Comitele Olimpice din Algeria şi Taipei ameninţă IBA cu acţiuni în justiţie dacă IBA publică testele

Controversa din jurul pugilistelor Imane Khelif şi Lin Yu-ting continuă, Comitetele Olimpice ale Algeriei şi Taipeiului Chinez ameninţând cu acţiuni în justiţie împotriva Asociaţiei Internaţionale de Box (IBA) în cazul în care aceasta dezvăluie rezultatele testelor pe care şi-a bazat descalificarea.

Urmărește
2608 afișări
Imaginea articolului Comitele Olimpice din Algeria şi Taipei ameninţă IBA cu acţiuni în justiţie dacă IBA publică testele

Comitele Olimpice din Algeria şi Taipei ameninţă IBA cu acţiuni în justiţie dacă IBA publică testele

În cel mai nou capitol al disputei privind egalitatea de gen de la Paris 2024, s-a aflat acum că atât CNO, cât şi comitetele sportive au trimis scrisori de avertizare pentru a nu dezvălui informaţiile respective, susţinând, printre altele, că ar fi o încălcare a protecţiei datelor personale, relatează insidethegames.

În majoritatea cazurilor, bărbaţii au un cromozom X şi unul Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. Lin şi Khelif au luptat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în urmă cu trei ani, dar atunci nu a existat nicio controversă şi niciuna din pugiliste nu a câştigat vreo medalie.

Ambele au fost descalificate de la Campionatele Mondiale de anul trecut, organizate de IBA, după ce nu au trecut testul de eligibilitate în funcţie de sex, dar li s-a permis să concureze la Paris, după ce CIO a retras de la IBA dreptul de a organiza jocurile şi a desfăşurat evenimentul conform propriilor reguli de organizare.

Duminică, Comitetul Olimpic al Taipeiului Chinez, prin intermediul consilierului său juridic, a trimis un e-mail şi o scrisoare recomandată prin care a solicitat în mod oficial încetarea imediată a comportamentului după ce a aflat că IBA ar putea organiza o conferinţă de presă internaţională pentru a dezvălui rezultatele şi informaţiile privind examinarea personală a dnei Lin.

„Vă reamintim că aceste acţiuni sunt ilegale şi încalcă reglementările privind protecţia datelor cu caracter personal, ceea ce poate cauza pierderi şi daune drepturilor şi reputaţiei clientului nostru şi a dnei Lin."

Între timp, luni, 5 august, chiar înainte de conferinţa de presă a IBA de la Paris, avocatul Comitetului Olimpic şi Sportiv Algerian a trimis o scrisoare secretarului general al IBA, Chris Roberts.

În scrisoare, comitetul algerian acuză IBA de „nereguli grave" în descalificarea lui Khelif la New Delhi, pe care o consideră nedreaptă.

Comitetul algerian a acuzat, de asemenea, IBA că a avut „o abordare aparent contradictorie a valorilor sportive" şi a afirmat că conferinţa de presă a fost „menită să aducă prejudicii grave intereselor şi drepturilor sportivilor, în special doamnei Khelif, prin dezvăluirea presupuselor „motive" - în mod necesar medicale - ale descalificării sale".

De asemenea, a reamintit că orice divulgare de informaţii confidenţiale, în special de natură medicală, ar constitui o încălcare gravă a vieţii private a doamnei Imane Khelif şi ar putea conduce la o acţiune oficială în justiţie „pentru a opri campania dumeavoastră de dezinformare, care aduce prejudicii grave atletei algeriene, în special în contextul actual al competiţiilor olimpice, şi pentru a obţine despăgubiri pentru prejudiciul suferit".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici