- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (24.09.2023, 16:11)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Etiopianca Tigist Assefa doboară recordul mondial de maraton feminin la Berlin
Etiopianca Tigist Assefa a doborât duminică, la Berlin, recordul mondial al maratonului feminin, depăşindu-l cu peste două minute faţă de recordul precedent şi obţinând un timp oficial de două ore, 11 minute şi 53 de secunde.
Urmărește
236 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Assefa, care anul trecut stabilise un record al traseului cu un record personal, a stabilit un ritm fulminant la începutul cursei, debarasându-se treptat de orice concurenţă pentru a pulveriza recordul kenienei Brigid Kosgei, de două ore 14 minute şi patru secunde, stabilit în 2019.
În mod remarcabil, timpii ei au fost mai rapizi după jumătatea traseului.
"Ştiam că vreau să merg pentru recordul mondial, dar nu m-am gândit niciodată că voi reuşi acest timp", a declarat tânăra de 26 de ani, fostă alergătoare de 800 de metri. "A fost rezultatul unei munci grele".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cu timpul ei, ea a stabilit un reper pentru Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris, în timp ce, în acelaşi timp, are asigurat un loc în echipa olimpică etiopiană pentru 2024.
"Am stabilit un reper acum. Decizia nu îmi aparţine mie, ci oficialilor. Depinde de Comitetul Naţional să mă selecteze pentru echipă".
Victoria ei remarcabilă a umbrit recordmanului mondial masculin Eliud Kipchoge, deţinătorul recordului mondial, care a obţinut a cincea victorie pe traseul rapid şi plat din centrul oraşului Berlin.
Kenyanul în vârstă de 38 de ani, care îşi propune să câştige a treia medalie olimpică la maraton anul viitor la Paris, nu s-a apropiat de recordul pe care l-a stabilit anul trecut la Berlin, terminând cu timpul de două ore şi două minute şi 42 de secunde.
"Întotdeauna învăţ din fiecare cursă şi din fiecare victorie", a declarat Kipchoge. "Sunt foarte fericit că am câştigat pentru a cincea oară la Berlin şi voi folosi aceste lecţii în pregătirea mea pentru Jocurile Olimpice."
Compatriotul Vincent Kipkemoi a fost al doilea, cu un timp de două ore, trei minute şi 13 secunde, iar etiopianul Tadese Takele al treilea.
Activiştii pentru climă, care ameninţaseră că vor perturba evenimentul, au încercat să alerge pe traseu cu găleţi de vopsea portocalie, dar au fost rapid opriţi şi luaţi de poliţie cu câteva minute înainte de start.
Assefa, care a început să concureze la maraton abia în luna aprilie a anului trecut, şi-a arătat clar intenţiile încă de la început, cu un ritm sufocant.
Împreună cu compatrioata sa Workenesh Edesa au reuşit să se distanţeze de grupul de urmăritori, dar Edesa nu a putut ţine pasul şi a abandonat la kilometrul 17.
La jumătatea distanţei, ea a înregistrat un timp de o oră, şase minute şi 20 de secunde şi a fost una dintre cele şase atlete care au înregistrat un timp de record mondial în acea etapă, maratonul de la Berlin fiind unul dintre cele mai rapide din lume.
Nu a avut nicio problemă în a-şi menţine ritmul, iar la kilometrul 37 a fost cu doar trei secunde pe kilometru mai slabă decât timpul lui Kipchoge în aceeaşi etapă, obţinând un record mondial remarcabil.
Sheila Chepkirui din Kenya s-a clasat pe locul al doilea la aproape şase minute în urma ei, iar Magdalena Shauri din Tanzania pe locul al treilea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Sepsi OSK – FCSB. Două echipe echilibrate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe