- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (08.07.2012, 23:00)
- Romeo Chiriac ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Copilărie distrusă cu pompiţa de aer
O vicecampioană europeană de juniori la înot povesteşte cum antrenorul Mihai Sandu o îndemna să-şi introducă aer în fund pentru a smulge sutimi de secundă. Din cauza aerului pompat în intenstine, sportiva a făcut hernie la doar 16 ani. Apoi, când a născut, a fost obligată să o facă prin cezariană.
Urmărește
693 afișări
EXCLUSIV: Copilărie distrusă cu pompiţa de aer (Imagine: Cosmin Dan/Arhiva Mediafax Foto)
E o femeie normală. Se apropie de 35 de ani, are un copil. Doar formele trădează că în tinereţe a făcut sport de performanţă. Înotul dezvoltă musculatura. Dincolo de forme, femeia de faţă ascunde nişte cicatrice. Unele sunt fizice, urmele acelea albe care demască un traumatism indiferent de timpul scurs. Celelalte nu se văd.
"Aş vrea să uit ce a fost atunci. Aveam 14 ani şi jumătate, eram o copilă, nu bănuiam ce o să se întâmple", îşi începe, cu multă reţinere, mărturisirea fosta sportivă. Nu vrea să nu i se dezvăluie identitatea: "Băiatul meu nu trebuie să afle vreodată prin ce momente groaznice a trecut mama lui".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Se întâmpla în 1993. Puştoaica, elevă la liceul Emil Racoviţă din Bucureşti, visa la performanţele Tamarei Costache. "Coşmarul a început atunci când antrenorul Mihai Sandu mi-a dat o pompiţă ca să-mi bag aer în fund, pentru a obţine rezultate mai bune", spune ea. "Mi-a zis că nu o să păţesc nimic din cauza asta. Mai târziu mi-am dat seama că m-a minţit. Mă punea să o fac înainte de probă cu vreo 20 de minute. Am fost prima din grupă care am fost pusă să fac aşa ceva. Apoi au urmat şi ceilalţi. Ne zicea să nu discutăm despre asta între noi. Dar noi vorbeam, ştiam unul de altul".
Fosta sportivă spune că nu-i ies din cap nici acum durerile înfiorătoare de burtă cauzate de aerul introdus în fund. Închipuiţi-vă! Metoda folosită de Mihai Sandu pentru a îmbunătăţi timpii e utilizată şi în lumea mafiei, doar că acolo scopul e de pedepsire a rivalilor sau datornicilor. Durerile sunt atroce în orice caz. "Intram stresată în concurs după ce făceam asta, mă incomoda rău, nu mi se părea un lucru ok. Iar dacă după competiţie nu puteam să fac bazin de recuperare - că doar aşa puteam scoate aerul mai repede - aveam dureri înfiorătoare de burtă", adaugă ea.
Fosta înotătoare spune că a fost pusă să-şi bage aer în fund la două concursuri internaţionale, la majoritatea celor naţionale şi la unele antrenamente. "Tot încerc să aflu dacă asta m-a ajutat într-adevăr să obţin timpi mai buni. Antrenorul îmi zicea că obţin 20-30 sutimi în plus. Însă, din cauza durerilor, ajunsesem să-l mint. Mă duceam în vestiar, dar nu îmi mai băgam aer şi îi spuneam că am făcut-o. Mi se părea că uneori obţin cam aceiaşi timpi. Acum am rămas cu sănătatea distrusă şi cu ruşinea", spune sportiva cu amărăciune.
Din cauza presiunii pe intestin, plus a ţesuturilor slăbite de metoda barbară, înotătoarea a fost nevoită să se opereze de hernie la 16 ani. "A fost oribil numai când a trebuit să povestesc despre asta medicilor si părinţilor. La început nu ştia nimeni. Intram în pământ de ruşine".
Dar cel mai cumplit a fost după operaţie, continuă ea. "Am revenit la antrenamente la Sandu, care n-a fost prea impresionat că m-am operat de hernie. Şi ce credeţi că-mi cere? Să-mi bag în continuare aer în fund. Am fost şocată. Credeam că am scăpat de acest coşmar. Auzisem că pe alţi copii i-ar fi obligat să facă asta. Atunci am decis să plec de la el. Salvarea a venit de la Doina Sava, la care m-am mutat"
"După ce a venit la mine, doi ani mi-au trebuit ca s-o recuperez după operaţie. Apoi, la naştere a avut probleme deoarece i se slăbise peritoneul bilateral, fiind nevoită să facă cezariană. Nu este normal să fie introdus un obiect străin în corp", povesteşte Doina Sava, antrenoarea care a stat în spatele Cameliei Potec la aurul olimpic de la Atena.
De metoda lui Mihai Sandu nu "beneficia" orice înotător, ci doar cei care puteau obţine rezultate. "Se vorbea că e pe principiul bărcii pneumatice, că ai o poziţie mai sus în apă si că ajută la creşterea flotabilităţii. Dar am înteles şi că poate întrerupe creşterea", spune Doina Sava.
În lumea sportului, se vorbeşte că înotătorii germani şi ruşi foloseau metoda "pompiţei" încă din anii ’70. Au existat zvonuri despre existenţa unui scandal intern chiar în 1996, la Jocurile de la Atlanta, dar totul a fost muşamalizat.
Copilaşul pe care îl are acum înotătoarea a ajutat-o să mai uite de traumele suferite în perioada când făcea nataţie. "Puiuţul meu m-a ajutat enorm să mai uit de ce am păţit atunci. Da. Şi la naştere am avut de suferit. Pe lângă că am avut dureri în perioada sarcinii, am fost obligată să fac cezariană din cauza operaţiei de hernie. Da bine măcar că este sănătos copilaşul meu".
Fosta înotătoare se întristează când este întrebată dacă îşi va da copilul la nataţie. "Nu. Aici nu, poate în altă parte".
Antrenorul Mihai Sandu continuă să aibă grijă de copiii care vor să facă nataţie. E profesor la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Bucureşti.
Contactat de ProSport, directorul liceului, Marcela Hustea, spune că are o relaţie foarte proastă cu Sandu. "Am o relaţie foarte proastă cu acest om. Îmi face tot soiul de reclamaţii peste tot. Părinţii nu cred că au vina pentru acest lucru. Până îşi dădeau seama, el îşi făcea treaba. Sunt în conflict direct cu el de când am venit directoare". Între timp, copii continuă să se pregătească în bazin, urmăriţi de pe margine de un tip mustăcios şi cu ochelari, care acum câţiva ani voia să bată recorduri cu o pompiţă de aer.
Sandu susţine că tot ceea ce spune fosta înotătoare sunt nişte născociri şi o acuză pe Doina Sava: "Nu mai este sportiva mea de 9 sau 10 ani. Nu e adevărat că aş fi îndemnat-o să facă aşa ceva. Nu a revenit la mine după 16 ani. Sunt niste născociri. A luat-o Doina Sava, dar n-a mai obţinut niciodată rezultatele care le-a avut cu mine. În schimbul acestei poveşti, a plimbat-o pe la nişte concursuri de Cupă Mondială, dar fără rezultate. Pentru discreditarea mea. Cum s-o îndemn eu să facă aşa ceva? Susţine nişte prostii. Doina Sava a mai născocit şi alte poveşti cu alţi sportivi ca să-şi justifice lipsa rezultatelor. Vedeţi că şi cu Potec sunt nişte probleme pe acolo, dar pentru că a ajuns campioană olimpică nu se mai spun".
El a mai precizat, referitor la problemele invocate în cazul Cameliei Potec: "Camelia Potec nu-l mai recunoaşte ca antrenor pe Puiu Ionescu de la Brăila. La fel şi sportiva pe care mi-a luat-o Sava, nu-mi mai dă bună ziua. Cam asta e practica, toţi sportivii care ajung pe la Doina Sava uită de antrenorii care i-au format, că aşa le impune ea. Apoi Doina Sava practică dopingul. Căutaţi-l pe Cezar Bădiţă, care a fost suspendat pe motive de dopaj. Întrebaţi-l pe Bădiţă cum îi fura premierile Doina Sava. Şi nu numai lui".
Întrebat dacă a auzit că s-ar folosi practici precum cele menţionate de fosta sa sportivă în alte părţi, de către germani sau ruşi, Mihai Sandu a răspuns: "N-am auzit de aşa ceva, nici la nemţi nici la ruşi". "Eu nu am îndemnat niciodată pe nimeni să facă asta. Acum sunt la Racoviţã, dar am fost şi la Steaua sau coordonator la Centrul Olimpic de juniori. Am peste 1000 de medalii cucerite la competiţii interne si internaţionale. Aş putea zice că mă apropii de 2000. Am avut rezultate excelente, dar acum nu mai am din cauza directoarei Huştea de la Racoviţă, care vrea să ne distrugă, să controleze ea tot.. Şi apoi din cauza Doinei Sava, care ne fură copii valoroşi...", a adăugat el.
"Este un abuz grav la adresa copilului. Traumele nu sunt numai din punct de vedere fizic şi al sănătăţii, sunt şi de ordin emoţional. Traumele emoţionale au început exact de când a fost obligată să facă acest lucru, asta lasă urme pe viaţă. Apoi, este abuz sexual. Scrie foarte clar în definiţia abuzului sexual că el nu trebuie să se consume, nu trebuie să aibă loc contactul. Este şi acea acţiune asupra unui copil, de atingere şi nu numai de atingere a organelor sexuale. Am avut un caz în care fetele erau hărţuite verbal care a fost considerat abuz sexual", a declarat Cătălina Florea, director executiv la Asociaţia Telefonul Copilului
Profesorul doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a vorbit despre repercusiunile "metodei pompiţa" asupra organismului uman. "Nici nu mi-a trecut prin cap aşa ceva, în experienţa mea nu am auzit de astfel de practici. Nu ştiu unde ar putea fi încadrată. Viol, cum este definit în codul penal, nu este. Mai curând, ca măsură de, nici nu ştiu cum să-i spun, poate dumping. Ca metodă de dumping, aerul introdus sub presiune poate să producă compresii, dar trebuie să mă interesez. Se raportează doar la dumping medicamentos. Teoretic este posibil să facă hernie, prin presiunea aerului să se facă modificări de col uterin, de uter, mai ales dacă a fost de lungă durată. Se poate, teoretic, să i se subţieze peritoneul, dar trebuie să mă interesez", a explicat Astărăstoae.
(Material realizat de Romeo Chiriac, romeo@mediafax.ro).
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe