Echipele româneşti în cupele europene

Anul 2010, început de reprezentatele României în cupele europene la Liverpool şi încheiat la Napoli, intră în categoria celor cu rezultate slabe.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Echipele româneşti în cupele europene

Echipele româneşti în cupele europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fotbalul românesc a început anul 2010 cu o singură echipă rămasă în ediţia 2009-2010 a cupelor europene. Campioana Unirea Urziceni terminase grupa sa din Liga Campionilor pe locul al treilea, fiind trimisă în 16-imile de finală ale Ligii Europa, unde FC Vaslui (eliminată în play-off), Steaua Bucureşti, CFR Cluj, Dinamo Bucureşti şi FC Timişoara (grupe) nu au ajuns.

Unirea nu a putut trece de formaţia engleză FC Liverpool, retrogradată, de asemenea, din Liga Campionilor. Formaţia antrenată de israelianul Roni Levi a pierdut manşa întâi, la 18 februarie, în deplasare, scor 0-1, golul fiind primit în minutul 81 (Ngog). Returul de la Bucureşti (stadionul Steaua), disputat la 25 februarie, a început cu un gol al fundaşului Bruno Fernandes (minutul 19), prin care scorul general a devenit egal. Oaspeţii au reacţionat însă repede şi decisiv. Au marcat de două ori până la pauză (Mascherano 30, Babel 41), iar scorul final 1-3 (general 1-4) a fost stabilit de Gerrard (57).

"Primăvara europeană" a fotbalului românesc s-a încheiat înainte de începerea primăverii astronomice. Următoarea "toamnă europeană" avea să înceapă, ca de fiecare dată în ultimii ani pentru echipele noastre, vara devreme.

La startul ediţiei 2010-2011 a cupelor europene am avut, pentru a doua oară, şase echipe. Campioana CFR Cluj (în grupele Ligii Campionilor), vicecampioana Unirea Urziceni (în play-off-ul de non-campioane al Ligii Campionilor), FC Vaslui (locul al treilea şi finalista Cupei României, în play-offul Ligii Europa), Steaua Bucureşti (locul al patrulea, în play-offul Ligii Europa), FC Timişoara (locul al cincilea, în turul al treilea preliminar al Ligii Europa) şi Dinamo Bucureşti (locul al şaselea, în turul al doilea preliminar din Liga Europa, datorită faptului că finala Cupei României a fost jucată de două echipe clasate mai sus).

Dinamo a început cursa la 15 iulie, când a învins, în Republica Moldova, la Chişinău, formaţia Olimpia Bălţi, scor 2-0. Returul din 22 iulie s-a încheiat cu scorul de 5-1 şi, implicit, cu o calificare. O săptămână mai târziu, la Bucureşti au venit croaţii de la Hajduk Split, pe care dinamoviştii i-au învins cu scorul de 3-1. În minutul 23 al returului de la 5 august, gazdele aveau deja 2-0, iar un sfert de oră mai târziu se stabilea scorul final: 3-0, Dinamo fiind eliminată înainte de play-off.

În turul al treilea preliminar a intrat şi FC Timişoara. După 2-1 în Finlanda, cu MYPA Anjalankoski, în retur oaspeţii conduceau cu 2-0 în minutul 20 şi cu 3-0 în minutul 25! Timişorenii au egalat şi s-au calificat abia în minutul 90+2! MYPA este ultima echipă calificată în ediţia 2010-2011 a cupelor europene, fiind a treia formaţie acceptată (în primul tur preliminar) pe baza clasamentului fair-play.

În play-off, la Timişoara a venit Manchester City. Englezii au câştigat cu 1-0 şi apoi cu 2-0 în retur.

În acelaşi play-off au început competiţia Steaua şi FC Vaslui, lângă care a apărut Unirea Urziceni, eliminată din calificările Ligii Campionilor.

Steaua a învins, la Bucureşti, formaţia elveţiană Grasshopper Zurich, scor 1-0. În retur, a primit gol în minutul 77, dar s-a calificat, scor 4-3, după loviturile de departajare.

În grupa K, Steaua a avut adversari numai din ţări cu fotbal puternic. A început cu înfrângere la FC Liverpool, scor 1-4. Apoi, steliştii au primit vizita italienilor de la SSC Napoli, pe care i-au condus cu 3-0 în minutul 16! Un sfert de oră mai târziu, Kapetanos a fost eliminat, iar oaspeţii au egalat şi au stabilit scorul final în minutul 90+8. A urmat "dubla" cu olandezii de la FC Utrecht, 1-1 în deplasare şi 3-1 acasă, o remiză în returul cu englezii (1-1), iar Steaua trebuia să nu piardă, în ultima rundă, la Napoli, pentru a se califica. Românii au rezistat până în minutul 90+3, când gazdele au marcat şi s-a terminat 1-0. Steaua a terminat grupa pe locul al treilea, cu 6 puncte.

FC Vaslui a intrat în play-off. Tot de acolo a şi ieşit. După 0-0 acasă cu Lille OSC, înfrângerea din Franţa, 0-2, a pus capăt aventurii europene a formaţiei moldave.

Unirea Urziceni a intrat în play-off-ul echipelor non-campioane din Liga Campionilor, însă nu a marcat în "dubla" cu Zenit Sankt-Petersburg: 0-0 pe stadionul Steaua, 0-1 în Rusia. În play-off-ul Ligii Europa, românii s-au deplasat la Split, unde fusese eliminată Dinamo. Unirea a deschis scorul în prima repriză (Frunză 34), dar a condus doar cinci minute, după care a primit patru goluri, fără să mai înscrie. La Bucureşti, pe stadionul Steaua, vicecampioana României a deschis din nou scorul, în minutul 2 (Bilaşco), dar nu a putut nici măcar să câştige la limită, fiind egalată cu două minute înainte de final. Într-o grupă cu Zenit, Anderlecht Bruxelles şi AEK Atena, formaţia care a eliminat Dinamo şi Unirea Urziceni a terminat ultima, înregistrând o victorie şi cinci înfrângeri.

CFR Cluj a fost repartizată în grupa E a Ligii Campionilor. După victoria de acasă cu elveţienii de la FC Basel, scor 2-1, au urmat înfrângerile de la Roma (1-2), Munchen (2-3), Cluj-Napoca (0-4 cu Bayern) şi Basel (0-1). Înaintea ultimei etape, clujenii nu mai avea şanse nici măcar la locul al treilea din clasamentul grupei. S-a terminat 1-1, acasă, cu AS Roma, campioana României adunând numai patru puncte.

(Material realizat de Luminita Turcu, Mihnea Totann).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici