"Drumul" spre Grupa Mondială: Simona Halep şi Irina Begu, cele mai multe meciuri pentru România

Echipa României a început anevoiosul drum către Grupa Mondială a Cupei Federaţiei în februarie 2014, la Budapesta, cu partidele din Grupa I Euro-africană, câştigând de atunci şapte întâlniri la rând, în urma cărora jucătoarele tricolore au obţinut calificarea între cele mai bune opt echipe din lume.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului "Drumul" spre Grupa Mondială: Simona Halep şi Irina Begu, cele mai multe meciuri pentru România

"Drumul" spre Grupa Mondială: Simona Halep şi Irina Begu, cele mai multe meciuri pentru România (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Sportivele române au disputat în această perioadă 20 de partide de simplu şi patru de dublu, fără a lua în considerare două meciuri de dublu, care s-au încheiat după cinci ghemuri, respectiv unul şi care nu au influenţat rezultatul final al întâlnirilor.

Cele mai multe partide le-au jucat Simona Halep - şapte de simplu, dintre care patru victorii şi trei înfrângeri, şi Irina-Camelia Begu - patru de simplu, dintre care două victorii şi două înfrângeri, şi trei de dublu, toate câştigate. Trebuie remarcat faptul că partidele pe care Irina Begu le-a câştigat la dublu, în echipă cu Monica Niculescu, au fost decisive pentru ca România să tranşeze în favoarea ei întâlnirile cu Ungaria, cu Marea Britanie şi, mai ales, cu Spania.

În 2014, o contribuţie importantă la rezultatele pozitive ale echipei române a avut-o Sorana Cîrstea, cu patru victorii din cinci meciuri disputate, toate la simplu.

Tabloul rezultatelor înregistrate de cele şapte jucătoare participante la "drumul" României spre Grupa Mondială este următorul:

Simona Halep - 4-3 la simplu;

Irina-Camelia Begu - 2-2 la simplu şi 3-0 la dublu;

Sorana Cîrstea - 4-1 la simplu;

Monica Niculescu - 1-0 la simplu şi 3-0 la dublu;

Alexandra Dulgheru - 2-0 la simplu;

Andreea Mitu - 1-0 la simplu şi 0-1 la dublu;

Raluca Olaru - 0-1 la dublu.

Ascensiunea României a început la 4 februarie, la Budapesta cu întâlnirile din Grupa B a Zonei I Euro-africane, al treilea eşalon al Cupei Federaţiei. Simona Halep (11 WTA atunci), Sorana Cîrstea (23 WTA), Monica Niculescu (64 WTA) şi Irina Camelia Begu (127 WTA) au obţinut trei succese în grupă, cu Ungaria, Marea Britanie şi Letonia, terminând pe locul I.

A urmat o întâlnire de baraj pentru accederea în play-off-ul Grupei Mondiale II, câştigată de sportivele române în faţa Ucrainei.

În aprilie 2014, Simona Halep, locul 5 WTA atunci, Sorana Cîrstea, locul 27 WTA, Monica Niculescu, locul 78 WTA (38 la dublu), Irina-Camelia Begu, locul 119 WTA (67 la dublu) au învins, la Bucureşti, reprezentativa Serbiei şi au obţinut calificarea în Grupa Mondială II.

În alcătuirea Simona Halep, locul 3 WTA, Irina-Camelia Begu, locul 42 WTA, Monica Niculescu, locul 49 WTA şi Alexandra Dulgheru, locul 87 WTA, România a trecut, la începutul lunii februarie 2015, şi de naţionala Spaniei, obţinând calificarea în barajul pentru cea elita Fed Cup, Grupa Mondială I.

Acest ultim pas a fost făcut, sâmbătă şi duminică, la Montreal, unde România, fără două jucătoare importante, Simona Halep, locul 3 WTA, şi Monica Niculescu, locul 61 WTA, dar în componenţa Irina-Camelia Begu, locul 33 WTA, Alexandra Dulgheru, locul 69 WTA, Andreea Mitu, locul 104 WTA, şi Raluca Olaru, locul 62 WTA la dublu, a învins Canada şi a revenit după 35 de ani între cele mai bune opt echipe feminine de tenis din lume.

România a participat ultima dată în Grupa Mondială în 1992, dar atunci evoluau 16 echipe în principala divizie a competiţiei.

Tricolorele vor evolua în 2016, în sferturile de finală ale Grupei Mondiale, urmând ca adversarele lor să fie stabilite printr-o tragere la sorţi, care va avea loc probabil în timpul turneului de la Roland Garros. Echipa României nu va fi cap de serie şi va întâlni una dintre formaţiile Rusiei, Cehiei, Italiei şi Germaniei.

Drumul României spre Grupa Mondială a Cupei Federaţiei a fost următorul:

Ungaria - România, scor 1-2.

Reka-Luca Jani - Sorana Cîrstea, 1-6, 0-6;

Timea Babos - Simona Halep, 1-6, 7-5, 6-3;

Timea Babos/Reka-Luca Jani - Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu, 7-6 (5), 2-6, 0-6.

Marea Britanie - România, scor 1-2

Heather Watson - Sorana Cîrstea, 6-7 (7), 6-1, 6-4;

Johanna Konta - Simona Halep, 1-6, 4-6;

Jocelyn Rae/Heather Watson - Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu, 0-6, 2-6.

România - Letonia, scor 2-1

Irina-Camelia Begu - Jelena Ostapenko, 6-3, 6-3;

Monica Niculescu - Diana Marcinkevica 6-3, 6-3;

Cuplul Sorana Cîrstea/Simona Halep s-a retras la scorul de 3-2 în meciul de dublu cu Darta-Elizabete Emulina/Jelena Ostapenko.

România - Ucraina, scor 2-0

Sorana Cîrstea - Olga Savciuk, 6-3, 6-2;

Simona Halep - Elina Svitolina, 6-3, 7-5.

România - Serbia, scor 4-1

Sorana Cîrstea - Ana Ivanovici, 3-6, 6-1, 6-2;

Simona Halep - Bojana Jovanovski, 6-2, 6-4;

Simona Halep - Ana Ivanovici, 3-6, 6-7 (2);

Sorana Cîrstea - Bojana Jovanovski, 6-3, 6-7 (7), 6-3;

Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu a câştigat după retragerea cuplului Jovana Jaksici/Nina Stojanovici, la scorul de 1-0.

România - Spania, scor 3-2

Simona Halep - Silvia Soler-Espinosa, 6-2, 6-1;

Irina-Camelia Begu - Garbine Muguruza, 3-6, 2-6;

Simona Halep - Garbine Muguruza, 4-6, 3-6;

Irina-Camelia Begu - Silvia Soler-Espinosa, 6-2, 6-4;

Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu - Anabel Medina Garrigues/Garbine Muguruza, 6-7, 6-3, 6-2.

Canada - România, scor 2-3

Francoise Abanda - Irina-Camelia Begu, 4-6, 7-5, 6-4;

Eugenie Bouchard - Alexandra Dulgheru, 6-4, 6-4;

Eugenie Bouchard - Andreea Mitu, 6-4, 4-6, 1-6;

Francoise Abanda - Alexandra Dulgheru, 6-3, 5-7, 2-6;

Gabriela Dabrowski /Sharon Fichman - Andreea Mitu/Raluca Olaru, 6-1, 4-6, 10-5.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici