Eva Tofalvi şi Paul Pepene, speranţele schiului românesc la Jocurile Olimpice de la Soci

Eva Tofalvi la biatlon şi Paul Dumitru Pepene la schi fond reprezintă speranţele schiului românesc la cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduită de Soci, în perioada 7-23 februarie.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Eva Tofalvi şi Paul Pepene, speranţele schiului românesc la Jocurile Olimpice de la Soci

Eva Tofalvi şi Paul Pepene, speranţele schiului românesc la Jocurile Olimpice de la Soci (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

În ciuda condiţiilor precare dar şi în lipsa zăpezii care a afectat serios pregătirea, Federaţia Română de Schi şi Biatlon a reuşit să califice la Soci nouă sportivi la patru discipline. Obiectivele federaţiei sunt însă legate de numele a doar doi participanţi.

"Eva Tofalvi şi Paul Pepene sunt sportivii noştri de la care aşteptăm rezultatele cele mai bune. Obiectivele noastre sunt o clasare în primele zece locuri la biatlon, prin Eva, şi o clasare în primele cincisprezece poziţii la schi fond, prin Paul Pepene. Eu consider că aceste rezultate sunt realizabile, mai ales că cei doi nu se află la prima participare la Jocurile Olimpice. Ne bazăm pe experienţa şi ambiţia lor de a se clasa cât mai sus în ierarhiile finale", a declarat pentru agenţia MEDIAFAX, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, Puiu Gaspar.

În vârstă de 35 de ani şi legitimată la clubul ASA Miercurea Ciuc, Eva Tofalvi are deja patru participări la Olimpiadă, Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Torino 2006 şi Vancouver 2010, şi este cea mai titrată sportivă din delegaţia de 24 pe care România o va deplasa la Soci. De altfel, ea va fi portdrapelul României pentru a doua oară consecutiv.

"Eva are destule participări la Olimpiadă pentru a ne da speranţe. Este câştigătoare de Cupă Mondială la biatlon şi dacă prinde o zi bună îşi poate depăşi performanţa de la Vancouver unde a terminat pe locul 11", susţine Gaspar.

Norocul este şi la biatlon un element destul de important în concurs, iar reprezentanţii federaţiei speră ca acesta să nu o mai ocolească pe Eva Tofalvi aşa cum s-a întâmplat la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice. "Ea este pregătită, dar are nevoie şi de puţin noroc, fără de care nici la biatlon, ca de altfel în niciun sport, nu poţi face performanţă. La Vancouver în 2010 pot spune că a avut ghinion. Cred că atunci putea foarte bine să obţină şi o medalie, pentru că înaintea penultimului foc era pe locul trei sau patru, dar a ratat şi a căzut până pe 11, poziţie pe care a şi încheiat. De asta spun că Eva are potenţial şi poate obţine mai mult la Soci", a explicat oficialul federaţiei.

La 25 de ani, Paul Dumitru Pepene va participa la Soci pentru a doua oară la Jocurile Olimpice după ce a luat startul la ediţia precedentă de la Vancouver. "Avem încredere în Paul. A fost campion mondial de tineret (n.r. - proba de urmărire pe distanţa de 30 de kilometri) şi are deja în spate o Olimpiadă. S-a pregătit foarte bine, acum depinde şi de cum se va simţi la concurs. Un loc 15 ar însemna foarte mult pentru noi", a spus Gaspar despre sportivul legitimat la CS Dinamo Bucureşti.

Cea mai mare surpriză a schiului românesc din ultimii ani o reprezintă calificarea lui Sorin Iulian Pîtea la doar 16 ani în concursul de sărituri cu schiurile de la Jocurile Olimpice de la Soci. Obiectivul acestuia în acest an era calificarea la Campionatul Mondial de juniori, dar rezultatele de la etapele de Cupă Mondială l-au propulsat direct la Olimpiadă. "Ce a reuşit el este o mare, mare performanţă. E prima participare a României la sărituri cu schiurile de la Albertville 1992 încoace. De atunci România nu a mai reuşit o participare până a apărut acest copil de 16 ani. Sunt atât de fericit că s-a calificat, cred că este una dintre cele mai mari surprize pe care le-am trăit", a menţionat secretarul general al federaţiei.

Chiar dacă entuziasmul este mare în ceea ce priveşte calificarea lui Iulian Pîtea, conducerea Federaţiei Română de Schi şi Biatlon rămâne totuşi realistă faţă de posibilităţile acestuia la Soci. "Nu am apucat să discutăm cu el şi antrenorul pentru că au fost în Japonia la etapa de Cupa Mondială. Şi de altfel nici nu vrem să îi impunem un obiectiv. Suntem realişti, nu poate face minuni la această vârstă şi să ajungă în top. Noi suntem foarte mulţumiţi de calificare. Însă dacă la Soci reuşeşte să ajungă în manşa a doua a concursului ar fi un rezultat cu adevărat extraordinar", a adăugat Gaspar.

Înaintea plecării spre Rusia, secretarul general îşi doreşte ca toţi sportivii să fie apţi din punct de vedere medical pentru a concura. "Pregătirea a decurs bine, majoritatea sportivilor s-au antrenat în străinătate pentru că la noi, din păcate, nu a fost zăpadă. Acum nu ne rămâne decât să sperăm că toţi vor fi sănătoşi pentru a putea lua startul la această Olimpiadă", a menţionat Puiu Gaspar.

Marele regret al federaţiei rămâne ratarea calificării celor două echipe ale României de ştafetă la biatlon. "Aveam aşteptări pentru un lot mai numeros la Jocurile Olimpice, însă am pierdut calificarea la ştafetă fete la biatlon. La fel şi la ştafetă băieţi unde, deşi ei s-au calificat, cota de ţară nu ne permite să participăm. Este frustrant pentru că am fi avut şase sportivi în plus la Soci", a adăugat Puiu Gaspar.

Cei nouă sportivi pe care Federaţia Română de Schi şi Biatlon îi va deplasa la Jocurile Olimpice de la Soci sunt: Alexandru George Barbu, Ioan Valeriu Achiriloaie, Ania Monica Germaine Cail - schi alpin; Sara Timea, Paul Constantin Pepene, Florin Daniel Pripici - schi fond; Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu - biatlon; Iulian Sorin Pîtea - sărituri cu schiurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici