CSM Bucureşti a spus adio trofeului Ligii Campionilor, după o înfrângere clară în faţa Gyor / Iulia Curea explică de ce echipa a pierdut

CSM Bucureşti a eşuat în tentativa de a câştiga Liga Campionbilor în acest sezon, după ce a fost învinsă de Gyor cu 26-20 în prima semifinală în cadrul turneului Final Four de la Budapesta. Campioana Ungariei a avut mai multă forţă, a fost ”mai pe fază” în momentele delicate.

Urmărește
2217 afișări
Imaginea articolului CSM Bucureşti a spus adio trofeului Ligii Campionilor, după o înfrângere clară în faţa Gyor / Iulia Curea explică de ce echipa a pierdut

CSM Bucureşti a spus adio trofeului Ligii Campionilor, după o înfrângere clară în faţa echipei Gyor

Nicio confruntare din handbalul feminin la nivel de cluburi în Europa nu stârneşte azi atâta pasiune, rivalitate, precum cea dintre campioanele României şi Ungariei. Până la partida din prima semifinală a turneului Final Four din acest an, CSM Bucureşti şi Gyor se întâlniseră de 7 ori, scorul fiind favorabil echipei gazdă, cu 5-2. Campioana României avea să câştige însă singura întâlnire disputată în Budapesta, în 2016, chiar în finala Ligii Campionilor. Atunci, ”tigroaicele” s-au impus după un meci absolut fabulos, care a avut nevoie şi de aruncări de departajare.

Rivalitatea a ajuns la cote maxime, orgoliile pe măsură, iar pentru a câştiga un astfel de joc nu este suficient doar o tactică foarte bună şi de handbaliste care ar avea loc în orice formaţie din lume. Este vorba şi despre suflet, ambiţie, dăruire, sacrificii, luptă. Toate acestea fac parte din condiţiile obligatorii pentru o calificare în finală, pentru câştigarea unui trofeu european.

Atmosfera devine trepidantă cu zeci de minute înainte să înceapă partida. Suporterii celor două echipe întreţin emoţii şi suspansul înainte ca echipele să treacă efectiv la joc. În primele minute, Gyor reuşeşte să mişte mai bine apărarea şi se desprinde la 3-0 (min. 7). CSM Bucureşti se izbeşte ca de un zid în atac şi nu găşete calea spre gol. Kurtovic îşui reglează ritmul, Neagu este blocată aproape la fiecare tentativă de a se riodica de pe sol, în timp ce Gullden trage în bară de la 7 metri, la prima acţiune cu adevărat periculoasă pe poarta adversă.

Per Johansson luptă la rândul lui ca un leu pe marginea terenul. Ştie că echipa lui nu trebuie să piardă ritmul, mai ales că şi atmosfera din sală este copleşitoare, astfel că se străduie din răsputeri să găsească cele mai bune soluţii. Nu stă prea mult pe gânduri şi trece la un atac de 7 vs 6 în atac pentru a fixa pe semicerc arţăgoasa apărare din Gyor. Cu doi pivoţi în atac, Neagu sparge gheaţa în minutul 11, abia la atacul cu numărul 8, scor 1-3. Apare însă o altă problemă. Gyor repune mingea rapid în joc, nu le oferă timp ”tigroaicelor” să facă schimbări atac – apărare, astfel diferenţa jonglează între 2 şi 3 goluri.

Per Johansson nu aşteaptă să mai treacă timp şi solicită time-out la scorul de 2-5 (min. 13). Face deja şi schimbări, din doriţa de a însufleţi puţin atacul, dar şi pentru a mai regla mai bine automatismele în defensivă. Le trimite în acelaşi timp în teren pe Kurtovic şi Jorgensen, dar cea mai bună mişcare o face cu Oana Manea, care intră în atac în locul norvegiencei Frafjord. Căpitanul echipei scoate 2 minute la Groot, se întoarce cu toate adversarele în spate şi CSM revine în joc. Jocul cu pivotul dă roade – Oana înscrie 2 goluri -, iar CSM revine la 6-8 (min. 19).

Trupa lui Ambros Martin a încercat să-şi sufoce adversara încă din prima repriză, dar spre sfârşitul primei reprize pare puţin obosită. CSM profită şi ajunge la 9-10 (min. 26), ba chiar are şansa de a egala prin Niombla 2 minute mai târziu, dar jucătoarea din Franţa trage în bară pe un contraatac. Până la urmă, Gyor intră la cabine cu 12-10, dar campioana României este un joc după un debut în care adversara a luat-o tare.

Partea secundă începe sub semnul echilibrului, iar cele două echipe încearcă să găsească loviturile câştigătoare. După câteva minute de tatonare, apar şi ”scânteile”. Focul îl aprinde CSM Bucureşti, suporterii pun ”lemne” din tribune pentru a-l întreţine. Amorim iese câteva minute după ce se resimte, Mireya Gonzales pare veriga slabă la Gyor în atac. Campioana României profită la maximum şi egalează în minutul 42, 16-16. Neagu înscrie un eurogol şi devine golgheterul Ligii Campionilor, iar Kurtovic ajunge în centru şi trimite o toprilă fără replică pentru Grimsbo. Reprezentanţii României domină şi în teren, dar şi în tribune, spre stupefacţia gazdelor, care se unesc pentru un cor de fluierături.

Vine rândul lui Ambros Martin să întrerupă ritmul adversarei cu un time-out. Amorim este repusă pe picioare şi trimisă în tranşee, iar brazilianca închide din nou culoarele în apărare, dar mai ales înscrie pentru 18-16 în favoarea echipei Gyor (min. 45). Sala se transformă într-un vulcan şi pune o presiune formidabilă pe CSM Bucureşti. Atmosfera se simte până în măduva oaselor, până şi Cristina Neagu ratează din aruncare de la 7 metri. După câteva minute în care reprezentanta României a dominat câmpul de joc, Gyor s-a transformat din nou într-un Gladiator şi a refăcut diferenţa de 3 goluri, 19-16 (min. 48).

Per Johansson ia pauza de 1 minut, face schimbare la nivelul extremei dreapta, mingea ajunge la Hagman, dar suedeza ratează din situaţie de unu la unu, după ce a fost pusă în valoare de Neagu. Grubisic ne mai alimentează speranţele cu o intervenţie, CSM atacă din nou 7 vs 6, dar în partea dreaptă sunt probleme. Line Jorgesen face forţare, iar la faza imediat următoare Hagman vede o eliminare de 2 minute. Groot înscrie pentru diferenţa maximă în meci, 20-16 (min. 51), dintr-o aruncare de la 7 metri, iar campioana Ungariei ia o opţiune pentru calificarea în marea finală. Per Johansson ia şi ultimul time-out în minutul 53, dar de marcat o face tot Gyor. Nycke Groot hipnotizează apărearea CSM şi marchează pentru 22-17.

Campioana României îşi pierde luciditatea, ia gol şi cu poarta goală de la Amorim (18-24, min. 56), chiar se prăbuşeşte pe final, astfel se îndreaptă către locurile 3-4. Gyor câştigă o partidă pasionantă cu 26-20 şi are şansa de a deveni prima echipă care îşi apără trofeul la Budapesta.

CSM Bucureşti – Gyori Audi ETO KC 20-26 (10-12)

Ungureanu, Grubisic – portari; Udriştioiu, Frafjord, Gullden 1, Curea 1, Neagu 6, Jacobsen, Jorgensen 1, Ayglon, Bazaliu, Manea 4, Kurtovic 4, Niombla, Hagman, Mehmedovic 3. Antrenor: Per Johansson

Grimsbo, Kiss – portari; Afentaler, Hansen, Mork, Gorbicz 5, Pal, Oftedal 5, Amorim 3, Althaus 1, Groot 7, Broch 2, Fodor, Bodi 2, Puhalak, Gonzalez Alvarez. Antrenor: Ambros Martin.

Iulia Curea explică de ce a pierdut CSM Bucureşti meciul cu Gyor

CSM Bucureşti a arătat ca o echipă foarte tristă la sfârşitul celor 60 de minute ale semifinalei cu Gyor (20-26). Nici măcar jucătoarele nordice, recunoscute pentru faptul că pot digera mai uşor înfrângerile, nu au avut puterea să schiţeze vreun zâmbet în colţul gurii. Campioana României a făcut un joc slab, nu a arătat ca o echipă legată şi a pierdut destul de clar confruntarea cu rivala din Ungaria.

Iulia Curea a fost una dintre jucătoarele care s-au oprit să stea de vorbă cu reprezentanţii după acest meci.

Iulia, nimic nu prea a mers azi. Aţi dat senzaţia la un moment dat că puteţi să reveniţi, dar într-un final iar a urmat o altă cădere. Cum ai caracteriza acest joc?
Punctul culminant a fost la 16-16, când am putut să le egalăm, dar am alergat tot meciul după ele. Nu am simţit că am început foarte bine meciul, ne-am chinuit să înscriem. Nu am reuşit să facem o apărare ca a lor şi să ajutăm poarta. Am fost foarte încrezătoare, chiar am pregătit foarte bine meciul, cred că motivaţia a fost dusă la extrem, probabil că am picat în partea cealaltă.

Unde au fost problemele în atac, în apărare?
Peste tot atâta timp cât n-am putut să câştigăm. Dacă mă gândesc acum foarte bine, cred că am avut un joc individual, nu am reuşit să atacăm, să mutăm 2-3 apărătoare de la ele şi să dăm drumul din fault la minge. Gyor a reuşit să ne oprească la fiecare atac cu faulturi. Era normal că aşa fac, au pregătit foarte bine meciul, nu ne-a mers, sincer, nimic. Trebuia să dăm goluri, am alergat după ele tot meciul.

Reflectă jocul de azi de fapt tot parcursul vostru din acest sezon, unul inconstant?
Probabil că da, dar sincer eram convinse că vom câştiga acest joc. Ne pare rău, dar probabil că este consecinţa acestui sezon la cum am jucat, am fost tot timpul sus – jos, sus – jos şi normal că toate se întorc.

Când ai simţit că este joc pierdut?
Doar când s-au dus la 6 goluri, am crezut până în minutul 55 că putem obţine un alt rezultat. Am crezut tot timpul, dar nu ne-a ieşit.

Gyor este o piază rea pentru voi, că în afara de acea finală din 2016, aţi cam pierdut toate meciurile importante împotriva lor?
Am mai câştigat acasă cu ele. Eu cred că azi am fi pierdut cu orice am fi jucat, nu puteai să baţi pe nimeni. Şi celelalte două echipe prezente aici, Vardar şi Rostov, sunt la fel de bune şi se va vedea asta în meciul pe care îl va avea Gyor în marea finală.

Mai aveţi motivaţie să luaţi măcar locul 3?
Este o întrebare capcană. Normal, este bine să termini cu o victorie, dar există un singur trofeu. Nu eşti la un Campionat Mondial, Campionat European unde contează practic celelalte medalii. Meciul de mâine este de entertainment, pentru public. Pentru mine există doar trofeul Champions League, locul 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici