Mai jos, ultimul material apărut în ProSport, chiar în ziua în care a serbat împlinirea celor nouă decenii de viaţă.
Nu există om în handbal care să nu fi auzit măcar o dată de porecla ”Pilică”. Aceasta i-a fost atribuită antrenorului emerit Constantin Popescu, care azi împlineşte venerabila ”sumă” de 90 de ani. Rezultatele de excepţie ale antrenorului de legendă s-au transmis practic până în zilele noastre, România fiind şi azi o forţă la nivel mondial în sectorul feminin.
Constantin ”Pilică” Popescu este unul dintre personajele cheie a tot ce înseamnă azi handbal în România. A pus bazele dezvoltării acestei discipline, iar printre altele deţine în palmares trei titluri mondiale la feminin, două la handbal în ”11” şi unul la handbal în ”7”. Anul trecut, jurnalistul Horia Alexandrescu i-a dedicat o carte – ”Antrenorul de Aur” -, iar în volumul respectiv a explicat şi când a primit porecla de ”Pilică”: „S-a ales din anii de liceu (n.r. – Aurel Vlaicu din Bucureşti), în care limba latină se studia temeinic, el fiind unul dintre fruntaşii la această materie dificilă. Şi cum la vremea respectivă elevul Popescu purta, conform modei, o claie de păr, iar denumirea în latină pentru păr era „pilus”, cu invidie colegială i s-a spus… «Pilică», formă de alint care-l va însoţi toată viaţa… Porecla s-a transformat în nume, apoi chiar în renume, în asemenea măsură încât, pentru toată lumea handbalului românesc, a rămas…Pilică Popescu”.
Primul titlu mondial al României cu Constantin ”Pilică” Popescu la timonă a fost obţinut în 6 iulie 1956, la Frankfurt, în faţa a 35.000 de spectatori. România câştiga trofeul după un succes cu 6-5 în faţa ţării gazde, RF Germania.
Citeşte continuarea articolului în Pro Sport