FIFA schimbă regulile de transfer după verdictul UE

FIFA va începe negocierile cu părţile interesate din fotbal cu privire la sistemul de transferuri, după ce Uniunea Europeană a decis că unele dintre aspectele acestuia sunt ilegale, a declarat luni organismul de conducere, citat de Reuters.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului FIFA schimbă regulile de transfer după verdictul UE

FIFA schimbă regulile de transfer după verdictul UE

FIFA va deschide dialogul privind regulile de transfer după verdictul UE

FIFA va începe negocierile cu părţile interesate din fotbal cu privire la sistemul de transferuri, după ce Uniunea Europeană a decis că unele dintre aspectele acestuia sunt ilegale, a declarat luni organismul de conducere al fotbalului, citat de Reuters.

„În zilele următoare, FIFA va invita oficial părţile interesate să comenteze şi să propună idei în legătură cu articolul 17 din RSTP („Consecinţele rezilierii unui contract fără motiv întemeiat”) în vederea consolidării propunerilor şi identificării celei mai bune căi de urmat”, a precizat FIFA în comunicat.

Regulamentul FIFA privind statutul şi transferul jucătorilor (RSTP) prevede că un jucător care reziliază un contract înainte de termen „fără motiv întemeiat” este obligat să plătească despăgubiri clubului, iar în cazul în care jucătorul se alătură unui nou club, aceţtia vor fi responsabili în comun de plata despăgubirilor.

La 4 octombrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), pronunţându-se asupra unui caz foarte mediatizat legat de fostul jucător francez Lassana Diarra, a declarat că aceste dispoziţii sunt ilegale, iar hotărârea este de aşteptat să determine FIFA să îşi revizuiască reglementările privind transferurile.

„Regulile în cauză sunt de natură să împiedice libera circulaţie a fotbaliştilor profesionişti care doresc să îşi dezvolte activitatea mergând să lucreze pentru un nou club”, a declarat CJUE cu sediul în Luxemburg.

FIFA a recunoscut că regulile vor fi modificate.

„FIFA aşteaptă cu nerăbdare să îşi dezvolte în continuare cadrul de reglementare, luând în considerare, evident, opiniile şi contribuţiile tuturor părţilor relevante şi afectate”, a declarat Emilio Garcia Silvero, Chief Legal & Compliance Officer al FIFA.

În timp ce echipa juridică a lui Diarra a declarat că întregul sistem de transferuri se va schimba în urma hotărârii UE, FIFA a susţinut că doar o parte a reglementărilor ar fi afectată.

„Sistemul internaţional de transferuri este format din mai multe elemente: de exemplu, regulile privind perioadele de înregistrare; transferul şi înregistrarea jucătorilor; aplicarea sancţiunilor sportive în anumite cazuri; compensaţiile de formare şi mecanismele de solidaritate pentru a recompensa cluburile de formare; transferul internaţional al minorilor; sistemul de soluţionare a litigiilor pentru a proteja jucătorii şi cluburile deopotrivă în caz de încălcare a contractului oriunde în lume; protecţia jucătoarelor, antrenorilor, echipelor naţionale şi multe altele”, a explicat luni Garcia Silvero.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici