Dragomir crede că un parc de distracţii realizat pe terenul bazei Dinamo ar ajuta finanţarea echipei

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, susţine ideea construirii unui parc de distracţii pe terenul bazei sportive din Şoseaua Ştefan cel Mare pentru finanţarea clubului de fotbal şi a secţiilor CS Dinamo, un proiect care datează de la începutul anilor 90.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Dragomir crede că un parc de distracţii realizat pe terenul bazei Dinamo ar ajuta finanţarea echipei

Dragomir crede că un parc de distracţii realizat pe terenul bazei Dinamo ar ajuta finanţarea echipei (Imagine: Victor Ciupuliga / MediafaxFoto)

Întrebat ce părere are despre informaţiile potrivit cărora acţionarul FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, intenţionează să construiască un alt stadion în altă zonă a Capitalei şi să ridice un complex imobiliar pe actualul teren al bazei sportive din Şoseaua "Ştefan cel Mare", Dragomir a afirmat că acesta gândeşte "negustoreşte" şi a povestit că la începutul anilor 90 a existat un proiect asemănător, care presupunea construirea unui parc de distracţii.

"Omul (n.r. - Ionuţ Negoiţă) a gândit negustoreşte. Şi eu am gândit chestia asta acum 20 de ani, pentru că eu sunt membru fondator al FC Dinamo. Cu Tărăcilă, cu generalul Florea, cu Cornel Dinu, cu colonelul Stan şi încă vreo trei am făcut clubul de fotbal Dinamo după structura cluburilor Bayern Munchen şi Internazionale Milano. Nici atunci nu a funcţionat chestia ca Ministerul de Interne să ajute clubul de fotbal, dar baza sportivă era atunci dată gratis. Aşa că noi ne-am gândit atunci ca în baza Dinamo să se facă un parc de distracţii, unic în Europa. Pentru că terenul de acolo are dimensiunea necesară să fie un parc de distracţii ieşit din comun şi este şi central. Noi vroiam să facem parcul, dar nu pentru noi, ci ca sursă de finanţare a clubului sportiv Dinamo şi a clubului de fotbal Dinamo. Păi dacă parcul Dinamo ar fi transformat în parc de distracţii ar fi încasări de cel puţin 1 milion de euro pe săptămână. Dar proiectul nu s-a mai pus în practică pentru că eu am plecat la Ligă, Tărăcilă nu a mai stat nici el mult la minister, iar pe Stan şi Florea i-au pensionat. Aşa că acum totul e lăsat în paragină. Şi nu e de condamnat Negoiţă pentru că a auzit de acest proiect. Ideea acestui parc de distracţii e a lui Costică Anghelache. Şi eu spun că ar fi bine să se facă un astfel de parc în baza Dinamo, dar nu pentru persoane fizice, ci pentru ajutorarea societăţile sportive", a explicat Dragomir.

Oficialul LPF susţine că nu îl interesează divergenţele dintre actualii sau foştii acţionari ai FC Dinamo şi afirmă că nu crede în revenirea lui Cristian Borcea la club. "Eu am o părere bună şi despre Badea, şi despre Borcea, şi despre Săvulescu, şi despre Negoiţă, pentru că toţi au băgat bani la Dinamo. A, că ei se comportă ca la noi, pe malul Dâmboviţei, e treaba lor. Nu cred că Borcea se întoarce la Dinamo. Nu prea mai vine lumea la fotbal", a menţionat preşedintele.

În opinia lui Dragomir, Cristian Borcea nu revine la Dinamo deoarece patronii care investesc în fotbalul românesc îşi recuperează foarte greu banii. "Bagi bani în fotbal şi foarte greu îi mai scoţi. Numai să ai o sursă inepuizabilă aşa, cum au marii bogătani ai ţării. Dar ăştia sunt puţini şi vor să se lase de fotbal pentru că au fost chemaţi pe la DNA, au fost condamnaţi şi atunci de ce să mai bagi bani. Păi cum e tratat Ahmetov în Ucraina? El are facilităţi acolo, iar el ajută statul şi zona respectivă. Nu s-a luat nimeni de el că a luat grădina botanică şi şi-a făcut palat înconjurat cu gărzi cu câini şi aşa mai departe. Nu-l mai verifică nimeni el Ahmetov, dar la noi era arestat şi îi dădea 2.000 de ani de puşcărie până acum. Vinovat sau nevinovat. Pentru că în România cine plăteşte taxele la stat e prost. Iar cine a dus banii în străinătate e erou naţional. DNA-ul nu i-a luat pe ăia, i-a luat pe ăştia care au rămas aici şi au plătit şi plătesc taxe", a spus Dumitru Dragomir.

În Liga I cel puţin zece cluburi au probleme financiare, susţine conducătorul LPF. "Mai ştiu cluburi care sunt în pragul insolvenţei în afară de cele trei (n.r. - FC Rapid, Universitatea Cluj şi Gloria Bistriţa). Nu pot să dau exemple. Ar fi nouă-zece cu probleme financiare, dar nu pe marginea prăpastiei. Însă dacă o luăm cinstit, ar fi 16 cluburi toate, pentru că nu trebuie puse posibilităţile şi potenţa financiară a patronului la egalitate cu posibilităţile clubului. Pentru că nu ştiu dacă Steaua ar putea să se autofinanţeze fără Becali care să finanţeze. CFR-ul, Vasluiul la fel, Petrolul şi restul. Deci toate cluburile au datorii, că acestea sunt acoperite uneori din banii patronilor e altceva. Nu ştiu să fie în România un club aşa, verde, să fie pe plus ca finanţe", a precizat Dragomir.

El aşteaptă facilităţi fiscale pentru sportul românesc din partea noului Guvern. "În proporţie de 50 la sută în sufletul lor toţi patronii vor să se retragă. Asta pentru că nu merge nimic în România, decât taxele. Păi Mitică Bucşaru (n.r. - fostul patron al clubului Unirea Urziceni) a fost băiat deştept. Sportul la noi este cel mai defavorizat, nu avem nicio facilitate. Am încredere în actualul ministru al sportului, care mi-a fost coleg de Parlament (n.r. - Nicolae Bănicioiu) şi s-ar putea să îndrepte situaţia. Apoi, primul ministru a fost sportiv de performanţă (n.r. - Victor Ponta), iar Crin Antonescu a fost cel mai bun ministru al sportului din ultimii 50 de ani. Deci ei înţeleg fenomenul, să vedem dacă se schimbă ceva pentru că trebuie date facilităţi la sport. Aştept de la cei veniţi la putere să ia atitudine faţă de sportul românesc. Am mare încredere în cei care au venit acum, sper să nu fiu dezamăgit", a mai afirmat Dumitru Dragomir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici