- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corpodean, Savaniu şi Lică, arestaţi fiindcă există probe că prezintă pericol public
Arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu şi vicepreşedintele autosuspendat al CCA Marcel Lică au fost arestaţi întrucât există probe că lăsarea lor în libertate "prezintă pericol concret pentru ordinea publică", se arată în motivarea Tribunalului Argeş la măsura arestării preventive a celor trei.
Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi Marcel Lică
Potrivit motivării publicate, luni, pe site-ul Tribunalului Argeş, lăsarea în libertate a celor trei ar crea în rândul membrilor colectivităţii "un sentiment de insecuritate socială şi indignarea publică, cu consecinţa pierderii încrederii în instituţia în care lucrează inculpaţii, slăbind autoritatea legii", având în vedere funcţiile deţinute de aceştia: primii, arbitri de fotbal de categoria A, iar ultimul, observator la meciurile de fotbal şi vicepreşedinte al CCA din cadrul FRF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
De asemenea, instanţa motivează arestarea şi prin "autoritatea şi influenţa de care se bucură cei trei prin funcţiile mai sus amintite, raportat la gravitatea infracţiunilor de corupţie săvârşite de către inculpaţi".
"Prin actele lor, inculpaţii şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în detrimentul unei mase importante de cetăţeni, contribuind la obţinerea unor rezultate într-un joc sportiv ce se dovedeşte guvernat de cu totul alte criterii decât pregătirea şi calitatea. (...) Faptele reţinute sunt fapte de corupţie, apte să afecteze un număr ridicat de persoane şi să creeze, să menţină şi să amplifice stări de tensiune în rândul unui grup important de persoane, ce impun o atitudine pe măsură", se arată în motivarea instanţei argeşene.
Totodată, motivează instanţa, inculpaţii au calitatea de "subiect activ al infracţiunii de luare de mită deoarece îşi desfăşoară activitatea în cadrul CCA, care este, în esenţă, conform, art. 23 din Statutul FRF, un organism de specialitate al acestei instituţii".
"Potrivit Statutului, FRF este persoană juridică de drept privat de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ, fiind singura autoritate a fotbalului recunoscută de organismele internaţionale FIFA şi UEFA şi autorizată, conform legii, să organizeze activitatea fotbalistică în România. Potrivit art. 44 lit. d din regulament, arbitrii sunt obligaţi să respingă orice încercare de influenţă sau corupţie şi să sesizeze imediat organele conducătoare ale activităţii fotbalistice, în cazul în care se petrec astfel de fapte", se arată în motivarea Tribunalului Argeş.
Instanţa motivează că măsura arestării preventive în cazul celor trei a fost luată întrucât "în cauză sunt suficiente indicii temeinice care conduc la presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit faptele pentru care sunt cercetaţi", cu referire la înregistrări ale unor convorbiri telefonice sau mesaje SMS date cu intenţia de corupere a arbitrilor.
Tribunalul Argeş apreciază, în motivare, că, deşi "expresiile folosite de interlocutori (n.r. - cu referire atât la cei trei, cât şi la celelalte trei persoane arestate în acest dosar - Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă şi Gheorghe Constantin) nu sunt explicite, dată fiind suspiciunea asupra posibilităţii ascultării convorbirilor, în contextul în care au fost rostite, este vorba despre derularea unor activităţi de corupere incriminate de legea penală".
"Inculpaţii, în calitatea pe care au avut-o de arbitri şi observatori, obligaţi să respingă orice încercare de influenţare sau corupţie, nu numai că nu au acţionat în acest mod, ci s-au folosit de poziţiile pe care le deţineau pentru a obţine foloase materiale în mod facil şi injust, în detrimentul normalei desfăşurări a actrivităţilor fotbalistice", se arată în motivare.
Potrivit instanţei, starea de pericol pentru ordinea publică, în cazul inculpaţilor, presupune o "rezonanţă socială" a unor fapte grave atât în rândul iubitorilor de fotbal, al celor ce investesc sub orice formă în acest sport (patroni de cluburi, persoane ce pariază la casele de pariuri, mass-media), cât şi "la nivelul întregii ordini sociale, în contextul în care imaginea fotbalului este afectată de acuzaţii de corupţie tot mai frecvente, în legătură cu care se aşteaptă o reacţie cât mai promptă şi eficientă a organelor judiciare".
Totodată instanţa evidenţiază şi "prejudiciul cauzat unor cluburi de fotbal fie prin aranjarea unor meciuri, prin promovarea unor echipe în Liga I pe alte criterii decât competitivitatea, fie prin obţinerea unor locuri superioare în clasament, cu posibilitatea de a accede în Cupele Europene şi, implicit, de a obţine mari beneficii materiale".
"Se constată că în alte ţări confruntate cu existenţa unui asemenea fenomen (Italia, Polonia) reacţia organelor judiciare şi a forurilor fotbalistice a fost una promptă şi exemplară, prin cercetarea şi condamnarea persoanelor implicate şi prin retrogradarea echipelor care au fost favorizate prin arbitrajul incorect", se arată în motivarea Tribunalului Argeş.
Instanţa mai menţionează că printr-o încheiere anterioară a Tribunalului Argeş s-a dispus arestarea lui Cornel Penescu şi a lui Liviu Făcăleaţă, reţinându-se că "există indicii temeinice de săvârşire a infracţiunii de dare de mită, infracţiune ce implică existenţa corelativă a infracţiunii de luare de mită, existând indicii că subiecţii activi ai acestei infracţiuni sunt inculpaţii din cauza de faţă, instanţa considerând că acelaşi tratament juridic trebuie aplicat şi acestora".
Arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost arestaţi preventiv, joia trecută, pentru 29 de zile, de Tribunalul Argeş, sub acuzaţia de luare de mită. Avocaţii apărării au declarat recurs la decizia de arestare preventivă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO