FIFA a suspendat 11 persoane după izbucnirea scandalului de corupţie. LISTA celor puşi sub acuzare de justiţia americană

FIFA a suspendat, miercuri, 11 persoane implicate în cazul de corupţie instrumentat de FBI şi Departamentul american de Justiţie, în colaborare cu autorităţile elveţiene, printre care se numără doi vicepreşedinţi ai forului, Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, informează L'Equipe.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului FIFA a suspendat 11 persoane după izbucnirea scandalului de corupţie. LISTA celor puşi sub acuzare de justiţia americană

FIFA a suspendat 11 persoane după izbucnirea scandalului de corupţie. LISTA celor puşi sub acuzare de justiţia americană (Imagine: HEPTA)

Cei 11 sunt următorii: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Chuck Blazer şi Daryll Warner.

Decizia a fost luată pe baza "anchetei Camerei de investigaţii a Comitetului de Etică al FIFA" şi în urma faptelor prezentate, miercuri, de justiţia americană.

"Acuzaţiile sunt în mod clar legate de fotbal şi sunt de o natură atât de serioasă, astfel încât a fost imperativ să fie luate măsuri imediat. Procedura îşi va urma cursul în linie cu Codul de Etică al FIFA", a declarat Hans-Joachim Eckert, membru al Comitetului de Etică.

Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri dimineaţă, arestări într-un hotel din Zurich, acestea fiind, potrivit New York Times, următoarele:

Jeffrey Webb - Preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;

Jack Warner - Fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;

Eugenio Figueredo - Fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;

Eduardo Li - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Julio Rocha - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;

Costas Takkas - Fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands;

Rafael Esquivel - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;

José Maria Marin - Fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;

Nicolás Leoz - Fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Alejandro Burzaco - preşdintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;

Aaron Davidson - Preşedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - şi preşedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

Mariano Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

José Margulies: acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă elecroinică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, miercuri, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas, ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin, membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Cei şapte erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, în cadrul căruia vor avea loc, vineri, alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Într-un alt dosar, Parchetul elveţian a confiscat, tot miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru "spălare de bani şi management defectuos", în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 şi 2022. Ministerul elveţian de Justiţie a precizat că ancheta penală a fost începută la 10 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici