EXCLUSIV: Lucien Favre: Nicu e un jucător valoros, polivalent, rapid, altruist şi are caracter

Elveţianul Lucien Favre, antrenorul germanului de origine română de la formaţia Hertha BSC Berlin, Maximilian Nicu, a declarat, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, că proaspătul nostru internaţional este un fotbalist polivalent, rapid, devotat echipei, un jucător şi un om de caracter.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Lucien Favre: Nicu e un jucător valoros, polivalent, rapid, altruist şi are caracter

Lucien Favre: Nicu e un jucător valoros, polivalent, rapid, altruist şi are caracter (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Favre spune că a descoperit calităţile lui Maximilian Nicu urmărindu-l mai mult timp pe germanul de origine română, care, în ediţia trecută, juca la divizionara secundă SV Wehen Wiesbaden.

"Noi, la Hertha, urmărim în mod constant piaţa fotbaliştilor din Germania, dar şi din afara ţării. Cu mult înaintea începerii actualei ediţii de campionat, l-am urmărit pe Nicu, timp în care am şi stat de vorbă de mai multe ori. După câteva săptămâni de monitorizare şi de discuţii, ne-am decis să-l aducem la Berlin", spune antrenorul actualului lider din 1.Bundesliga.

Tehnicianul elveţian declară că a descoperit numeroase calităţi de fotbalist la jucătorul intrat în vizorul selecţionerului României, Victor Piţurcă. "Nicu este un fotbalist rapid şi aleargă foarte mult. De asemenea, joacă foarte mult în slujba echipei sale, este foarte valoros pentru grupul din care face parte. Pe lângă asta, are şi un caracter remarcabil".

Favre este încântat de faptul că Nicu poate da un randament ridicat în mai multe zone ale terenului: "Vorbim despre un fotbalist capabil să evolueze pe multe posturi. La Hertha, prefer, cel puţin deocamdată, să-l folosesc pe partea stângă a liniei mediane. Dar dacă este nevoie, el poate juca şi în centrul terenului sau pe postul de mijlocaş dreapta".

Întrebat despre capitolele care ar trebui îmbunătăţite imediat în jocul lui Maximilian Nicu, Lucien Favre a răspuns că posibilul "tricolor" nu are lacune evidente, dar trebuie să continue să progreseze, ca oricare alt fotbalist.

"Fiecare jucător poate deveni din ce în ce mai bun, de-a lungul întregii sale cariere. Eu îi sfătuiesc pe toţi elevii mei ca, pe durata antrenamentelor, să lucreze întotdeauna intens acolo unde sunt punctele lor slabe. În concepţia mea, asta este valabil pentru toată lumea, indiferent că vorbim despre un jucător tânăr sau despre unul aflat spre finalul carierei", a mai spus şeful liderului din campionatul Germaniei.

Lucien Favre are 51 de ani şi a jucat de 24 de ori în echipa naţională a Elveţiei, fiind un fotbalist tehnic, mijlocaş de creaţie.

A evoluat la FC Echallens, Yverdon-Sports şi Servette Geneva, însă cariera i-a fost întreruptă la 13 septembrie 1985, când avea numai 27 de ani, din cauza unei grave accidentări provocate de liberoul formaţiei Vevey-Sports, Pierre-Albert Chapuisat. Deşi acesta l-a lovit violent pe Favre în genunchi, arbitrul partidei respective nici nu a acordat fault, însă Chapuisat a fost nevoie să plătească după doi ani de proces, fiind găsit vinovat pentru vătămare corporală. Favre a revenit pe gazon după o lungă perioadă şi a mai jucat până în 1991.

Trei ani mai târziu, Favre a debutat ca antrenor, la FC Echallens, formaţie pe care a promovat-o, surprinzător, în liga secundă. În perioada 1997-2000, a antrenat-o pe Yverdon-Sports, grupare pe care a dus-o în prima ligă, unde a reuşit să termine pe poziţia a cincea. A urmat Servette Geneva şi, imediat, primul său trofeu ca antrenor, Cupa Elveţiei (2001), plus optimi de finală în Cupa UEFA şi lansarea în fotbalul mare a actualului căpitan al naţionalei Elveţiei, Alexander Frei (acum atacant la Borussia Dortmund).

În anul 2003, Lucien Favre a preluat-o pe FC Zurich, unde i-a avut ca elevi şi pe românii Adrian Ilie, Iulian Filipescu şi Mihai Tararache. În 2005, Favre a mai câştigat o dată Cupa Elveţiei, devenind, apoi, campion, în 2006 şi în 2007, ani în care a fost ales şi cel mai bun antrenor al Elveţiei.

La 1 iunie 2007, Lucien Favre a făcut pasul în 1.Bundesliga, pe banca tehnică a formaţiei Hertha BSC Berlin, cu un contract valabil până în anul 2010 şi prelungit, în ianuarie 2009, cu încă un an.

În vara anului 2008, Favre l-a adus la Hertha pe mijlocaşul german de origine română, Maximilian Nicu, debutant în 1.Bundesliga. Acesta a fost convocat de selecţionerul României, Victor Piţurcă, în vederea meciurilor cu Serbia şi Austria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2010. FRF a precizat că această convocare a fost făcută sub rezerva dobândirii de către Nicu a cetăţeniei române, până la ora meciului.

Maximilian Nicu s-a născut în data de 25 noiembrie 1982, în Germania (Prien am Chiemsee - Bavaria), ambii săi părinţi fiind români. A debutat, ca fotbalist senior, la SpVgg Unterhaching, jucând apoi la FC Rot-Weiss Erfurt, SV Wehen Wiesbaden şi Wacker Burghausen.

Maximilian Nicu a depus, în data de 23 februarie, la consulatul României din Berlin, actele necesare pentru obţinerea cetăţeniei române, care i-ar permite să evolueze pentru echipa naţională a României.

Ministerul Justiţiei (MJ) a precizat, în data de 3 martie, că nu poate aprecia dacă Nicu Maximilian Johannes Ştefan va fi cetăţean român până în data de 28 martie, când este programat meciul cu reprezentativa Serbiei, din preliminariile Cupei Mondiale - Africa de Sud 2010.

Echipa de club a lui Maximilian Nicu, Hertha BSC Berlin, este lider în 1.Bundesliga, după 24 de etape, având 49 de puncte, cu patru mai multe decât ocupanta locului secund, FC Bayern Munchen, şi va juca, sâmbătă, în etapa a XXV-a, în deplasare la VfB Stuttgart.

Nicu are 23 de jocuri în prima ligă a Germaniei (fiind de 19 ori integralist), patru în Cupa UEFA şi două în Cupa Germaniei. În cele 29 de partide oficiale disputate în tricoul Herthei BSC Berlin, Nicu a marcat de trei ori şi a oferit şapte pase de gol.

Citeşte şi:

Opt stranieri convocaţi de Piţurcă au jucat la echipele lor de club

Maximilian Nicu, convocat în premieră la naţionala României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici