- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Copii ai fotbaliştilor, victime ale dopajului
Mai mulţi fotbalişti care au evoluat în naţionala Algeriei în anii '80 au în comun ceva tulburător, toţi au copii cu handicap. Ei bănuiesc că aceste probleme sunt cauzate de faptul că li s-ar fi administrat medicamente interzise.
Copii ai fotbaliştilor, victime ale dopajului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Rachid Hanafi este preşedintele Comitetului Olimpic Algerian, dar cândva a fost medicul naţionalei. Acum, după 30 de ani, recunoaşte că au existat "practici" ciudate în anii '80. "Când antrenorul rus Evgheni Rogov a preluat conducerea în 1981, nu mi s-a mai permis să văd dosarele medicale ale jucătorilor. Dacă priveşti per ansamblu, observi că majoritatea copiilor jucătorilor se confruntă cu probleme mentale. Am bănuit că încerca să facă teste suspecte şi am decis să înaintez un raport detaliat la centrul de medicină dar şi minister. Însă mi s-a spus să nu mă bag în munca echipei din Rusia, aşa că am demisionat şi am plecat. Nu ştiu dacă antrenorii le-au dat droguri sau dacă acestea au afectat viaţa copiilor, dar ruşii erau cunoscuţi pentru comportamentul suspicios".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Rogov nu mai trăieşte, dar atunci a condus Algeria spre faimoasa victorie în faţa Germaniei Federale la CM din 1982. Aleksandr Tabarciuk era medicul echipei, iar după primele apariţii, el a dezminţit categoric administarea de produse interzise. Nimeni nu poate certifica o legătură directă, dar oamenii vor răspunsuri.
Fiica lui Chaib a murit la 18 ani.
"Ne-am hotărât să facem public acest caz deoarece am descoperit că sunt nu mai puţin de opt foşti internaţionali care au copii cu handicap. Avem mari îndoieli în privinţa efectului medicamentelor pe care le ingeram în stagiile de pregătire. Fiicele mele au avut distrofie musculară de când s-au născut", a declarat Mohamed Chaib, tatăl a trei fiice cu dizabilităţi.
Una dintre fiicele lui Chaib a murit în 2005, la vârsta de 18 ani. "Eu şi soţia mea am efectuat o serie de examene medicale, care nu au relevat ceva anormal. Nu am luat niciodată medicamente - desigur dacă nu mi-au fost date fără să ştiu. În urmă cu mai mulţi ani, m-am întâlnit cu foşti colegi şi am descoperit că suntem în aceeaşi situaţie: eu, Kaci Saïd (o fată), Larbes (un fiu), Menad (trei băieţi). Toţi am jucat în acelaşi timp, aşa că încercăm să aflăm despre ce este vorba".
Fiul lui Larbes, Bilas, are 12 ani: "Când s-a născut am spus: «Asta ne este soarta, trebuie s-o acceptăm». Niciun moment nu m-am gândit la altceva până nu m-am întâlnit cu ceilalţi".
Un alt jucător care vrea răspunsuri este Mohamed Kaci Saïd: "Cred în destin, dar să ne confruntăm cu aceleaşi probleme este ciudat. Am avut un şoc atunci când s-a născut fiica mea. Unii oameni s-au gândit că handicapul ar putea fi cauzat de o uniune între rude, dar eu sunt algerian şi soţia mea este de origine turcă, nu exista nicio legătură de rudenie între noi. Există oare cineva care vrea bani şi faimă în locul unor copii sănătoşi? Nu cred", a afirmat Said.
Absenţa unei părţi din creier
Fostul jucător Djamel Menad spune că boala fetiţei lui se caracterizează prin absenţa unei părţi din creier: "Fiica mea s-a născut cu un handicap sever: agenezie de corp calos - o boală ce se caracterizează prin absenţa parţială sau totală a unei părţi din creier. De când am descoperit că nu sunt singurul în această situaţie, am început să îmi pun întrebări".
Ministerul Sănătăţii a decis să se ocupe de dosar, susţine unul dintre avocaţii jucătorilor, Mourad Boutadjine.
Sunt şi voci care nu cred în varianta dopajului. "Este posibil ca administrarea de droguri să cauzeze mutaţii în ADN şi astfel apar copii cu dizabilităţi. Dar este puţin probabil să se fi întâmplat aşa ceva, nu prea ştiu substanţe pentru îmbunătăţirea performanţei care să ducă la astfel de probleme", susţine profesorul Richard Sharpe, de la Medical Research Council Human Reproductive Sciences Unit din Scoţia.
Căpitanul Algeriei de la Cupa Mondială din 1982, Ali Fergani, nu este de acord cu ipoteza avansată de foştii săi colegi. "Această ipoteză este departe de adevăr".
(Material de Luminiţa Turcu, luminita.turcu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO