FOCUS: Bani mai mulţi în Formula 1, FIA îşi vrea partea

Formula One Administration a publicat bilanţul său financiar pe 2010, din care reiese că a acordat echipelor de F1 premii de 658 de milioane de dolari, o sumă cu 21% mai mare decât în anul precedent, iar FIA, prin preşedintele său, a anunţat că doreşte mai mai mulţi bani din drepturile comerciale.

Urmărește
2 afișări

În 2001, FIA, condusă atunci de Max Mosley, a încheiat un acord cu trustul SLEC, administrat de Bernie Ecclestone, prin care a cedat, pentru o perioadă de 100 de ani, drepturile comerciale ale Formulei 1, inclusiv cele TV, în schimbul sumei totale de 315 de milioane de dolari. Valoarea contractului a fost considerată ridicolă, ţinând cont de profitul uriaş făcut Ecclestone din administrarea acestor drepturi.

Astăzi, drepturile comerciale ale Formulei 1 sunt deţinute de Formula One Administration Ltd, o companie din cadrul trustului SLEC, deţinut de CVC Capital Partners, dar în care Ecclestone este acţionar minoritar şi administrează afacerile acestuia.

Rezultatele financiare ale FOA au fost foarte bune, compania înregistrând un profit de 296 de milioane de dolari, la o cifră de afaceri de 1,08 miliarde de dolari (cu doi la sută mai mult decât în anul precedent). Totodată, premiile acordate echipelor au fost cu 164 la sută mai mari decât în 2007, ultimul an al precedentului Acord Concorde, contractul comercial care guvernează Campionatul Mondial de Formula 1, implicând şi team-urile. Actualul Acord Concord va expira la sfârşitul lui 2012.

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism, Jean Todt, a lăsat să se înţeleagă că FIA doreşte renegocierea contractului prin care a cedat, în 2001, drepturile comerciale ale Formulei 1 şi că va ridica această problemă în cadrul negocierilor pentru înnoirea Acordului Concorde.

Todt, ales la conducerea FIA în 2009, a declarat, într-un interviu acordat Financial Times, că vremurile s-au schimbat şi că federaţia trebuie să fie sigură că primeşte ceea ce merită.

"Mă voi asigura că toată lumea realizează că vremurile s-au schimbat de când a fost semnat acordul (n.r. - cel pe 100 de ani), tehnologia s-a schimbat. În urmă cu 15 ani, nu aveai toate sistemele electronice sofisticate de care te bucuri astăzi când te uiţi la TV. Toate acestea au un cost. Cu siguranţă, acest lucru trebuie luat în consideraţie deoarece trebuie să mă asigur că finanţarea pentru FIA este cea corectă. Cheltuielile noastre sunt mai mari decât în urmă cu 10 ani, iar evoluţia are un preţ", a spus Todt, potrivit planetf1.com.

Afirmaţiile francezului vin la scurt timp după ce Ecclestone l-a criticat dur pe Todt, spunând că FIA a devenit o "glumă" sub conducerea sa.

Referindu-se strict la criticile formulate de patronul F1, Todt a refuzat să intre într-un dialog cu acesta. "Este important să nu reacţionezi în mod exagerat. Simt că printr-o confruntare pierzi timpul, cu excepţia cazurilor în care trebuie să obţii un rezultat. Eu prefer să obţin rezultate prin armonie şi mai puţin prin confruntare", a declarat Todt.

Bernie Ecclestone l-a acuzat, în 24 martie, într-un interviu acordat Daily Express, pe şeful FIA, organizaţia care guvernează sportiv şi tehnic Marele Circ, că face prea puţin pentru Formula 1.

Ecclestone a spus despre Todt că este o replică palidă a fostului preşedinte Max Mosley, iar forul pe care francezul îl conduce "o glumă". "El a călătorit în toată lumea, făcând ce Max nu prea a făcut: a pupat copii şi a strâns mâini. O fi bine pentru FIA, dar nu avem nevoie de aşa ceva în Formula 1", a spus omul de afaceri britanic.

Bernie Ecclestone era nemulţumit de unele măsuri pe care FIA dorea să le ia sau le luase pentru "ecologizarea" Formulei 1, printre care se numărau KERS şi motoarele turbo de 1,6 litri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici