CSA Steaua: FCSB dezinformează, nu a avut niciodată palmaresul şi istoria Stelei

CSA Steaua a precizat, joi, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că nu a transmis, vândut sau cesionat marca, palmaresul, culorile, tradiţia şi istoria echipei de fotbal care a cucerit, în urmă cu 29 de ani, Cupa Campionilor Europeni, astfel că FCSB dezinformează când susţine contrariul.

Urmărește
1731 afișări
Imaginea articolului CSA Steaua: FCSB dezinformează, nu a avut niciodată palmaresul şi istoria Stelei

CSA Steaua: FCSB dezinformează, nu a avut niciodată palmaresul şi istoria Stelei (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Reacţia clubului sportiv al armatei vine după ce FC Steaua, gruparea patronată de Gigi Becali, a reafirmat, miercuri, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, că "SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA a preluat de la AFC Steaua Bucureşti, respectiv CSA Steaua Bucureşti, prin hotărâre judecatorească (statut), palmaresul, tradiţia, istoria şi culorile echipei de fotbal, fiind continuatoarea echipei de fotbal care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986".

În replică, gruparea din cadrul MApN susţine că "nu a înstrăinat niciodată marca, palmaresul, tradiţia, istoria sau culorile către S.C. Fotbal Club Steaua Bucureşti S.A. sau către orice altă entitate comercială sau sportivă".

Potrivit comunicatului de joi, AFC Steaua Bucureşti, care a continuat în 1998 tradiţia echipei de fotbal, a avut dreptul de a folosi gratuit marca Steaua Bucureşti, precum şi stadionul de fotbal din complexul Ghencea, "posibilitate pe care legea o prevede chiar şi în prezent pentru asociaţiile sportive non-profit (fără scop patrimonial), cum era cazul AFC".

"În anul 2004, nou înfiinţata societate comercială FCSB a solicitat în scris acordul proprietarului mărcii – CSA Steaua Bucureşti – pentru înregistrarea mărcii la OSIM. Deşi nu a primit acest acord, FCSB a înregistrat totuşi marca de care s-a folosit continuu din 2004 până în 2014, însuşindu-şi astfel în mod ilegal un bun din patrimoniul statului de importanţă naţională. Aceasta nu este interpretarea noastră, ci concluzia celei mai înalte instanţe judecătoreşti din România, exprimată în clar prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3425 din 3 decembrie 2014. Decizia ÎCCJ arată fără echivoc faptul că cesionarea mărcii între AFC şi FCSB, pe baza căreia s-a făcut înregistrarea la OSIM, a fost ilegală, întrucât AFC nu putea vinde, cesiona sau transmite un bun pe care nu-l avea în proprietate, ci avea doar dreptul de a-l folosi. Prin urmare, afirmaţiile din comunicatul FCSB nu au nicio legătură cu realitatea şi reprezintă o dezinformare evidentă a suporterilor stelişti şi a întregii opinii publice. Marca, palmaresul, tradiţia, istoria şi culorile nu au fost niciodată transmise/vândute/cesionate de CSA Steaua Bucureşti, deci nu au aparţinut niciodată societăţii comerciale FCSB", precizează clubul armatei.

CSA Steaua îi asigură pe suporterii stelişti că "nu se va apleca niciunei presiuni, manipulări sau dezinformări şi că nu se va abate de la calea corectă şi legală de protejare a unui bun de importanţă naţională".

"CSA Steaua Bucureşti nu doreşte altceva decât să asigure continuitatea fenomenului fotbalistic pe care l-a creat, în condiţii de transparenţă şi deplină legalitate. Clubul nostru va fi pregătit pentru orice variantă posibilă la momentul licitării dreptului de utilizare a mărcii şi va aplica, după caz, măsurile corespunzătoare", se mai arată în comunicatul dat publicităţii chiar în ziua în care se împlinesc 29 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni, la Sevilla, după finala disputată cu FC Barcelona.

FC Steaua a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.

De la decizia ICCJ, cele două părţi au avut mai multe întâlniri pentru a discuta despre condiţiile de utilizare a mărcii Steaua, fără a ajunge la un acord concret.

Conducerea MApN a solicitat FC Steaua zece la sută din totalul veniturilor pentru a-i permite să folosească marca, însă reprezentanţii grupării patronate de Gigi Becali au refuzat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici