- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COSR nu renunţă la ideea de a controla federaţiile sportive
Preşedintele COSR, Octavian Morariu, şi-a reafirmat, marţi, dorinţa ca activitatea federaţiilor sportive să fie controlată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, precizând că în cazul în care s-ar fi făcut această reformă situaţia patrimonială şi financiară a acestora ar fi fost alta.
"Ne dorim ca rolul COSR să fie preponderent în sportul de performanţă, care a devenit o afacere. Sportul trebuie condus de cei care fac sport zi de zi, de cei care se pricep. Voi milita să funcţionam după modelul Comitetului Olimpic Italian, adică COSR să controleze activitatea federaţiilor. Federaţiile s-au plâns de banii prea puţini, dar ele recoltează astăzi ce nu au susţinut anul trecut. Dacă federaţiile împingeau spre reformă acum un an, nu ne aflam în situaţia de astăzi, când se află în pericol să îşi piardă bazele sau patrimoniul", a spus Morariu, care a lansat această idee la începutul anului 2010.
Octavian Morariu a afirmat că COSR îşi va concentra întreaga activitate în perioada următoare pe pregătirea Jocurilor Olimpice de vară de la Londra. "Adunarea Generală Ordinară a analizat activitatea pe anul trecut şi a aprobat planul de acţiune pe anul acesta. Toată atenţia este concentrată pe pregătirea loturilor olimpice. Strategia noastră ţine de întărirea federaţiilor. Am vorbit de veniturile federaţiilor şi de bazele lor de pregătire, dar şi despre veniturile COSR, care ar putea veni din impozitarea pariurilor", a adăugat Morariu.
Preşedintele COSR şi-ar dori ca modelul japonez, prin care companiile puternice sponsorizează integral activitatea multor cluburi, să fie aplicat şi în România. "Nu avem pârghiile necesare să ridicăm banii de pe piaţă. Nu avem legile ca să-i putem plăti pe sportivi cu bani privaţi, fără ca nimeni să ne întrebe. Este foarte greu să-i cer unei federaţii să plătească un om de marketing, atâta timp cât nu avem un cod fiscal pentru activităţile sociale. De ce în Japonia multe cluburi se numesc Panasonic, Toshiba, Mitsubishi, Sony sau Sanyo? Pentru că un procent din veniturile lor se duc către finanţarea acestor cluburi. Am solicitat să se facă aşa ceva şi în România. Ţiriac spunea că plăteşte 100 de milioane de euro anual impozite şi se întreba unde sunt banii. Din păcate, noi investim doar pe termen scurt", a precizat Morariu.
Octavian Morariu nu este deranjat de faptul că ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a confundat anul trecut canotajul cu kaiac-canoe, ci de lipsa banilor pentru sport. "Mai sunt şi alţi oameni politici care încurcă kaiacul cu canotajul. Nu ăsta este cel mai grav lucru pentru mine, ci că nu avem un sprijin zi de zi. Domnul Funeriu are aceste probleme cu grevele profesorilor şi unde credeţi că se vor duce banii la salarii sau la sport? Ce bani să mai dea Ministerul Educaţiei la sport, când are toate aceste probleme?", a completat Morariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Se deschid secțiile de votare în toată România
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO