Ecclestone, îngrijorat de situaţia din Bahrain în perspectiva primei etape de F1

Patronul drepturilor comerciale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone, s-a declarat îngrijorat de manifestaţiile antiguvernamentale din Bahrain, în perspectiva primei etape a Marelui Circ, programată să se desfăşoare între 11 şi 13 martie, pe circuitul de la Sakhir, situat la 30 km de capitala Manama.

Urmărește
4 afișări

Ecclestone crede că situaţia din statul arab trebuie monitorizată cu atenţie, dar consideră că este prea devreme pentru a analiza posiblitatea ca Marele Premiu al Bahrainului să fie anulat.

"Pericolul este evident, nu-i aşa? Dacă aceşti oameni ar dori să facă tam-tam şi să obţină recunoaştere mondială, ar fi al naibii de simplu, nu-i aşa? Începi prin a crea o problemă la startul cursei din Bahrain şi obţii audienţă mondială. Totuşi, este dificil să estimezi ce se va întâmpla. Voi vorbi cu Regele Bahrainului mai târziu şi vom urmări cu atenţie evenimentele. Ne vom baza pe ce cred ei că trebuie făcut", a declarat Ecclestone pentru The Daily Telegraph.

Vicepreşedintele Centrului pentru Drepturile Omului din Bahrain, Nabeel Rajab, a avertizat, marţi, că Marele Premiu de Formula 1 de la Sakhir este văzut de protestatari ca o oportunitate de a-şi face cunoscute problemele întregii lumi. "Cu siguranţă, Formula 1 nu va fi liniştită de data aceasta. Acolo vor fi numeroşi jurnalişti, multă lume se va uita la eveniment, iar guvernul va reacţiona în aceeaşi manieră stupidă, cum a făcut-o ieri şi astăzi. Şi va fi sângeros, dar cu mai multă publicitate", a spus Rajab pentru Arabian Business.

Înaintea debutului ediţiei 2011 a Campionatului Mondial, tot pe circuitul de la Sakhir este programată o sesiune de teste pentru echipele de Formula 1, între 3 şi 6 martie.

Manifestaţii organizate în special în localităţile şiite au început luni, la iniţiativa activiştilor pe Internet, care au făcut apel, pe Facebook, la populaţie pentru a cere reforme politice şi sociale, după modelul protestelor din Tunisia şi Egipt. Protestatarii cer ca Guvernul să rezolve problema şomajului şi să crească salariile. Doi manifestanţi şiiţi au fost ucişi, în timp ce forţele de ordine dispersau protestele antiguvernamentale.

Între 1994 şi 1999, Bahrain a fost teatrul unor violenţe animate de şiiţi, în care au fost ucise aproximativ 40 de persoane. Şiiţii se consideră discriminaţi la nivelul locurilor de muncă, serviciilor sociale şi serviciilor publice furnizate localităţilor lor.

Bahrain, o mică ţară din Golf, cu o populaţie majoritar şiită, dar care este condusă de o dinastie sunnită, este percepută ca săracă, în comparaţie cu monarhiile petroliere din regiune, rezervele sale de petrol fiind, practic, epuizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici