FIFA solicită FA şi publicaţiei The Sunday Times sprijin în scandalul de corupţie

FIFA a solicitat un raport complet de la lordul David Triesman privind acuzaţiile făcute, marţi, în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, la adresa unor membri ai forului internaţional, precum şi prezentarea de dovezi care să-i susţină afirmaţiile, informează site-ul FIFA.

Urmărește
6 afișări

Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a trimis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Federaţiei Engleze de Fotbal (FA), David Bernstein, cu o astfel de solicitare, şi o altă scrisoare publicaţiei The Sunday Times prin care îi cere să trimită forului intenaţional orice dovezi care să susţină declaraţiile lui Triesman.

În scrisoarea către FA, secretarul general îşi exprimă îngrijorarea manifestată de forul internaţional şi de preşedintele Joseph Blatter cu privire la ultimele acuzaţii de corupţie formulate la adresa unor membri ai Comitetului Executiv, în cadrul alegerilor pentru ţările gazdă ale ediţiilor din 2018 şi 2022 ale Cupei Mondiale.

Lordul David Triesman a acuzat în faţa comisiei parlamentare de anchetă mai mulţi membri ai FIFA de "comportament incorect şi neetic". El a citat mai multe nume, printre care Jack Warner, preşedintele Concacaf, paraguayanul Nicolas Leoz, preşedintele Confederaţiei Sud-americane (Conmebol), Ricardo Teixeira, preşedintele Federaţiei Braziliene de Fotbal, şi Worawi Makudi, conducătorul federaţiei din Thailanda.

Triesman a dezvăluit mai multe episoade, printre care unul în care Jack Warner ar fi cerut 2,5 milioane de lire sterline (4 milioane de dolari) pentru construirea de şcoli în Trinidad. De asemenea, Warner fi cerut mai târziu o "donaţie de 500.000 de lire sterline, pentru a asigura transmiterea meciurilor de la CM din 2010 în Haiti, cu scopul de a ridica moralul unei ţări afectate de seismul din 12 ianuarie 2010, soldat cu peste 220.000 de morţi. Triesman a susţinut, de asemenea, că Nicolas Leoz ar fi cerut, în noiembrie 2009, un titlu nobiliar pentru a susţine candidatura Angliei la organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Federaţia Sud-americană de Fotbal (Conmebol) a răspuns vehement acuzaţiilor de corupţie în legătură cu desemnarea gazdelor CM-2018 şi 2022, calificându-l pe unul dintre principalii detractori drept un "impostor fără nicio credibilitate". Fostul preşedunte al comisiei de candidatură engleză pentru CM-2018, Lord David Triesman, "încearcă să mascheze un fiasco al său cu acuzaţii false şi pentru care nu are nicio dovadă", a apreciat Nestor Benitez, purtător de cuvânt al Conmebol. "Este u mare impostor", a adăugat Benitez.

Anglia, candidată la organizarea CM din 2018, a fost eliminată în primul tur al alegerilor, având doar două voturi, Rusia obţinând câştig de cauză. Pentru 2022, Qatarul a fost desemnat drept gazdă.

Deputatul britanic Damian Collins a declarat, marţi, în faţa comisiei de anchetă, că elemente ce nu au fost încă divulgate dintr-o anchetă efectuată de publicaţia The Sunday Times demonstrează că vicepreşedintele FIFA şi preşedintele Confederaţiei Africane de Fotbal, camerunezul Issa Hayatou, şi un alt membru al Comitetului Executiv, ivorianul Jacques Anouma, au primit bani pentru a desemna ţara gazdă a CM din 2022.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici