FOCUS: FIFA generoasă cu Chelsea în cazul Mutu

Ştirea postată, joi, pe site-ul oficial al clubului Chelsea readuce în discuţie despăgubirile pe care fotbalistul Adrian Mutu trebuie să le plătească grupării engleze, după ce înaintea Euro-2008 presa italiană a scris că atacantul român ar "datora" fostei sale echipe 12 milioane de euro.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului FOCUS: FIFA generoasă cu Chelsea în cazul Mutu

FOCUS: FIFA generoasă cu Chelsea în cazul Mutu

În 6 iunie, cu puţin timp înainte de începerea Campionatului European din Austria şi Elveţia, presa italiană anunţa că Mutu are de plătit 12 milioane de euro despăgubiri pentru că a fost dat afară de la Chelsea pentru consum de cocaină. Atunci, FIFA nu a confirmat informaţia şi s-a vehiculat faptul că totul a fost o manevră a italienilor pentru a-l destabiliza pe cel mai periculos jucător al echipei României, adversara reprezentativei conduse Roberto Donadoni în Grupa C de la Euro-2008.

O săptămână mai târziu, FIFA preciza totuşi că a luat o decizie în privinţa daunelor pretinse de Chelsea, dar nu a informat niciuna dintre cele două părţi, clubul englez, respectiv jucătorul. "Camera de Rezolvare a Disputelor a luat o decizie în privinţa acestei dispute, iar această hotărâre este procesată în prezent. Decizia urmează să fie anunţată părţilor implicate", era poziţia FIFA, care lăsa să se înţeleagă că nu va face publică decizia Camerei de Rezolvare a Disputelor (DRC) în timpul competiţiei din Austria şi Elveţia.

Nici purtătorul de cuvânt al clubului Chelsea, Simon Greenberg, nu a confirmat atunci suma vehiculată în Italia. Totuşi, Greenberg a precizat ce a solicitat Chelsea în cazul Mutu: "Nu am cerut o anumită sumă. Singurul lucru pe care l-am spus public a fost cât ne costa Mutu. Când Mutu a plecat, evident că el avea o valoare pentru noi. Acea valoare era de 13 milioane de lire sterline, dar când ne-am prezentat cazul la FIFA nu am specificat o anumită sumă".

Totuşi, ceva îngrijorare şi-a făcut loc în sânul naţionalei României, Gianpaolo Monteneri, un avocat elveţian specializat în legislaţie sportivă, vizitându-l pe atacantul Fiorentinei în cantonamentul "tricolorilor" de la St.Gallen. Monteneri a declarat că el şi fotbalistul vor hotărî modul în care vor acţiona mai departe după ce vor primi decizia FIFA.

La două luni de atunci, Chelsea anunţă oficial că a primit decizia DRC, iar suma stabilită de acest organism al FIFA este mai generoasă decât sperau englezii să obţină. "Chelsea FC poate confirma azi (n.r. - joi) că a primit decizia de la DRC în legătură cu plângerea formulată împotriva lui Mutu. Chelsea este extrem de mulţumită de hotărârea prin care Mutu este obligat să plătească compensaţii de 13,68 milioane de lire sterline (n.r. - aproximativ 17,3 milioane de euro)", scrie site-ul formaţiei engleze.

Chelsea l-a achiziţionat, în vara anului 2003, pe Adrian Mutu de la AC Parma contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline şi a renunţat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. Mutu a fost suspendat şapte luni de FA pentru consum de cocaină. Clubul englez susţine că, prin comportamentul său, Adrian Mutu a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline.

Gruparea patronată de Roman Abramovici a încercat să obţină compensaţii financiare de la atacantul român încă de la ruperea contractului acestuia, în octombrie 2004. În 2005, clubul Chelsea a solicitat compensaţii în valoare de 8 milioane de lire sterline. Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a decis atunci că oficialii londonezi sunt îndreptăţiţi să-i ceară compensaţii financiare lui Adrian Mutu. Jucătorul român s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, contestând decizia FA, însă nu a avut câştig de cauză. TAS a respins, în decembrie 2005, apelul formulat de atacantul Adrian Mutu, ceea ce permis grupării Chelsea să înceapă demersurile pentru a solicita compensaţii financiare din partea jucătorului român.

Mai departe, englezii s-au adresat FIFA, însă forul fotbalistic şi-a declinat competenţa, în octombrie 2006, privind stabilirea unor despăgubiri pe care jucătorul ar fi trebuit să le plătească grupării Chelsea pentru faptul că înţelegerea dintre cele două părţi a fost ruptă. Cazul a ajuns din nou la TAS, care a dat câştig de cauză tot oficialilor de la Chelsea. Tribunalul a cerut FIFA să stabilească suma pe care clubul Chelsea o va primi drept compensaţie de la atacantul Adrian Mutu, pentru că acesta a încălcat clauzele contractuale, ceea ce a dus la concedierea fotbalistului român.

În cadrul FIFA, valoarea compensaţiilor a fost stabilită de Camera de Rezolvare a Disputelor, un organism format din 21 de membri, dintre care zece sunt reprezentanţi ai fotbaliştilor, zece ai cluburilor şi unul independent.

Cristian Sârbu, avocatul român al lui Mutu, spune că decizia în cazul Mutu nu este irevocabilă, putând fi atacată pe cale civilă. Însă jucătorul român va avea în continuare un "meci" dificil cu fostul său club, care şi-a anunţat, joi, oficial "tactica": "Chelsea va începe acum demersurile pe care le implică decizia DRC de a recupera banii de la Mutu."

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici