- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (20.12.2023, 18:32)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene decide joi dacă Superliga europeană este sau nu viabilă
Susţinătorii unei competiţii europene în afara UEFA s-ar putea confrunta cu sancţiuni financiare şi sportive, inclusiv interzicerea participării la turneele tradiţionale. Proiectul Superligii a eşuat iniţial, dar iniţiatorii ei s-au adresat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Urmărește
297 afișări
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene decide joi dacă Superliga europeană este sau nu viabilă
Redistribuirea veniturilor şi limitarea unui presupus monopol al UEFA sunt forţele motrice din spatele iniţiativei Superligii, care ajunge joi în faţa judecătorilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Peste 10 miliarde de euro ar putea fi implicate în noul proiect.
Fotbalul european aşteaptă decizia judecătorilor cu privire la viabilitatea Superligii. UEFA poate fi foarte afectată de această hotărâre, la fel cum a fost în situaţia cazului Bosman, din 1990, care a schimbat complet modul în care este condus acest sport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
În urmă cu doi ani, douăsprezece dintre cele mai puternice cluburi de pe continent s-au unit pentru a crea o competiţie numită Superliga, în afara graniţelor UEFA.
Acest lucru a dus la o ruptură între cele două tabere. De atunci, întreaga afacere a fost suspendată, în aşteptarea unor clarificări juridice şi, bineînţeles, a impunerii măsurilor disciplinare pe care judecătorii le consideră adecvate.
Suma de bani pe care cluburile rebele vor trebui să o plătească nu a fost dezvăluită, dar este clar că situaţia este îngrijorătoare şi tocmai acest lucru a făcut ca nouă dintre cele douăsprezece echipe să ameninţe însăşi existenţa Superligii.
În acest moment, au mai rămas doar cluburile spaniole Barcelona şi Real Madrid, Juventus retrăgându-se anul acesta.
Deşi cluburile s-au retras din prima linie în aşteptarea rezultatului procesului judiciar, ideea creării unei competiţii extrem de profitabile în afara domeniului UEFA este încă vie. Cei care se află în spatele acestui proiect supranaţional doresc să pună capăt la ceea ce ei consideră a fi monopolul UEFA.
Există mai multe probleme juridice nerezolvate, pe care hotărârea instanţei de joi, 21 decembrie, le-ar putea rezolva. Prima este dacă UEFA "abuzează de o poziţie dominantă", aşa cum a declarat un judecător din Madrid în urmă cu doi ani.
În bătălia pentru dreptate, un avocat al CEJ a susţinut, în urmă cu un an, că regulile UEFA şi FIFA sunt "compatibile" cu legislaţia UE în materie de concurenţă.
Există, de asemenea, întrebarea dacă echipele care continuă să pledeze pentru o astfel de superligă ar trebui să fie supuse unor măsuri disciplinare pentru că au încercat să se desprindă de organismul de conducere.
Unul din motivele dorinţei echipelor puternice de a părăsi umbrela UEFA este că acestea consideră că organismul nu redistribuie veniturile într-un mod echilibrat şi echitabil, luând o mare parte din venituri fără ca acestea să ajungă la cluburi.
UEFA a anunţat că 10% din veniturile sale vor merge către cluburile care nu trec de faza grupelor, teoretic către cluburile mici. Dar cluburile mari vor mai mult.
Sancţiunile ar putea fi financiare sau sportive, împiedicând jucătorii din ligile alternative să joace în ligile tradiţionale sau chiar în turneele internaţionale ale UEFA şi FIFA, ceea ce, potrivit experţilor juridici, ar fi excesiv.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe