- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (06.08.2014, 14:03)
- Marius Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSU Craiova s-a adresat instanţei pentru a confirma că palmaresul Universităţii Craiova îi aparţine
CS Universitatea Craiova susţine că palmaresul istoric al echipei Universitatea Craiova i-a aparţinut întotdeauna şi a deschis o acţiune în instanţă pentru a certifica faptul că acesta nu a fost cedat niciodată către FC Universitatea Craiova, grupare condusă de Adrian Mititelu, acum în faliment.
Urmărește
244 afișări
CSU Craiova s-a adresat instanţei pentru a confirma că palmaresul Universităţii Craiova îi aparţine (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
Într-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul oficial, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, care activează în prezent în Liga I, explică faptul că echipa de fotbal s-a numit în perioada 1966-1991 "CS Universitatea Craiova" şi nu doar "Universitatea Craiova".
"Palmaresul Universităţii Craiova este un bun netransferabil care a fost şi va rămâne pentru totdeauna în posesia CS Universitatea Craiova, club sub patronajul şi sub numele căruia au fost realizate marile performanţe ale Ştiinţei. Pentru tranşarea definitivă a chestiunii, CS Universitatea Craiova a demarat o acţiune în instanţă pe care o considerăm o simplă formalitate şi în urma căreia se va confirma definitiv ceea ce adevăraţii suporteri ai Universităţii ştiu deja: că performanţele CS Universitatea Craiova de până în 1991 sunt indisolubil legate de clubul înfiinţat la 1948. Reamintim că, după câteva schimbări de nume, marea noastră echipă de fotbal s-a numit fără încetare, din 1966 până în 1991, «CS Universitatea Craiova», nu doar «Universitatea Craiova»", menţionează conducerea grupării din Liga I în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Conform acesteia, asociaţiile şi societăţile de după 1991 au preluat doar parţial patrimoniul CS Universitatea Craiova şi niciodată nu s-a pus problema preluării palmaresului. Nici Asociaţia Sportivă "Fotbal Club Universitatea Craiova" (înfiinţată în 1994) şi nici Societatea Comercială Fotbal Club Craiova SA (apărută în 2002) nu au pretins, în actele lor constitutive, că palmaresul clubului ar fi inclus în patrimoniul entităţilor nou-înfiinţate.
Oficialii susţin că CS Universitatea Craiova deţine inclusiv Cupa României câştigată în 1993, deoarece la momentul respectiv secţia de fotbal a ţinut tot de Clubul Sportiv şi de Ministerul Învăţământului. "În anul 1991, urmare a Ordinului nr. 4162/22.01.1991 al Ministerului Învăţâmântului şi Ştiinţei şi a Ordinului nr. 163/24.01.1991 al Ministerului Sportului echipa de fotbal a fost rebotezată «FC Universitatea Craiova». Separarea de club nu s-a produs însă sau a fost cel mult formală, deoarece secţia de fotbal a continuat să fie parte componentă a Clubului Sportiv Universitatea Craiova, aşa cum reiese din protocolul din data de 27.11.1991 încheiat între conducerea Universităţii din Craiova şi conducerea CSUC. La scurt timp s-a semnat un nou protocol, cel de predare-primire nr. 1937/18.02.1991, în care se spune clar că «Fotbal Club Universitatea Craiova a preluat o parte determinată din patrimoniul Clubului Sportiv Universitatea Craiova (mijloace fixe, băneşti, elemente de inventar, personal, CEC-uri etc.) care vor forma patrimoniul clubului nou-înfiinţat» Nici un cuvânt, aşadar, despre cedarea palmaresului", se precizează în comunicatul citat.
Separarea echipei de fotbal de Clubul Sportiv a avut loc în 1994 în baza cererii adresată Judecătoriei Craiova de către Rodion Cămătaru, când s-a acordat personalitate juridică Asociaţiei Sportive "Fotbal Club Universitatea Craiova", continuatoarea secţiei de fotbal care până atunci făcuse parte din CS Universitatea Craiova. La constituirea acestei asociaţii nu se specifică însă faptul că noua entitate juridică preia palmaresul istoric. Conducerea clubului din Liga I susţine că, în prezent, majoritatea celor 21 de membri fondatori ai acelei asociaţii confirmă că palmaresul nu a părăsit niciodată vitrina şi CV-ul Clubului Sportiv Universitatea Craiova.
În opinia oficialilor CS Universitatea Craiova, societatea cel mai puţin îndreptăţită să aibă pretenţii asupra palmaresului este cea înfiinţată în 2002, SC FC Universitatea Craiova SA, deoarece aceasta nu are nici o legătură cu înaintaşele sale.
"Dacă până în 2002 încă mai putem găsi legături între CS Universitatea Craiova şi, ulterior, Asociaţia Sportivă FC Universitatea Craiova, în mai 2002 a avut loc, pur şi simplu, înfiinţarea unei noi echipe. Societatea comercială apărută atunci nu s-a constituit prin reorganizarea Asociaţiei Sportive din 1994, ci s-a înfiinţat ca entitate distinctă, primind număr de înregistrare în Registrul Sportiv şi Certificat de Identitate Sportivă noi, ambele înregistrate pe 2002. Mai mult, capitalul social iniţial al Fotbal Club U Craiova SA nu a fost format din totalitatea patrimoniului vreunei asociaţii sportive care să fi activat la data constituirii noii firme. Asta în condiţiile în care legea nr. 69/2000 stabileşte cu titlu obligatoriu că, în caz de reorganizare a asociaţiilor sportive în societăţi pe acţiuni, patrimoniul existent al primelor trebuie să formeze capitalul social iniţial al celor din urmă. În cazul specific al societăţii din 2002, capitalul social iniţial nu s-a format prin încorporarea patrimoniului vreunui club sportiv existent, ci prin aportul exclusiv în numerar al acţionarilor săi", se menţionează în comunicatul citat.
Adrian Mititelu nu mai are nici un drept asupra FC Universitatea Craiova SA, deoarece societatea a intrat în faliment, afirmă conducerea grupării din Liga I. "Cât despre lichidatorul judiciar care va definitiva procedurile de faliment, acesta nu a susţinut niciodată că palmaresul Universităţii Craiova s-ar afla în posesia respectivei societăţi şi ar putea fi valorificat. Singurul palmares de care se poate bucura defuncta FC U este cel constituit din două retrogradări, o dezafiliere şi o retragere din campionatul ligii a doua", se mai arată în comunicatul CSU Craiova.
Echipa Universitatea Craiova, înfiinţată în 1948, a câştigat de patru ori titlul de campioană, în sezoanele 1973/74, 1979/80, 1980/81, 1990/91, de şase ori Cupa României, 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1982/83, 1990/91, 1992/93 şi a fost prima formaţie din România calificată în semifinalele unei competiţii europene, Cupa UEFA, în sezonul 1982/1983.
Primăria Craiova a decis în vara anului 2013 să susţină înfiinţarea echipei CS Universitatea Craiova care să participe în Liga a II-a începând din sezonul 2013-2014, după ce negocierile cu Adrian Mititelu, finanţatorul formaţiei FC Universitatea Craiova, au eşuat. Cele două cluburi, care au evoluat în sezonul trecut în Seria a II-a a Ligii a II-a, se află în conflict, iar mai multe glorii ale "Craiovei Maxima" au început odată cu trecerea timpului să susţină echipa CSU Craiova, cunoscută ca fiind a primăriei.
Gruparea FC Universitatea Craiova, condusă de Adrian Mititelu, a intrat în procedură de faliment la 9 aprilie şi s-a retras din campionatul Ligii a II-a. În schimb, CS Universitatea Craiova, susţinută de autorităţile locale, a promovat în Liga I.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe