- Home
- Sport
- PARIS, (15.07.2013, 17:29)
- Leila Bolat
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele cazuri de dopaj din sprintul mondial
Sprintul mondial a fost afectat în ultimele decenii de numeroase scandaluri de dopaj cu nume sonore, ca Ben Johnson şi Marion Jones, relatează AFP, care prezinză o cronologie a acestora, ca urmare a anunţurilor privind depistarea pozitivă a atleţilor Tyson Gay şi Asafa Powell.
Urmărește
318 afișări
CRONOLOGIE: Principalele cazuri de dopaj din sprintul mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 1988: La Jocurile Olimpice de la Seul, canadianul Ben Johnson a fost depistat pozitiv cu stanozolol, la câteva zile după victoria sa în proba de 100 de metri (cu timpul de 9 secunde şi 79 de sutimi, record mondial). A fost primul scandal de dopaj din istoria JO. Johnson a fost suspendat doi ani, iar apoi pe viaţă, la un nou control antidoping cu rezultat pozitiv, în 1993.
- 1999: Campionul olimpic din 1992 la 100 de metri, britanicul Linford Christie a fost suspendat pe doi ani, după ce a fost depistat pozitiv cu nandrolon. El şi-a susţinut întotdeauna buna credinţă şi a afirmat că substanţa a ajuns în organismul său prin intermediul unor suplimente alimentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Un oficial NATO avertizează asupra posibilelor atacuri hibrid ale Rusiei împotriva statelor membre
-
Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa austerităţii
-
Lovitură pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti: impozitul pe dividende se măreşte la 10%
- 2003: A fost depistată pozitiv sportiva americană Kekki White, campioană mondială în probele de 100 de metri şi de 200 de metri. Ea a fost suspendată ulterior pentru doi ani.
- 2004: Sprinterul britanic Dwain Chambers, atunci codeţinător al recordului european la 100 de metri (9.87), a fost suspendat pentru doi ani în cadrul scandalului de dopaj Balco.
- 2004: Sprinterii greci Kostas Kenteris şi Ekaterini Thanou au fost excluşi de la Jocurile Olimpice de la Atena, după ce s-au sustras unor controale antidoping.
- 2005: Americanul Tim Montgomery, care a stabilit un record mondial la 100 m în 2002 (9.78), a fost suspendat doi ani de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, pentru dopaj cu THG, în cadrul scandalului Balco.
- 2006: Americanul Justin Gatlin, campion olimpic în 2004 la 100 m, a fost suspendat pentru patru ani, după ce a fost depistat pozitiv cu testosteron. El mai fusese depistat pozitiv în urmă cu cinci ani, cu amfetamine.
- 2007: Americanca Marion Jones a recunoscut că a folosit steroizi, cel puţin începând din 1999. Ca urmare a acestei mărturisiri, sportivei i s-au retras mai multe medalii olimpice şi mondiale. De asemenea, Jones a fost condamnată la şase luni de închisoare pentru sperjur, în 2008, deoarece iniţial a negat implicarea sa în cazul Balco.
- 2009: Yohan Blake a fost suspendat pentru trei luni, după ce a fost depistat pozitiv cu metilhexanamină.
- 2010: Campioana olimpică şi mondială în proba de 100 de metri, atleta jamaicană Shelly-Ann Fraser a fost suspendată şase luni după ce a fost depistată pozitiv cu oxicodon.
- 2011: Jamaicanul Steve Mullings a folosit un produs mascant după ce a alergat 100 de metri în 9 secunde şi 80 de sutimi. Mullings a fost suspendat pe viaţă, deoarece în 2004 a mai fost depistat pozitiv, cu testosteron.
- 18 iunie 2013: Veronica Campbell-Brown, campioana mondială en titre şi dublă campioană olimpică la 200 de metri, a fost suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitif cu un diuretic.
- 14 iulie 2013: Americanul Tyson Gay, autorul performanţei a doua din istorie la 100 de metri (9.69), a anunţat că a fost depistat pozitiv în afara competiţiilor, în luna mai, fără să precizeze despre ce subtanţă este vorba. La câteva ore după acest anunţ, jamaicanul Asafa Powell, al patrulea performer din istorie la 100 m (9.72), a declarat că a fost depistat pozitiv cu oxilofrină. Cei doi aşteaptă contraexpertiza.
Citește pe alephnews.ro: Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Jamaicanul Asafa Powell a fost depistat pozitiv
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe