FIFA începe discuţiile pentru alternative la planul bienal al Cupei Mondiale

Planurile puternic contestate ale FIFA de a organiza Cupa Mondială o dată la doi ani nu se află pe agenda congresului din această săptămână, ci discuţiile se vor concentra pe propuneri alternative, au declarat surse pentru Reuters.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului FIFA începe discuţiile pentru alternative la planul bienal al Cupei Mondiale

FIFA începe discuţiile pentru alternative la planul bienal al Cupei Mondiale

În timp ce delegaţii FIFA vor asculta o actualizare a consultărilor privind modificările aduse calendarului meciurilor internaţionale, controversata propunere de a organiza Cupa Mondială o dată la doi ani, în loc de rotaţia actuală de patru ani, nu va fi supusă la vot.

Planul privind Cupa Mondială, propus de şeful departamentului de dezvoltare globală a fotbalului din cadrul FIFA, Arsene Wenger, şi susţinut de preşedintele Gianni Infantino, s-a lovit de o opoziţie puternică din partea UEFA şi a celor mai importante cluburi europene.

Congresul de joi de la Doha a fost văzut ca o potenţială bătălie decisivă pentru această idee, însă marţi Nasser Al-Khelaifi, preşedintele Asociaţiei Europene a Cluburilor, a declarat că nu este surprins de absenţa acesteia de pe ordinea de zi.

„Pentru noi nu este o idee, practic, aşa că nu credem că trebuie să o discutăm... nu există pentru noi. Cred că nu pot fi mai clar", a declarat qatarezul, care este şi preşedintele lui Paris S.t Germain.

Organismul care guvernează fotbalul mondial, FIFA, spune că discuţiile continuă în legătură cu planurile lui Wenger de a reforma calendarul, care stabileşte turneele şi meciurile care au loc pe parcursul sezonului. Actualul acord privind calendarul expiră în 2024.

Surse au declarat pentru Reuters că, după ce s-au opus cu fermitate planului bienal, oficialii europeni sunt acum implicaţi în discuţiile mai ample privind calendarul, care se aşteaptă să se intensifice în această săptămână în contexte informale.

"Există o altă stare de spirit acum, lucrurile s-au îmbunătăţit între UEFA şi FIFA", a declarat o sursă din fotbalul mondial.

La începutul acestei luni, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a sugerat că FIFA a renunţat acum la ideea lui Wenger.

„O Cupă Mondială bienală este un no go pentru toată lumea din fotbal. Mă bucur că şi FIFA şi-a dat seama de acest lucru", a declarat Ceferin.

„Avem discuţii, dar, în ceea ce mă priveşte, o Cupă Mondială bienală este exclusă. Sunt sigur că vom ajunge la o soluţie cu FIFA în curând".

Victor Montagliani, preşedintele CONCACAF, care guvernează fotbalul în America de Nord, America Centrală şi Caraibe, a lansat ideea de a organiza un alt turneu în intervalul prevăzut pentru Cupa Mondială suplimentară.

Montagliani, care este, de asemenea, vicepreşedinte al FIFA, a sugerat că o soluţie ar putea fi fie un turneu bazat oarecum pe vechea Cupă a Confederaţiilor, care nu a mai fost organizată din 2017, fie o versiune globală a formatului Ligii Naţiunilor, folosită de UEFA şi CONCACAF.

Cupa Confederaţiilor avea loc o dată la patru ani, înaintea Cupei Mondiale, iar la turneul de opt naţiuni participau fiecare dintre câştigătoarele campionatelor continentale, cum ar fi Euro şi Copa America, alături de deţinătoarea Cupei Mondiale şi ţara gazdă.

Deşi nu era considerat un turneu major în Europa, era popular în alte părţi, iar unele surse au declarat că unele discuţii s-au concentrat pe un format eliminatoriu cu 16 echipe.

Formatul Ligii Naţiunilor a fost creat ca o alternativă la meciurile amicale din Europa şi CONCACAF, iar una dintre ideile în discuţie, au declarat sursele, a fost „globalizarea" competiţiei cu finale scurte, asemănătoare modului în care a funcţionat "Final Four" al UEFA.

Următoarea ediţie a Cupei Mondiale va avea loc în Qatar, începând din noiembrie, iar tragerea la sorţi a turneului va avea loc vineri, la Doha.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici