- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (19.06.2022, 22:09)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţia Internaţională de Nataţie restricţionează participarea transsexualilor în competiţiile feminine de elită
Organismul mondial de conducere a nataţiei, FINA, a votat duminică pentru a restricţiona participarea sportivilor transsexuali la competiţiile feminine de elită şi a creat un grup de lucru pentru a stabili o categorie „deschisă" pentru aceştia în anumite evenimente, ca parte a noii sale politici.
Urmărește
721 afișări
Drepturile transsexualilor au devenit un subiect de discuţie important, deoarece sportul încearcă să promoveze incluziunea, asigurându-se în acelaşi timp că nu există niciun avantaj nedrept.
Decizia, cea mai strictă luată de un organism sportiv olimpic, a fost luată în timpul congresului general extraordinar al FINA, după ce membrii au ascultat un raport al unui grup de lucru pentru transsexuali format din personalităţi marcante din domeniul medical, juridic şi sportiv, relatează Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Noua politică de eligibilitate pentru competiţiile FINA prevede că sportivii transsexuali, care au trecut de la bărbat la femeie sunt eligibili pentru a concura doar dacă „pot stabili, spre satisfacţia confortabilă a FINA, că nu au experimentat nicio parte a pubertăţii masculine dincolo de stadiul Tanner 2 (al pubertăţii) sau înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea este mai târziu".
Politica a fost adoptată cu o majoritate de aproximativ 71% după ce a fost supusă votului membrilor celor 152 de federaţii naţionale cu drept de vot care s-au reunit pentru congresul de la Puskas Arena.
„Trebuie să protejăm drepturile sportivilor noştri de a concura, dar trebuie, de asemenea, să protejăm corectitudinea competiţională la evenimentele noastre, în special la categoria feminină la competiţiile FINA", a declarat preşedintele FINA, Husain Al-Musallam.
„FINA va saluta întotdeauna fiecare atlet. Crearea unei categorii deschise va însemna că toată lumea are posibilitatea de a concura la un nivel de elită. Acest lucru nu a mai fost făcut până acum, aşa că FINA va trebui să deschidă calea. Vreau ca toţi sportivii să se simtă incluşi în a putea dezvolta idei în timpul acestui proces."
Problema incluziunii transsexualilor în sport provoacă dispute şi divizări de opinii importante, în special în Statele Unite, unde a devenit o armă în aşa-numitul „război cultural" dintre conservatori şi progresişti.
Noua politică a FINA deschide eligibilitatea şi pentru cei care au „insensibilitate androgenică completă şi, prin urmare, nu au putut experimenta pubertatea masculină".
Înotătorii care au avut „pubertatea masculină suprimată începând cu stadiul Tanner 2 sau înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea este mai târziu, şi care de atunci şi-au menţinut continuu nivelul de testosteron în ser (sau plasmă) sub 2,5 nmol/L." pot, de asemenea, să concureze în cursele feminine.
Sportivii transsexuali (de la femeie la bărbat sau bărbaţi transsexuali) sunt pe deplin eligibili pentru a participa la competiţiile de înot masculin.
Susţinătorii includerii transsexualilor susţin că nu s-au făcut încă suficiente studii privind impactul tranziţiei asupra performanţelor fizice şi că, în orice caz, sportivii de elită au adesea caracteristici fizice aberante.
Dezbaterea s-a intensificat după ce înotătoarea Lia Thomas de la Universitatea din Pennsylvania a devenit prima campioană transsexuală NCAA din istoria Diviziei I, după ce a câştigat proba feminină de 500 de metri liber la începutul acestui an.
Acest lucru a urmat după ce halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard a devenit prima sportivă transsexuală care a concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul trecut.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Performanţă incredibilă. David Popovici s-a calificat în finala mondială a probei de 200 metri liber cu timp de record mondial
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 03:00
-
astăzi, 02:44
Bihor. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Kelemen Hunor a câştigat judeţul