DNA a început urmărirea penală cu privire la rezilierea contractului dintre FRF şi Victor Piţurcă

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală in rem cu privire la rezilierea contractului dintre Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Victor Piţurcă, fără ca fostul selecţioner al echipei naţionale să achite despăgubiri.

Urmărește
1395 afișări
Imaginea articolului DNA a început urmărirea penală cu privire la rezilierea contractului dintre FRF şi Victor Piţurcă

Victor Piţurcă (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"În acest moment a fost începută urmărirea penală in rem, însemnând că, în cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea vinovăţiei şi identificarea persoanelor responsabile pentru săvârşirea unor potenţiale fapte penale", precizează DNA, într-un răspuns transmis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Patronul FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că el a făcut plângerea la DNA împotriva preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, legat de rezilierea contractului fostului selecţioner Victor Piţurcă, precizând că este vorba de abuz în serviciu în acest caz.

Mititelu este convins că preşedintele FRF va fi condamnat indiferent dacă decizia de modificare a contractului fostului selecţioner Victor Piţurcă a fost sau nu aprobată de către Comitetul Executiv.

"Eu am fãcut plângerea la DNA împotriva lui Burleanu. Pentru că ar fi trebuit să-i ia banii lui Piţurcă, care a luat cinci milioane de euro, şi el l-a lăsat să plece aşa... Chiar dacă a fost sau nu a fost trecută decizia de a modifica acel contract al lui Piţurcă prin Comitetul Executiv, tot va face puşcărie. Burleanu a păgubit Federaţia Română de Fotbal cu cel puţin un milion de euro. E vorba de o infracţiune de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. În plus, eu suspectez că e vorba şi de corupţie, dar nu am dovezi. Bănuiesc că s-a plătit o sumă de bani la negru", a declarat Mititelu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, că ştie că Direcţia Naţională Anticorupţie investighează modul în care FRF a reziliat contractul cu fostul selecţioner Victor Piţurcă, fără ca acesta să achite despăgubiri.

"Ştiu că DNA investighează plecarea lui Victor Piţurcă de la echipa naţională. Nu am fost chemat la DNA, nu am mai multe informaţii", a spus Burleanu la Digi Sport.

Răzvan Burleanu este acuzat că i-a reziliat contractul lui Victor Piţurcă fără a avea aprobarea Comitetului Executiv al FRF. Burleanu a recunoscut că, înainte de partida din 11 octombrie 2014, cu Ungaria, din preliminariile Campionatului European din 2016, a semnat cu Victor Piţurcă o anexă la contract prin care selecţionerul renunţa la clauza de a fi despăgubit în cazul în care e dat afară, iar federaţia la cea prin care ar fi primit 500.000 de euro dacă antrenorul pleca de bună voie.

Membrii Comitetului Executiv al FRF nu au votat, în şedinţa din 27 octombrie 2014, rezilierea contractului fostului selecţioner Victor Piţurcă, decizia de încetare a colaborării cu tehnicianul nefiind supusă aprobării, deoarece a fost asumată de preşedintele Răzvan Burleanu.

La finalul şedinţei de atunci a Comitetului Executiv, preşedintele CA al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a precizat că nu s-a votat rezilierea contractului lui Victor Piţurcă şi că a existat doar o informare în acest sens a preşedintelui Răzvan Burleanu. "Da, s-a vorbit despre contractul lui Piţurcă, a fost o informare a domnului preşedinte legată de rezilierea contractului lui Piţurcă. Nu s-a votat. A fost doar o informare referitoare la desfacerea acestui contract. Acea hotărâre a Comitetului de Urgenţă s-a supus votului şi s-a votat", a spus Argăseală.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, declara, la 27 octombrie 2014, că FRF nu a fost prejudiciată prin încetarea contractului cu Victor Piţurcă, precizând că renunţarea la clauza de reziliere de 500.000 de euro a fost şi în "interesul fotbalului românesc". "Dacă aţi avea cunoştinţe juridice, prejudiciu nu poate să fie decât estimat şi nu poate fi stabilit decât de o instanţă. În niciun caz federaţia nu a fost prejudiciată în nuanţa pe care dumneavoastră aţi dorit să o introduceţi. Vă asigur că toate procedurile în ceea ce priveşte rezilierea contractului cu Victor Piţurcă s-au respectat. Această reziliere este în interesul domnului Piţurcă, dar şi în interesul fotbalului românesc", spunea preşedintele FRF.

Burleanu menţiona că membrii Comitetului Executiv au votat decizia Comitetului de Urgenţă prin care el era mandatat să negocieze rezilierea contractului cu Piţurcă. "Comitetul Executiv a votat decizia Comitetului de Urgenţă, care mă mandata la vremea respectivă să negociez rezilierea, încetarea contractului cu domnul Piţurcă pe cale amiabilă. S-a votat acest lucru dimineaţă. Putem deschide şi un subiect privind drepturile angajatorului versus drepturile angajatului, şi chiar şi Comitetul Executiv a primit azi două puncte de vedere din această perspectivă, în care se spune foarte clar că domnul Piţurcă putea să plece fără să plătească nici măcar acea clauză de 500.000 de euro, pentru că nu era vorba de peste 1 milion de euro cum s-a vehiculat", mai spunea Burleanu.

Preşedintele FRF explica faptul că Victor Piţurcă nu dorea să plătească niciun ban drept despăgubiri şi că în aceste condiţii nu putea să ţină cu forţa un antrenor la conducerea primei reprezentative. "Înaintea meciului cu Ungaria s-a semnat un act adiţional la acest contract (n.r. - cu Victor Piţurcă). Era un meci de maximă importantă, care putea fi câştigat, dar care putea fi şi pierdut, am luat decizia de a semna acest act adiţional astfel încât fiecare dintre părţi putea să denunţe contractul fără plata niciunei cauze. M-am gândit că, în contextul în care am fi suferit ca echipă naţională un eşec cu Ungaria, urmat de un eşec sau un rezultat nu pozitiv cu Finlanda, să am această posibilitate de a nu trebui să plătesc, nu eu, ci FRF, încetarea contractului cu selecţionerul. Mai mult decât atât, echipa naţională nu este un loc unde să ţii pe cineva cu forţa. Dacă un angajator ţine pe cineva cu forţa, ce performanţe ar mai avea angajatul la locul de muncă? Acesta a fost gândul şi cu Victor Piţurcă, să nu ţin cu sila la naţională pe cineva care nu îşi mai doreşte acest lucru. Victor Piţurcă nu voia să plătească absolut niciun ban. Ar fi rămas. Şi am optat pentru această perspectivă", afirma oficialul FRF.

Burleanu adăuga faptul că prin rezilierea contractului, Victor Piţurcă nu va putea avea pretenţii în ceea ce priveşte o parte din prima de calificare la Euro-2016. "Actul adiţional semnat înainte de meciul cu Ungaria prevedea reducerea termenului contractual, şi nu termenul contractual, pentru că vorbim de un contract pe o perioadă nedeterminată... Altfel spus, puteam să asistăm că nici la Euro-2016 nu ne calificam şi tot cu Victor Piţurcă stăteam pe bancă. Deci nu vorbim de un termen contractual de 2016, 2016 erau doar banii pe care trebuiau daţi în cazul unei plecări. Deci se făcea calcul până în noiembrie 2016. Aşadar, acel termen s-a redus până în noiembrie 2015, iar al doilea punct în actul adiţional a fost neplata niciunei clauze de niciuna dintre părţi, iar al treilea punct a fost ca Victor Piţurcă să renunţe la orice sumă de bani pe care ar putea să o ceară în viitor. Şi aici mă refer la faptul că dânsul şi întreg staful tehnic putea să vină şi să clameze procentual o anumită sumă de bani din cele şapte puncte din total. Deci a fost un calcul financiar, am urmărit inclusiv interesul FRF", preciza preşedintele FRF.

Fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, declara, la 17 octombrie 2014, pentru MEDIAFAX, că actualul conducător al federaţiei, Răzvan Burleanu, va ajunge la DNA deoarece a adus prejudicii financiare de peste "un milion de euro", reziliind contractul lui Piţurcă fără a solicita despăgubiri aşa cum era stipulat.

Victor Piţurcă a plecat de la echipa naţională a României la 16 octombrie 2014, fostul selecţioner semnând un contract cu gruparea saudită Al Ittihad, la conducerea căreia se află şi în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici