Dragomir: Acest caz nu este de competenţa DNA

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, vineri, la Sport.ro, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu este competentă să ancheteze acuzaţiile potrivit cărora atribuirea oraganizări Euro-2012 s-ar fi făcut ilegal.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Dragomir: Acest caz nu este de competenţa DNA

Dragomir: Acest caz nu este de competenţa DNA (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Acest caz nu este de competenţa DNA-ului. Nu este nimic adevărat. Ca să poţi dintr-o federaţie să scoţi nişte bani negri, este aproape imposibil, iar dacă cineva a dat bani negri, i-a dat un guvern. Iar guvernul ăla, după părerea mea, a făcut de aşa natură încât să nu se audă niciodată. Aşa ceva este imposibil. Orice aş fi crezut, dar nu că se fac astfel de treburi la acest nivel. Nu l-a acuzat nimeni pe Mircea Sandu. Ei fac trimitere la faptul că Mircea Sandu l-a ajutat pe Platini atunci cu convocarea celor din Est în România şi italienilor nu le-a convenit să vină Platini (n.r. - la conducerea UEFA). Dacă era adevărat, veneau cu probe. Cipriotul ăla a pierdut caşcavalul, l-a dat ăla afară. Lefkaritis l-a prins furând şi l-a dat afară. Ca să poţi să acuzi pe cineva trebuie să spui cine, cum, cât, proba cu martori, proba video, înregistrări sau altceva", a spus Dragomir la Sport.ro.

Întrebat dacă FRF ar putea să-l dea în judecată pe Spyros Marangos, cipriotul care a formulat acuzaţiile de corupţie în presa internaţională, Dragomir a răspuns: "Nu, asta este de resortul UEFA, pentru că nimeni nu îl acuză imperativ pe Mircea Sandu. El spune la general."

Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a lansat acuzaţii potrivit cărora s-ar fi dat sume importante de bani unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA, pentru ca aceştia să voteze, în 2007, în favoarea candidaturii comune a Ucrainei şi Poloniei, la organizarea Campionatului European de Fotbal 2012, defavorizând Italia.

Potrivit ediţiei de joi a cotidianului italian Gazzetta dello Sport, Marangos a declarat că suma totală a afacerii este de 9,15 milioane de euro. El a precizat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.

Fostul oficial susţine că deţine mărturiile mai multor persoane care pot proba acuzaţiile de corupţie şi că a încercat, fără succes, să-i aducă la cunoştinţă preşedintelui UEFA, Michel Platini, aceste informaţii.

Plecând de la mărturiile lui Marangos şi pe baza investigaţiilor proprii, Gazzetta dello Sport a încercat să reconstituie scrutinul secret de la Cardiff, întocmind o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului.

Preşedinte FRF, Mircea Sandu, reprezentantul României în Comitetul Executiv al UEFA, a respins acuzaţiile cipriotului, precizând că nu are niciun fel de probleme în legătură cu acest caz.

Cu toate acestea, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, că, în urma informaţiilor apărute în presa internaţională şi preluate de mass-media din România, s-a sesizat "din oficiu" şi face verificări privind "presupuse fapte de corupţie în urma cărora, anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la atribuirea organizării Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări".

La rândul ei, UEFA a anunţat, printr-un purtător de cuvânt, că a început demersurile pentru a deschide procedurile legale împotriva lui Spyros Marangos. "Suntem în curs de a declanşa procedurile legale împotriva lui Marangos, pentru a proteja imaginea UEFA şi pentru a-l forţa să ne arate ce dovezi are", a declarat purtătorul de cuvânt al forului, Rob Faulkner.

Forul european i-a cerut lui Marangos să prezinte dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale până miercuri, 27 octombrie, însă cipriotul spune că nu va face acest lucru decât în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi a reprezentanţilor unei autorităţi publice cipriote.

În 18 aprilie 2007, la Cardiff, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuită Ucrainei şi Poloniei, candidatura celor două ţări primind opt voturi faţă de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatură, cea comună a Ungariei şi Croaţiei, dar aceasta a fost eliminată în primul tur de scrutin.

Cu aproximativ trei luni înainte, Mircea Sandu intra în Comitetul Executiv al UEFA, la alegerile din ianuarie 2007. Tot atunci, Michel Platini devenea preşedinte al UEFA, în detrimentul suedezului Lennart Johansson, speculându-se faptul că alegerea fostului fotbalist francez a fost facilitată de o coaliţie de ţări din Estul Europei, care l-a avut pe Sandu drept unul dintre lideri. De asemenea, atribuirea organizării Euro-2012 Poloniei şi Ucrainei a fost privită atunci, ca o recompensă pentru susţinerea de care a beneficiat Platini din Europa de Est.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici