Cupa Mondială bienală ar aduce 4,4 miliarde de dolari în plus, spun delegaţii FIFA

Liderii fotbalului internaţional au fost informaţi luni de către FIFA că trecerea la o Cupă Mondială bienală ar genera venituri suplimentare de 4,4 miliarde de dolari pentru organismul mondial.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Cupa Mondială bienală ar aduce 4,4 miliarde de dolari în plus, spun delegaţii FIFA

FIFA organizează un "summit global" al liderilor federaţiilor naţionale de fotbal pentru a discuta propunerea lor de a creşte frecvenţa Cupei Mondiale de la o dată la patru ani la o dată la doi.

Datele financiare fac parte dintr-un studiu global de fezabilitate pe care FIFA l-a prezentat luni. Nu a fost prevăzut niciun vot în cadrul evenimentului care face parte din procesul de consultare al FIFA.

Rapoartele optimiste sunt în contrast puternic cu analiza prezentată de criticii propunerii.

Au existat opoziţii din partea cluburilor europene, a ligilor de top şi a organismului de conducere european UEFA, al cărui preşedinte Aleksander Ceferin a ameninţat că va boicota orice turneu suplimentar.

Luna trecută, un raport comandat de Forumul Ligilor Mondiale a declarat că propunerea FIFA, aliată cu modificările aduse Cupei Mondiale a Cluburilor, ar putea costa marile ligi naţionale de fotbal şi UEFA în jur de 8 miliarde de euro (9 miliarde de dolari) pe sezon din pierderea drepturilor de televizare şi a acordurilor comerciale.

Vineri, UEFA a publicat un raport comandat de firma de consultanţă Oliver & Ohlbaum, care a avertizat că modificările aduse calendarului internaţional ar avea un impact asupra veniturilor federaţiilor naţionale europene, care ar scădea cu 2,5-3 miliarde de euro (3,38 miliarde de dolari) pe parcursul unui ciclu de patru ani.

Delegaţii la summitul de luni au fost informaţi că un raport al companiei italiene Open Economics a constatat că veniturile ligilor naţionale şi al competiţiilor UEFA nu vor fi afectate de competiţiile între echipele naţionale şi cluburile internaţionale.

Raportul, din care Reuters a consultat o parte, a afirmat că veniturile ligilor naţionale au crescut în anii în care a avut loc un turneu internaţional major.

Un raport al Nielsen a prezis că planul va duce la o creştere a veniturilor de la 7 miliarde de dolari - pentru un turneu de 48 - la 11,4 miliarde de dolari pe un ciclu de patru ani, datorită creşterii încasărilor din bilete, a drepturilor media şi a veniturilor din sponsorizări.

Oficialii FIFA au declarat delegaţilor că 3,5 miliarde de dolari din veniturile suplimentare vor merge către un nou "Fond de solidaritate al asociaţiilor membre", fiecare federaţie naţională urmând să primească aproximativ 16 milioane de dolari pe o perioadă de patru ani, în timp ce fonduri suplimentare vor fi acordate, de asemenea, Programului FIFA Forward pentru proiecte de dezvoltare.

FIFA a precizat că aceste fonduri vor contribui la reducerea diferenţelor de venituri între pieţele de fotbal dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate.

Alături de UEFA, confederaţia sud-americană CONMEBOL s-a opus şi ea propunerii.

La începutul acestei luni, Victor Montagliani, preşedintele confederaţiei din America de Nord, Centrală şi Caraibe, CONCACAF, a declarat pentru Reuters că o soluţie de compromis ar putea fi ca un turneu suplimentar să fie o versiune modernizată a vechii Cupe a Confederaţiilor, mai degrabă decât o Cupă Mondială completă cu un proces de calificare separat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici