FOCUS: Kim Yu-na, sportiva milionară cu inimă de aur

Graţioasa sportivă sud-coreeană Kim Yu-na este o "golden girl" de 19 ani, ridicată la rangul de personalitate preferată în ţara sa, care a adus milioane şi medalii, culminând cu aurul olimpic de joi, de la Vancouver.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Kim Yu-na, sportiva milionară cu inimă de aur

FOCUS: Kim Yu-na, sportiva milionară cu inimă de aur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kim Yu-na avea opt ani când a început să viseze. Se uita la televizor la vedeta americană Michelle Kwan, la Jocurile Olimpice de la Nagano, în 1998. Nu şi-a mai dorit decât un singur lucru: să devină patinatoare. După 12 ani, ea este vedeta. Şi ce vedetă!

Deşi nu are încă 20 de ani, sponsorii o "acoperă" cu milioane de dolari. În 2009, anul în care a devenit campioană mondială, o premieră pentru ţara sa, ea a semnat contracte de opt milioane de dolari cu diverse societăţi, de la constructori de automobile, la fabricanţi de cosmetice şi producători de lapte.

Imaginea sa este prezentă peste tot în Coreea de Sud, pe panouri publicitare, în staţiile de autobuz, dar şi pe produse personalizate scoase pe piaţă. De asemenea, a fost editată o compilaţie cu muzica aleasă de ea pentru programele sale de patinaj. Ea s-a lansat şi în muzică, la show-uri televizate şi spectacole.

Adulată, ea se deplasează în permanenţă, în ţara sa, alături de două gărzi de corp. Kim Yu-na este mai mult decât o sportivă sau o patinatoare, este personalitatea preferată a coreenilor, depăşindu-i pe preşedintele american Barak Obama, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi chiar pe preşedintele sud-corean, Lee Myung-bak.

Deja popularitatea ei se afla în creştere când, în urmă cu patru ani, a fost desemnată să poarte torţa olimpică înainte de JO de la Torino. Ea şi-a oferit luxul de a purta din nou torţa în decembrie 2009, în drumul spre Vancouver. Kim Yu-na se afla la Hamilton, în Ontario, deoarece ea locuieşte în Canada, la Toronto, unde s-a alăturat antrenorului Brian Orser, precum şi coregrafului David Wilson.

Tânăra sportivă este de o fluiditate extremă pe gheaţă, atât tehnică dar şi artistică. Ea a devenit prima patinatoare care a primit peste 200 de puncte în competiţie, la câştigarea titlului mondial de la Los Angeles în 2009.

Ultra favorită la Vancouver, ea nu a tremurat în ciuda presiunii enorme şi nu s-a gândit decât că trebuie să facă totul bine pentru a nu dezamăgi pe nimeni, ca întotdeauna.

"Ştiu că mulţi oameni aşteaptă multe de la mine şi nu vreau să-i dezamăgesc. Vreau să fac totul pentru a mă ridica la nivelul aşteptărilor lor şi voi da totul până în ultimul minut. Le sunt atât de recunoscătoare pentru sprijinul lor", afirmase Kim Yu-na înainte de JO.

Kim Yu-na este generoasă. Pe gheaţă şi în viaţă. Înainte de JO, ea a donat un milion de dolari la UNICEF pentru victimele cutremurului din Haiti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici