EXCLUSIV: Laszlo Sepsi cere instanţei de dreptul muncii rezilierea contractului cu FC Timişoara

Jucătorul Laszlo Sepsi a deschis o acţiune în faţa instanţelor de dreptul muncii împotriva clubului de fotbal FC Timişoara, pentru încetarea contractului, dupa ce gruparea nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare stabilite in contract, demersul constituind o premieră în lumea fotbalului.

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Laszlo Sepsi cere instanţei de dreptul muncii rezilierea contractului cu FC Timişoara

EXCLUSIV: Laszlo Sepsi cere instanţei de dreptul muncii rezilierea contractului cu FC Timişoara (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Demersul vine după ce Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor (CSL) din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a refuzat să pronunţe o hotărâre în acest caz, deşi aceasta fusese programată pentru 3 mai 2011.

Firma de avocatură Chiuariu & Asociaţii se adresează instanţei de dreptul muncii în cazul Sepsi împotriva FC Timişoara, pentru rezilierea contractului, după ce Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor din LPF refuză "în mod nejustificat" să ia o decizie.

Laszlo Sepsi a depus la sfârşitul anului trecut o plângere la CSL din cadrul LPF pentru a îşi recupera drepturile financiare neachitate de către club.

Până în prezent, clubul de fotbal îi datorează lui Sepsi mai mult de jumătate din obligaţiile financiare pentru anul competiţional 2010 - 2011, după ce a plătit cu întârzieri foarte mari sumele restante din trecut.

"Ceea ce s-a întamplat în faţa Comisiei de Soluţionare a Litigiilor e dincolo de orice s-ar fi putut închipui şi ne arată că activitatea acestui organism trebuie regândită. Pe de o parte, un litigiu simplu, în care clubul nu-şi plăteşte jucătorul şi contractul trebuie să înceteze. Pe de altă parte, Comisia, care refuză pur şi simplu să pronunţe o hotarare", a declarat avocatul Tudor Chiuariu.

În opinia acestuia, prin această modalitate absolut inedită de a se raporta la un litigiu aflat pe rolul său, Comisia îi refuză lui Sepsi dreptul de acces la justiţie şi îi încalcă dreptul la muncă, inclusiv dreptul de a termina acest contract sau de a începe unul nou. "De aceea am decis sa ne adresăm instanţelor de dreptul muncii pentru încetarea contractului şi recuperarea salariilor restante", a spus Chiuariu.

"Întreaga procedură administrativ-jurisdicţională organizată de comisia LPF s-a desfăşurat cu încălcarea unor garanţii procedurale fundamentale circumscrise dreptului la un proces echitabil, prevăzute de articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi articolul 21 din Constituţie. Astfel, i-au fost încălcate reclamantului dreptul de acces la instanţă, dreptul de a-i fi soluţionată cererea într-un termen rezonabil, dreptul la un tribunal independent şi imparţial, precum şi dreptul la apărare", a spus Tudor Chiuariu, partener senior al firmei de avocatură Chiuariu & Asociaţii.

Dreptul de acces la instanţă, garantat de asemenea prin articolul 6 CEDO şi prin articolul 21 din Constituţie, este grav încălcat prin refuzul de a se pronunţa o hotărâre, fără nicio justificare, în ciuda solicitărilor transmise zilnic în acest sens Comisiei din cadrul LPF, a subliniat sursa citată.

Dreptul la soluţionarea cererii într-un termen rezonabil a fost violat prin amânarea repetată şi nejustificată a cauzei (prelungirea repetată şi nejustificată a administrării expertizelor dispuse în cauză, acordarea unor noi termene de judecată din motive ce nu justificau amânarea etc.), arată Chiuariu.

Jucătorului i-a fost încălcat şi dreptul la judecarea cauzei de un tribunal independent şi imparţial, prin modalitatea de constituire a CSL, iniţial exclusive din membrii desemnaţi de reprezentanţii cluburilor, iar ulterior majoritar din membri desemnaţi de reprezentanţii cluburilor (trei din totalul de cinci membri).

Comisia cu atribuţii jurisdicţionale a LPF a încălcat jucătorului în nenumărate rânduri dreptul la apărare şi dreptul de acces la dosar, prin refuzul de a răspunde numeroaselor solicitări de comunicare a încheierilor de şedinţă şi a componenţei nominale a comisiei. În lipsa unei hotărâri ce trebuia pronunţată acum mai bine de o lună, jucatorul este îndreptăţit să apeleze la instanţele de drept comun, precizează avocatul Chiuariu, fost ministru al Justiţiei şi deputat PNL.

Vicecampioana FC Timişoara şi Gloria Bistriţa, locul 15, nu au primit licenţa pentru sezonul 2011/2012 al Ligii I, a anunţat, marţi, preşedintele Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere a Cluburilor, Mihai Alexandru Micu. FC Timişoara nu a primit licenţa pentru datorii la bugetul statului şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi. Într-o declaraţie televizată, preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, a declarat, marţi, că gruparea sa nu are nicio datorie faţă de Benfica Lisabona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici