Elveţienii despre Cluj-Napoca: Deşeuri, cocioabe şi câini morţi, sărăcie ca în Africa de Sud

Trimisul cotidianului elveţian Blick la Cluj-Napoca pentru meciul CFR Cluj - FC Basel, programat miercuri, în Liga Campionilor, descrie oraşul ca fiind unul al contrastelor, cu zone în care sărăcia este comparabilă cu cea din unele suburbii ale oraşelor din Africa de Sud.

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului Elveţienii despre Cluj-Napoca: Deşeuri, cocioabe şi câini morţi, sărăcie ca în Africa de Sud

Blick despre Cluj-Napoca: Deşeuri, cocioabe şi câini morţi, sărăcie ca în Africa de Sud (Imagine: Mediafax Foto)

"Drumul este denivelat. Sunt gropi mari cât căzile de baie. Şoferul trebuie să fie mereu atent, să nu rupă maşina. Pe mijlocul străzii plină de găuri, un om merge alături de o vacă. Puţin mai încolo, se vând alimente lângă covoare. Bine aţi venit la Cluj, al patrulea oraş al României ca mărime, aflat exact la jumătatea drumului dintre Budapesta şi Bucureşti, locul în care FC Basel îşi începe a treia aventură în Liga Campionilor", notează, în debutul reportajului cu titlul "Deşeuri, cocioabe şi câini morţi", trimisul publicaţiei helvete la Cluj-Napoca.

Sub titlul intermediar "Sărăcie mare în «Mexico City»", jurnalistul continuă să descrie ceea ce vede prin oraş: "În centru există locuri frumoase; pe parcursul anului studenţesc trăiesc aici aproximativ 100.000 de studenţi. Dar cu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului, cu atât mai mare e sărăcia. În faţa unui bloc sărăcăcios, poţi vedea un câine care zace mort pe stradă şi un morman de gunoi. Câţiva copii se joacă, alergând după fluturi printre nişte deşeuri de automobile părăsite. Două fete tinere curăţă un covor pe care doresc să îl vândă. Sau probabil pe care sunt nevoite să îl vândă. «Mexico City» este poreclit cartierul în care aproape nimeni nu are un loc de muncă. Oamenii trăiesc aici pe stradă sau în construcţii improvizate din fier vechi ori cocioabe din lemn, ca în Africa de Sud. Apa curentă şi sursele de energie electrică sunt lux".

Ziaristul concluzionează prin a consemna diferenţa evidentă dintre oamenii cu mulţi bani, de genul patronului clubului CFR Cluj, Arpad Paszkany, şi cei care trăiesc la limita subzistenţei: "Cine are un loc de muncă aici lucrează mai ales în industria de căi ferate şi în cea de automobile. Dar Cluj este un oraş al contrastelor. Prăpastia dintre bogaţi şi săraci este mare. În timp ce, în Piaţa Sfatului, dependenţii de droguri, alcoolicii şi copiii şomerilor luptă zilnic împotriva foamei şi setei, pentru CFR Cluj banii nu contează. Proprietarul clubului se numeşte Arpad Paszkany şi este un antreprenor de succes. În ultimii ani, el a investit peste 100 de milioane de franci elveţieni în clubul de fotbal. Este fan Ferrari şi Iron Maiden, iar după ce a câştigat, anul acesta, tripla campionat-Cupă-Supercupă, vrea să facă furori şi în Europa. Dar oamenilor din Piaţa Sfatului puţin le pasă. Oricum, ei nu şi-ar permite să-şi cumpere un bilet la meci, care costă între 7 şi 75 de franci".

CFR Cluj va întâlni formaţia elveţiană FC Basel în prima etapă a Ligii Campionilor, grupa E. Partida se va disputa miercuri, de la ora 21.45, pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" din Cluj-Napoca.

Nu este pentru prima dată când cotidianul elveţian scoate în evidenţă aspectele negative din România. În 2004, cu ocazia meciului de Cupa Davis dintre România şi Elveţia, Blick a făcut, sub titlul "Şoc cultural pentru Roger Federer", o paralelă între Bucureşti şi Melbourne. "Şase la sută dintre copii sunt subalimentaţi, 2000 de tineri nu au adăpost, 369 de români dintr-o mie posedă un televizor, iar telefoanele mobile sînt la fel de rare ca o maşină curată", se arăta în materialul din Blick.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici