Controversa legată de testele de gen a ajuns în prim-plan la Jocurile Olimpice

După ce a luat amploare în ultimele zile, controversa legată de două pugiliste care nu au trecut testele de gen a atins punctul maxim, cu numeroase declaraţii făcute de părţile implicate.

Urmărește
1318 afișări
Imaginea articolului Controversa legată de testele de gen a ajuns în prim-plan la Jocurile Olimpice

Controversa legată de testele de gen a ajuns în prim-plan la Jocurile Olimpice

Pugilistele Imane Khelif din Algeria şi Lin Yu Ting din Taiwan concurează în probele de box feminin la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dar au fost descalificate anul trecut de la Campionatele Mondiale feminine pentru că nu au trecut testele de eligibilitate.

Decizia de a le permite să participe la Paris a provocat agitaţie, cele două sportive fiind recent criticate pe reţelele de socializare, ceea ce a determinat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să publice miercuri o declaraţie prin care avertiza împotriva transformării protestelor într-o "vânătoare de vrăjitoare".

Miercuri, controversa a luat o altă turnură, deoarece Khelif a avut prima sa luptă din competiţie şi a forţat retragerea italiencei Angela Carini în doar 46 de secunde, care a declarat ulterior: „A trebuit să-mi protejez viaţa".

Aceasta a stârnit reacţii din toate părţile, analistul de box BBC Steve Bunch numind-o "un dezastru absolut".

„Cred că a afectat boxul olimpic într-un moment crucial în care viitorul său este încă în discuţie. Este un dezastru absolut", a declarat Bunce.

„Ceea ce este interesant este că, în perioada premergătoare luptei, unii dintre vechii ei adversari, luptători buni, campioni mondiali şi campioni europeni, au spus că ea [Khelif] nu este o trişoare", a completat analistul BBC.

„Carini, îmi pare absolut rău pentru ea, dar trebuie să o înţelegem şi pe Khelif, ea este prinsă în mijlocul unei situaţii absolut devastatoare şi nu s-a terminat încă", a încheiat el.

Între timp, premierul italian, Giorgia Meloni, a intervenit: „Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să fie admişi la competiţiile feminine... din punctul meu de vedere, nu a fost un concurs echilibrat".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici