- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (07.02.2013, 16:08)
- Adrian Ţone
Comisia Europeană recomandă aplicarea unei taxe de "fair play" în transferurile de fotbalişti
Comisia Europeană denunţă sumele exagerate ale transferurilor în fotbal şi lipsa condiţiilor echitabile, recomandând, după efectuarea unui studiu, introducerea unei taxe de "fair play" pentru a încuraja o mai bună redistribuire a fondurilor de la cluburile bogate către cele mai sărace.
Urmărește
195 afișări
Comisia Europeană recomandă aplicarea undei taxe de "fair play" în transferurile de fotbalişti
"Cluburile de fotbal cheltuiesc aproximativ 3 miliarde de euro pe an pentru transferuri de jucători, însă doar o mică parte a acestei sume ajunge la cluburile mici sau la sportul de amatori. Numărul de transferuri în fotbalul european a crescut de peste trei ori în perioada 1995‑2011, în timp ce sumele cheltuite de cluburi pentru transferuri au crescut de şapte ori. Cea mai mare parte a cheltuielilor mari este concentrată însă într-un număr mic de cluburi care au cele mai mari venituri sau sunt susţinute de investitori foarte puternici. Această situaţie nu face decât să crească dezechilibrele care există între cluburile care dispun de mijloace şi cele care nu deţin suficiente fonduri, având în vedere că doar 2% din sumele de transfer ajung la cluburile mici şi la sportul pentru amatori, care sunt esenţiale pentru dezvoltarea de noi talente. Nivelul de redistribuire a banilor în fotbal, care ar trebui să compenseze costurile legate de formarea şi educarea tinerilor jucători, este insuficient pentru a permite cluburilor mai mici să se dezvolte şi să pună capăt dominaţiei pe care cluburile mari continua să o deţină în competiţiile sportive", informează site-ul oficial al Comisiei Europene.
Comisarul european pentru sport Androulla Vassiliou consideră că este nevoie de un sistem de transferuri care să contribuie la dezvolatrea tuturor cluburilor: "Comisia Europeană recunoaşte în totalitate dreptul autorităţilor sportive să stabilească reguli privind transferurile, însă studiul nostru arată că, aşa cum sunt în prezent, aceste reguli nu asigură un echilibru corect în fotbal şi nimic care să semene cu o concurenţă loială în competiţiile din ligă sau din cupă. Avem nevoie de un sistem de transferuri care să contribuie la dezvoltarea tuturor cluburilor şi a tinerilor jucători".
Raportul constată că de sistemul actual profită în continuare în special cluburile cele mai bogate, jucătorii-vedetă şi agenţii acestora şi recomandă ca regulile stabilite de FIFA şi de asociaţiile naţionale de fotbal să asigure controale mai severe ale tranzacţiilor financiare. Comisia Europeană sprijină introducerea unei taxe de "fair play" pentru sumele transferurilor care depăşesc o limită convenită de organismele de conducere şi cluburile sportive, pentru a încuraja o mai bună redistribuire a fondurilor de la cluburile bogate către cele mai sărace.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
De asemenea, raportul solicită implementarea efectivă a regulii de fair play financiar instituite de UEFA şi a unor "mecanisme de solidaritate" mai puternice pentru a promova dezvoltarea tineretului şi protecţia minorilor. Autorii studiului solicită organismelor sportive să colaboreze mai strâns cu autorităţile de aplicare a legii în vederea combaterii spălării banilor şi a corupţiei.
Piaţa forţei de muncă în fotbal este extrem de segmentată, cu o "piaţă primară", care constă într-un număr mic de jucători-vedetă, şi o piaţă secundară, constituită din jucători profesionişti sau semiprofesionişti care nu câştigă sume mari de bani şi întâmpină deseori dificultăţi în dezvoltarea carierei, mai ales după ce încetează să mai joace. Pentru a promova o concurenţă echitabilă şi echilibrată printr-o redistribuire mai mare şi mai eficientă între cluburi, studiul propune următoarele măsuri:
- să se stabilească o "taxă de fair play" asupra sumelor de transfer care depăşesc o anumită limită, pentru a încuraja o redistribuire mai bună a fondurilor între cluburile bogate şi cele mai sărace. Scopul taxei ar fi de a restabili un anumit echilibru concurenţial. Limita sumei, procentul taxei şi domeniul de aplicare al acesteia ar trebui să fie stabilite de organismele internaţionale de conducere din fotbal, în consultare cu cluburile;
- să se difuzeze mai bine informaţiile privind transferurile jucătorilor, pentru a se garanta că taxele de solidaritate ajung să fie plătite cluburilor şi că acestea din urmă îşi cunosc drepturile;
- să se stabilească o limită a numărului de jucători pe club;
- să se reglementeze mecanismul de transfer prin împrumut al jucătorilor;
- să se soluţioneze problema "proprietăţii terţilor" asupra drepturilor jucătorilor, prin adoptarea unor reglementări care să protejeze integritatea şi libertatea jucătorilor, precum şi corectitudinea competiţiilor sportive. Aceste reglementări nu trebuie să prejudicieze în mod disproporţionat investiţiile financiare în sport şi trebuie să fie compatibile cu normele UE privind libera circulaţie a capitalurilor;
- să sprijine implementarea regulilor de fair play financiar, pentru a încuraja cluburile să nu cheltuiască mai mult decât le permit veniturile.
Rezultatele studiului vor fi analizate de grupul de experţi ai UE privind "buna guvernanţă în sport" în cadrul următoarei reuniuni din aprilie. Acest grup, care examinează de asemenea măsurile de luptă împotriva meciurilor aranjate, este compus din experţi naţionali şi observatori din partea FIFA, UEFA, a ligilor europene de fotbal profesionist, a Asociaţiei Europene a Cluburilor de fotbal şi a Federaţiei internaţionale a fotbaliştilor profesionişti. Înainte de sfârşitul anului, grupul va trebui să prezinte miniştrilor sportului din UE un raport în acest sens.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump