Drepturile omului determinante pentru deciderea gazdei Cupei Mondiale FIFA 2030

Amnesty International a cerut ca FIFA să pună în aplicare cele mai înalte standarde privind drepturile omului atunci când evaluează toate candidaturile pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Drepturile omului determinante pentru deciderea gazdei Cupei Mondiale FIFA 2030

Drepturile omului determinante pentru deciderea gazdei Cupei Mondiale FIFA 2030

Solicitările vin după ce un nou sondaj de opinie a arătat că majoritatea persoanelor intervievate consideră că drepturile omului ar trebui să fie un factor cheie în determinarea candidaturii câştigătoare pentru eveniment.

Aproape 17.500 de adulţi din 15 ţări au participat la sondajul online YouGov, în cadrul căruia au fost rugaţi să aleagă dintr-o listă de 10 factori care, în opinia lor, ar trebui să fie "consideraţii esenţiale" în alegerea gazdei unui eveniment internaţional, inclusiv Cupa Mondială FIFA şi Jocurile Olimpice.

În total, 53% dintre respondenţi au ales "drepturile omului, inclusiv drepturile lucrătorilor, libertatea presei şi nediscriminarea", care a fost principalul considerent în şapte dintre ţările participante la sondaj şi cel mai important în Elveţia, unde se află sediul FIFA.

Se aşteaptă ca la Congresul FIFA de anul viitor să se decidă gazda Cupei Mondiale din 2030, mai multe ţări fiind în cursă.

Marocul şi-a unit forţele cu Spania şi Portugalia pentru a lansa o campanie comună în vederea organizării turneului emblematic al FIFA peste şapte ani.

Uruguay, Argentina, Paraguay şi Chile s-au unit, de asemenea, pentru a forma o candidatură sud-americană.

"Este clar că publicul doreşte ca drepturile omului să fie o prioritate absolută, astfel încât Cupa Mondială să fie o celebrare a jocului pe care îl iubesc şi să nu ofere niciodată o platformă pentru exploatare, represiune sau discriminare", a declarat Steve Cockburn, şeful departamentului de justiţie economică şi socială de la Amnesty International.

"FIFA trebuie să aplice în mod riguros cele mai înalte standarde privind drepturile omului în evaluarea tuturor ofertelor pentru găzduirea turneului său emblematic, să ceară planuri de acţiune clare privind drepturile omului şi să respingă orice ofertă care nu reuşeşte să demonstreze în mod credibil modul în care vor fi prevenite, monitorizate în mod independent şi remediate riscurile grave pentru drepturile omului în cazul în care se produc abuzuri."

FIFA a introdus pentru prima dată criterii privind drepturile omului în cadrul licitaţiei pentru Cupa Mondială din 2026, o candidatură comună a Statelor Unite, Canadei şi Mexicului ieşind victorioasă.

Măsura a fost luată după controversele legate de procesul de atribuire a turneelor din 2018 şi 2022 către Rusia şi, respectiv, Qatar.

Sport and Rights Alliance se teme că drepturile omului ar putea fi marginalizate sau ignorate în alegerea de către FIFA a gazdelor din 2030.

"Din 2017, FIFA a făcut progrese importante în recunoaşterea responsabilităţilor sale în materie de drepturi ale omului", a declarat Andrea Florence, director al Sport and Rights Alliance, citat de insidethegames.

"Dar evaluările şi considerentele legate de drepturile omului nu au fost aplicate în mod sistematic la atribuirea turneelor FIFA.

"Pentru a demonstra că sunt serioşi în ceea ce priveşte propriile politici şi statute, este esenţial ca FIFA să pună drepturile omului în prim-plan atunci când alege gazda Cupei Mondiale masculine din 2030."

FIFA s-a confruntat cu critici pentru modul în care a gestionat problemele legate de drepturile omului legate de Qatar 2022, inclusiv scrisoarea trimisă echipelor înainte de începerea turneului în noiembrie anul trecut, în care le îndemna să se "concentreze pe fotbal".

Săptămâna trecută, aproape 80 de lucrători migranţi au vorbit despre abuzurile asupra drepturilor de muncă pe care le-au suferit în timpul evenimentului din Qatar.

Într-un raport publicat de Centrul de Resurse pentru Afaceri şi Drepturile Omului, muncitorii au vorbit despre practicile de recrutare exploatatoare şi despre condiţiile lor de viaţă şi de muncă din timpul turneului.

Toţi cei 78 de lucrători au fost intervievaţi cu privire la exploatarea prin muncă în timpul Cupei Mondiale, inclusiv 20 angajaţi de contractori oficiali ai Cupei Mondiale FIFA Qatar 2022 şi 17 care au lucrat pe stadioane şi în alte locuri oficiale ale FIFA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici