De neoprit! Imane Khelif a urcat din nou în ring şi s-a impus. Are medalie asigurată la Jocurile Olimpice

Imane Khelif, implicată în controversa privind eligibilitatea de gen la Jocurile Olimpice de la Paris, a revenit sâmbătă în ringul de box.

Urmărește
3108 afișări
Imaginea articolului De neoprit! Imane Khelif a urcat din nou în ring şi s-a impus. Are medalie asigurată la Jocurile Olimpice

Imane Khelif a învins în meciul cu Anna Luca Hamori din Ungaria la puncte, prin decizie unanimă, într-un meci din sferturile de finală feminine de la North Paris Arena. Khelif a plâns când a ieşit din ring şi, mai târziu, s-a acoperit un steag algerian în timp ce trecea pe lângă reporteri.

Vineri, federaţia maghiară de box a declarat că a contactat CIO pentru a se opune participării lui Khelif la turneu.

Khelif, în vârstă de 25 de ani, are acum garanţia că va câştiga cel puţin o medalie de bronz. În boxul olimpic, medaliile de bronz sunt acordate semifinaliştilor învinşi, turneul desfăşurându-se într-un format cu o singură eliminare.

Testele genetice au arătat că Khelif are cromozomi masculini XY. Dar ea nu este transsexuală.

Celebrităţi precum JK Rowling, înotătoarea olimpică britanică Sharron Davies şi fostul boxer Nicola Adams, dublu medaliat olimpic cu aur, s-au declarat împotriva implicării lui Khelif în sportul feminin.

N-a trecut un test de egalitate de gen la Mondialele din India

În urmă cu un an, pugilista nord-africană a fost exclusă din finala Campionatului Mondial de box de la New Delhi din cauza unui test hormonal pe care nu l-a trecut. Nivelurile sale de testosteron au fost crescute, iar testele ADN au relevat prezenţa cromozomilor XY, caracteristici sexului biologic masculin, potrivit Asociaţiei Internaţionale de Box (IBA).

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat că, potrivit standardelor sale, sportiva îndeplineşte cerinţele pentru a concura.

Termenul „intersex” se referă la toate variaţiile naturale ale caracteristicilor sexuale care nu se încadrează în categoriile tradiţionale masculine sau feminine. Aceste variaţii pot implica cromozomi, hormoni, organe genitale externe sau organe de reproducere interne. Unele afecţiuni nu sunt întotdeauna vizibile la naştere.

Persoanele intersexuale pot avea caracteristici anatomice, cromozomiale sau hormonale care nu se potrivesc cu definiţiile standard ale bărbatului sau femeii.

Persoanele intersexuale nu au un handicap. Jocurile Paralimpice sunt rezervate celor cu dizabilităţi fizice, vizuale sau intelectuale, în timp ce Olimpiadele primesc persoane fără dizabilităţi, inclusiv persoane intersexuale.

Estimările Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului sugerează că până la 1,7% din populaţia lumii se naşte cu trăsături intersexuale. Aceasta înseamnă că intersexualitatea este la fel de comună ca şi părul roşcat, care se estimează că este prezent la 1-2% din populaţie.

În România nu se ştie cu exactitate câte persoane intersexuale sunt.

Principala diferenţă dintre intersex şi transgender se referă la biologie şi identitatea de gen. În timp ce persoanele intersexuale se nasc cu caracteristici sexuale fizice care nu se potrivesc cu definiţiile tipice ale bărbatului sau femeii, persoanele transsexuale au o identitate de gen care nu se potriveşte cu sexul atribuit la naştere.

A fi transgender se referă la modul în care o persoană se identifică şi se exprimă în ceea ce priveşte genul (masculin, feminin, non-binar etc.), indiferent de caracteristicile sexuale biologice ale acesteia.

Presa internaţională oferă diverse exemple, pentru a clarifica şi mai mult definiţiile intersex şi transgender. Iată cazul a două persoane intersexuale. Alex (nu este numele său real) s-a născut cu cromozomi XY, de obicei asociaţi cu sexul masculin, dar are şi organe genitale care nu se potrivesc în mod clar cu definiţiile tradiţionale ale masculinului sau feminin.

Un alt exemplu mai specific: Jordan (un alt nume fictiv) are cromozomi XX, care sunt în general consideraţi de sex feminin, dar s-a născut cu caracteristici asociate de obicei sexului masculin. Aceste caracteristici fizice fac din Jordan o persoană intersexuală.

Intersexualitatea, pe scurt, se referă la variaţiile biologice ale caracteristicilor sexuale. Cu toate acestea, a fi transgender se referă la identitatea de gen a unei persoane şi la modul în care aceasta alege să se exprime. Nivelurile ridicate de testosteron pot fi naturale şi nu fac neapărat o persoană transsexuală.

Chiar şi hiper-androgenismul, sau androgenismul, nu este neapărat considerat o boală în sine, ci mai degrabă o afecţiune care poate fi un simptom al altor patologii sau variaţii hormonale. Se caracterizează prin niveluri ridicate de androgeni (hormoni masculini) în sângele unei femei, care pot provoca o serie de complicaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici