De la orfelinat pe podiumul campionilor. Ciprian Bălănescu: „Dacă vrei să fii cel mai bun, nu ai cum să o iei pe scurtătură” - Interviu Gândul

Poartă multe trăiri cu el, îi e greu să le scoată la suprafaţă, le însoţeşte cu modestie. A trecut prin multe. A ieşit de 12 ori campion naţional la triatlon, dar poate cea mai importantă victorie a obţinut-o în faţa unui sistem, tocmai pentru că a ştiut să îi reziste. “Orfelinatul a fost o experienţă care m-a schimbat pentru totdeauna. Modul meu de gândire este altfel. Eu ştiu că nu pot renunţa la luptă orice ar fi. Cred că nu am plecat în viaţă cu acelaşi start ca un copil crescut şi îngrijit de familie, dar astăzi ştiu că acolo am devenit mai puternic. Am învăţat că a fi un om bun este o alegere, pentru că doar aşa poţi face ceva în viaţă”, spune sportivul Ciprian Bălănescu pentru Gândul.

Urmărește
1430 afișări
Imaginea articolului De la orfelinat pe podiumul campionilor. Ciprian Bălănescu: „Dacă vrei să fii cel mai bun, nu ai cum să o iei pe scurtătură” - Interviu Gândul

De la orfelinat pe podiumul campionilor. Ciprian Bălănescu: „Dacă vrei să fii cel mai bun, nu ai cum să o iei pe scurtătură”

Cinci fraţi, râsete, joacă, armonie, seninătate pe faţa părinţilor, cam aşa arată fericirea pentru Ciprian în primii lui ani de viaţă, dar într-un moment totul se năruie. Durerea şi neputinţa vin să înlocuiască tabloul perfect de la început. Tatăl moare într-un accident, iar familia se destramă. „Aveam doi ani când s-a întâmplat, trei dintre fraţii mei au rămas cu bunica, la sat. Mama şi cu mine, alături de ceilalţi doi fraţi, ne-am mutat la oraş”, mărturiseşte sportivul pentru Gândul.

Încep lipsurile, problemele de ordin financiar, momentele de cumpănă. Mama nu poate ţine pasul cu neajunsurile, decide să schimbe ceva, aşa că îi duce la Casa de copii. "Tot ce am trăit m-a ajutat să devin ceea ce sunt azi. Să fiu puternic. Mă gândesc la perioada aceea ca la una pozitivă. Dacă nu aş fi trecut prin toate astea, nu ştiu unde aş fi ajuns. Nu am judecat-o niciodată pentru decizia luată, aşa a fost să fie. Cred că aşa a simţit atunci, iar soluţia aleasă a fost una dintre cele mai bune. Am stat opt ani la orfelinat. Am crescut alături de ceilalţi doi fraţi ai mei. Mi-am dat seama că acela nu este locul pentru mine încă de când am ajuns. Trăiam la un loc cu copii care aveau probleme mentale şi fizice. Nu se facea nicio diferenţiere, nici măcar în sistemul de învăţământ. Erau zile în care luam bătaie, dar erau şi oameni buni, cum era profesorul de sport, care organiza competiţii în spatele şcolii. Săream obstacole, eram foarte bun pe partea de anduranţă, iar el a remarcat. Când eram în clasa a şaptea, s-a organizat la Bucureşti un concurs de atletism pentru copiii cu probleme. Acelea sunt momentele pozitive pe care le-am preluat de acolo, care m-au pregătit pentru parcursul meu de mai tarziu. Aveam în gând sistemul din care veneam şi îmi doream să concurez cu oameni care nu aveau probleme. Aceasta era motivaţia mea. Când mă duceam la antrenamente, aveam un bilet de voie cu care ieşeam de trei ori pe săptămână, mă simţeam ca la o competiţie”.

Acasă mergea o dată la două săptămâni, în weekend, dar asta însemna întâlnirea cu ceilalţi, cu normalitatea. ''Era greu, copiii de vârsta noastră ştiau situaţia şi nu era tocmai plăcut. Acelea erau momentele în care mă întrebam de ce nu putem să fim şi noi normali, să învăţăm într-o şcoală generală”, îşi aminteşte sportivul.

Încearcă să umple golul cum poate. Aşa cum veniseră toate trăirile de până atunci, dintr-o întâmplare, învaţă să înoate. ''Eram lângă râul Timiş cu unchiul meu. Cred că aveam 9 ani. Din greşeală, i-am blocat unchiului meu uşile la maşină, iar cheia a rămas pe dinăuntru, avea o Dacie. După ce s-a terminat totul, m-a luat şi m-a aruncat în apă şi mi-a zis: Înoată acum! Şi aşa am învăţat. Îşi imagina că nu ştiam să înot şi a fost mereu lângă mine. Copilul de atunci s-a descurcat foarte bine. Nu mi-a fost frică”, spune astăzi Ciprian.

Citeşte continuarea pe Gândul

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici