De la Laurent la Zidane, 80 de ani de momente marcante la CM

Momente marcante de la turneele finale ale Cupei Mondiale, înaintea celei de-a 19-a ediţii, ce se va desfăşura în perioada 11 iunie – 11 iulie, în Africa de Sud:

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului De la Laurent la Zidane, 80 de ani de momente marcante la CM

De la Laurent la Zidane, 80 de ani de momente marcante la CM (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

1930: Premieră

13 iulie. Francezul Lucien Laurent, cu un voleu cu dreptul, a înscris primul gol din istoria Cupei Mondiale, la meciul Franţa - Mexic, scor 4-1. După finală pe stadionul Centenarului din Montevideo, căpitanul naţionalei Uruguayului, Jose Nasazzi, a ridicat deasupra capului primul trofeu al Cupei Mondiale.

1950: Stupefacţie

Este o imagine fără sunet: aceea a stadionului Maracana stupefiat după înfrângerea Braziliei în faţa Uruguayului, scor 2-1, în finală. În Brazilia a fost atunci doliu naţional, neoficial. Oficialii au neglijat protocolul, iar Jules Rimet, preşedinte-fondator al FIFA, a fost nevoit să coboare pe teren pentru a-i înmâna trofeul căpitanului uruguayan Varela.

1958: Prinţul Pele

Lumea fotbalului a descoperit un copil extrem de talentat: Pele. Brazilianul, cel mai tânăr campion mondial, la 17 ani, a marcat şase goluri, dintre care unul decisiv în sferturile de finală cu Ţara Galilor, scor 1-0. O altă performanţă notabilă de la CM-1958 este cea a francezului Just Fontaine, care a marcat 13 goluri în doar şase meciuri şi deţine în continuare recordul de reuşite la un turneu final al Cupei Mondiale.

1966: Gol sau nu?

Mingea a lovit bara şi a ajuns la pământ. A depăşit oare linia porţii? Golul englezului Geoff Hurst, autorul unui mitic hattrick în finală, a fost validat, iar RFG a fost învinsă, cu scorul de 4-2 după prelungiri, de Anglia.

1970: Regele Pele

Imaginea cu Pele, cu pumnul drept ridicat în semn de victorie, înălţat de Jairzinho, purtătorul tricoului cu numărul 7, văzut din spate, a devenit emblematică. La fel şi intervenţia salvatoare a portarului englez Gordon Banks în faţa lui Pele. Finala a fost o apoteotică: Brazilia - Italia, scor 4-1. Sfertul de finală dintre RFG şi Anglia, scor 3-2 după prelungiri, a intrat de asemenea în istorie, Franz Beckenbauer jucând cu braţul prins deoarece avea umărul luxat.

1974: Cruyff cel romantic

Johan Cruyff, în fruntea marii generaţii Ajax, a "survolat" turneul şi a provocat chiar un penalti pentru Olanda în primul minut al finalei, transformat de Neeskens. Însă Germania "Kaiser-ului" Beckenbauer şi a "Bombardierului" Muller, autorul golului victoriei (2-1), a fost cea care a ridicat noul trofeu (vechiul trofeu aparţinea Braziliei, care îl câştigase de trei ori).

1978: "Papelitos" şi o competiţie sub semnul dictaturii militare

A plouat cu "papelitos" (mici hârtii) pe terenurile pe care s-a disputat această Cupă Mondială, câştigată de Argentina, ţară condusă atunci cu mână de fier de generalul Videla. Argentina s-a impus în finală datorită "Matadorului" Mario Kempes, care a înscris de două ori în poarta Olandei, scor 3-1, după prelungiri.

1982: Revenirea lui Rossi

Paolo Rossi a ajuns la Cupa Mondială după doi ani de suspendare pentru corupţie. În a doua fază a competeţiei, atacantul italian a reuşit un hattrick împotriva Braziliei lui Socrates şi Zico. Şi a încheiat competeţia ca golgheter, reuşind să înscrie cel de-al şaselea gol chiar în finala cu RFG, scor 3-2. Republica Federală Germană eliminase Franţa generaţiei Platini, după un meci marcat de o agresiune a portarului german Schumacher asupra fundaşului francez Battiston, evacuat cu targa. Un alt exemplu de antijoc de la turneu este "nonmeciul" dintre RFG şi Austria, scor 1-0, care a dus la eliminarea Algeriei.

1986: Mâna lui Dumnezeu

Diego Maradona a făcut în patru minute mitică această Cupă Mondială, în meciul cu Anglia din sferturile de finală, scor 2-1. Căpitanul Argentinei a înscris mai întâi cu "mâna lui Dumnezeu", iar apoi a marcat din nou, pornind cu mingea de la mijlocul terenului şi trecând de cinci jucători. În finala cu RFG, el a fost autorul unei pase decisive pentru Burruchaga.

1990: Camerun

Camerunul a făcut senzaţie încă de la primul meci, învingând, în nouă oameni, campioana mondială Argentina, cu scorul de 1-0. Lumea a savurat dansul lui Roger Milla la fiecare din cele patru goluri ale sale, dintre care unul împotriva Columbiei, după ce i-a furat mingea portarului Rene Huguita. Parcursul camerunezilor s-a încheiat în sferturile de finală, fază în care au fost învinşi de Anglia, scor 3-2 după prelungiri. O altă imagine memorabilă de la CM-1990 a fost cea a lacrimilor lui Maradona când RFG şi-a luat revanşa pentru 1986 datorită unui penalti controversat, transformat de Andreas Brehme în finală.

1994: Căderea lui Maradona

Multe imagini marcante la CM-1994. Maradona a revenit cu un gol superb împotriva Greciei (4-0) şi şi-a arătat satisfacţia în faţa camerelor de luat vederi. După doar câteva zile, el urma să fie exclus pentru dopaj. Argentina a fost eliminată în optimile de finală de România, datorită unui lob superb al lui Hagi (scor 3-2). Alt gol excepţional a venit după slalomul "maradonian" al sauditului Saeed Owairan în meciul cu Belgia, scor 1-0. La capitolul insolit se poate încadra meciul Rusia - Camerun, scor 6-1, cu cinci goluri ale lui Salenko şi unul al lui Milla (cel mai în vârstă marcator, la 42 de ani).

1998: Zidane şi două lovituri cu capul

Zinedine Zidane a înscris două goluri cu capul din corner şi a oferit Franţei primul titlu mondial (3-0 împotriva Braziliei). În semifinale, Lilian Thuram a marcat două goluri, singurele în 142 de selecţii. De asemenea, a devenit atunci celebru gestul lui Laurent Blanc de a-l săruta pe creştetul chel pe portarul Fabien Barthez. Iar mexicanul Cuauhtemoc Blanco a popularizat trucul care îi poartă numele.

2002: Ronaldo superstar

David Beckham şi coafura sa au declanşat o isterie în Asia, dar Ronaldo a fost omul turneului, autorul a opt goluri, dintre care două ale Braziliei în finala cu Germania, scor 2-0. Cât despre Zidane, a rămas imaginea acestuia prăbuşit pe gazon, simbol al Franţei eliminate încă din prima fază. Arbitrajul din Coreea de Sud a fost criticat: italienii în optimi şi spaniolii în sferturi s-au considerat nedreptăţiţi. Turcia pentru care a evoluat jucătorul chel Hasan Şaş a terminat turneul pe un frumos loc 3.

2006: Zidane şi o lovitură cu capul

Faimoasă lovitura cu capul în piept dată de Zidane italianului Marco Materazzi. Rareori un gest a provocat atât de multe reacţii. După ce a reuşit o capodoperă împotriva Braziliei, în sferturile de finală, Zizou a deschis scorul în finală, din penalti. În minutul 110 el a fost însă eliminat. Fără căpitanul său, echipa Franţei a pierdut trofeul Cupei Mondiale la loviturile de departajare, în favoarea Italiei lui Fabio Cannavaro. Ediţia din 2006 a fost marcată şi de golul lui Esteban Cambiasso, înscris de Argentina în poarta Serbiei, după 24 de pase consecutive ale argentinienilor, dar şi de meciul Portugalia - Olanda, scor 1-0, din optimile de finală, la care arbitrul a acordat 16 cartonaşe galbene şi 4 roşii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici