beneficiază de experienţa de decade a antrenoarei din România şi pot învăţa tehnici pentru a surprinde arbitrii în competiţii.
Karolyi e atentă la toate detaliile: de la vârful perfect întins al piciorului, la părul strâns, expresia feţei şi braţele întinse. Din prima zi, fetelor li se spune că trebuie să fie pregătite să-şi facă exerciţiile în orice zi, la orice oră, indiferent dacă sunt obosite sau odihnite, pe loc, fără timp de gândire prealabil. Competiţiile internaţionale majore se pot petrece la un alt fus orar, pot fi programate dimineaţa, după-amiaza sau seara, aşa că echipa Americii, coordonată de antrenoarea din România, trebuie să facă faţa circumstanţelor.
Ce spune Simone Biles, campioana Americii, despre Martha Karolyi
Biles a declarat că această promptitudine a fost o chestiune critică şi a provocat-o de-a lungul timpului. Într-o călătorie recentă în China, Karolyi le-a dus pe fete direct în sala de antrenament după un zbor de 16 ore, relatează time.com: "Diferenţa de fus orar părea înnebunitoare, dar ne-am pus pe aparate şi am făcut elementele de bază.", declară Biles. "Apoi Martha Karolyi ne-a spus gata, v-aţi încălzit, sunteţi pregătite să vă faceţi exerciţiile. Ne uitam una la alta. Ne simţeam trupurile grele ca de elefant. Acum că privesc în urmă, îmi dau seama că ne-a pus să ne facem exerciţiile pentru a ne testa limitele. Dar în momentul acela gândeam că Martha e pur şi simplu nebună. Mă gândeam că n-am să reuşesc, că voi ceda", a adăugat Biles, potrivit Time.
La acel antrenament, Biles a finalizat cu greu exerciţiile la paralele şi bârnă. Când a căzut de pe aparat, Karolyi i-a spus că dacă nu e pregătită, poate să-şi ia bagajele şi să plece înapoi acasă. "Am plâns", recunoaşte Biles.
Karolyi n-a dat-o pe Biles afară din sală, însă această întâmplare oferă o perspectivă asupra viziunii Marthei. Este o abordare care a primit multe critici, din partea unora care au acuzat-o pe Karolyi că este prea dură cu tinerele gimnaste. De asemenea, au fost mulţi cei care au vrut s-o împiedice pe antrenoare să creeze o structură de antrenori la nivel naţional, deoarece sălile de gimnastică din State sunt private. Antrenoarea nu voia decât să colaboreze pentru a descoperi cele mai talentate gimnaste. "Toate forţele mondiale în gimnastică au un sistem, un centru de antrenament unde gimnaştii se antrenează împreună pe tot parcursul unui an", a declarat Karolyi într-un interviu pentru TIME. "Până să merg în State, acolo nu exista aşa ceva, un sistem", a adăugat Martha Karolyi.
Pe măsură ce rezultatele fulminate ale sportivelor din SUA erau tot mai vizibile, sistemul propus de Martha a fost îmbrăţişat.
Însă Karolyi se va retrage din activitate la scurt timp după Olimpiada de la Rio. Oare sistemul de antrenament infailibil al gimnasticii din SUA va suferi modificări sau prăbuşiri neaşteptate? Martha spune că speră ca sistemul pe care ea şi Bela l-au construit să supravieţuiască, chiar dacă ei nu vor mai fi direct implicaţi: "Sper ca toată lumea să realizeze că eu şi Bela am avut o mare contribuţie la construirea acestui sistem de antrenament ce se potriveşte echipei Statelor Unite şi este aparte faţă de sistemul de pregătire al altor ţări", declară Karolyi. "Sper ca oamenii să-şi aducă aminte că noi am inventat acest sistem."
Citeşte şi: Serena Williams, campioana olimpică en-titre, a fost eliminată în optimile de finală la Rio
Citeşte şi: RIO 2016: Mergea şi Tecău, victorie mare în sferturi! Românii s-au calificat în semifinale după ce au trecut în decisiv de favoriţii tribunelor, Melo şi Soares
Citeşte şi: RIO 2016: Andreea Mitu şi Raluca Olaru, eliminate în optimile probei de dublu de la Jocurile Olimpice
Citeşte şi: RIO 2016: Un halterofil polonez, depistat pozitiv cu nandrolon. Sportivul a fost exclus de la Jocurile Olimpice
Citeşte şi: Incident la Jocurile Olimpice de la Rio. Gimnastul Yuri van Gelder, exclus din lotul Olandei după ce a consumat băuturi alcoolice
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe