Cupa Mondială 2022: Ce este banderola OneLove şi de ce a interzis-o FIFA?

Banderola „OneLove" pe care căpitanii a şapte echipe naţionale europene de fotbal intenţionau să o poarte la Cupa Mondială din Qatar a provocat contoverse intense, fiind interzise de FIFA. Reuters face o analiză a situaţiei, detaliind diferitele aspecte ale acestei dispute.

Urmărește
900 afișări
Imaginea articolului Cupa Mondială 2022: Ce este banderola OneLove şi de ce a interzis-o FIFA?

AP News

Ce reprezintă banderola „Onelove”?

Banderolele „OneLove” au fost lansate iniţial în 2020 ca parte a unei campanii de incluziune a Federaţiei Regale Olandeze de Fotbal (KNVB).

Campania KNVB se opune discriminării pe bază de rasă, culoarea pielii, orientare sexuală, cultură, credinţă, naţionalitate, sex, vârstă şi „toate celelalte forme de discriminare".

Designul prezintă un steag curcubeu în formă de inimă cu numărul unu în mijloc, înconjurat de textul „One Love" de o parte şi de alta şi de cuvintele „football connects" (fotbalul conectează/uneşte n.r.) scrise cu litere cursive dedesubt.

De ce plănuiau căpitanii echipelor să poarte banderola la cupa mondială?

Căpitanii echipelor naţionale de fotbal din Anglia, Ţara Galilor, Belgia, Olanda, Elveţia, Germania şi Danemarca plănuiau să poarte banderola pentru a protesta împotriva legilor din Qatar împotriva relaţiilor între persoane de acelaşi sex.

Care este bilanţul Qatarului în ceea ce priveşte drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale?

Homosexualitatea este ilegală în această ţară musulmană conservatoare, iar unii fotbalişti şi-au exprimat îngrijorarea faţă de fanii care călătoresc la eveniment, în special faţă de persoanele şi femeile lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale (LGBT), despre care grupurile de apărare a drepturilor spun că sunt discriminate de legile din Qatar.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de finală, Khalid Salman, un ambasador al Cupei Mondiale din Qatar şi fost internaţional, a declarat pentru postul german de televiziune ZDF că homosexualitatea este „o afecţiune mentală", adăugând că oricine vine în Qatar ar trebui „să accepte regulile noastre de aici".

Organizatorii Cupei Mondiale au declarat în repetate rânduri că toată lumea, indiferent de orientarea sexuală sau de originea sa, este binevenită în timpul turneului.

Nasser Al Khater, directorul executiv al Cupei Mondiale din 2022, a declarat că fanii LGBTQ+ care vin în ţară nu vor trebui să îşi facă griji cu privire la „persecuţii de orice fel", descriind Qatarul ca fiind o „ţară tolerantă".

De ce au decis ţările să nu poarte banderola?

Într-o declaraţie comună, federaţiile de fotbal ale ţărilor care intenţionau să poarte banderola au declarat că FIFA a ameninţat că va acorda cartonaşe galbene oricărui jucător care o va purta.

Conform regulilor FIFA, echipamentul echipelor nu trebuie să aibă sloganuri, declaraţii sau imagini politice, religioase sau personale, iar în timpul competiţiilor finale ale FIFA, căpitanul fiecărei echipe „trebuie să poarte banderola de căpitan pusă la dispoziţie de FIFA".

Ţara Galilor a declarat că ţările implicate au fost pregătite să plătească amenzile care se aplică în mod normal în cazul încălcării regulamentelor privind echipamentul, dar sancţiunile sportive au fost considerate mult prea drastice.

Preşedintele Federaţiei Germane de Fotbal, Bernd Neuendorf, a declarat că, deşi decizia FIFA a fost fără precedent, nu este corect ca jucătorii să îşi asume responsabilitatea pentru orice potenţiale consecinţe în cazul în care decid să o poarte oricum.

Federaţia olandeză a declarat că a luat decizia de a nu purta banderola cu „inima strânsă".

Cum au reacţionat grupurile din afara fotbalului la această decizie?

Decizia a atras critici rapide şi vehemente din partea grupurilor care reprezintă comunitatea LGBT+.

„Mai mult decât dezamăgitor faptul că tăcerea şi deviaţiile @FIFAWorldCup şi @FIFAcom pot duce la primirea de cartonaşe galbene de către căpitanii echipelor europene, pentru că au încercat să evidenţieze probleme legate de drepturile omului", a declarat 3LionsPride, un grup care reprezintă fanii Angliei.

Amnesty International a declarat că FIFA nu reuşeşte să îşi respecte propriile valori şi responsabilităţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici